Doorgaan naar hoofdcontent

Review kookboek Groenten uit een Italiaanse tuin

‘Iedereen die van groentjes houdt en dit kookboek nog niet heeft, moet onmiddellijk naar buiten rennen en het gaan kopen.’ Ik vermeldde het al terloops in deze blogpost uit 2013 (!) De hoogste tijd om Groenten uit een Italiaanse tuin eens de onverdeelde aandacht te geven die het verdient!


Indeling & inhoud

De ondertitel verklapt het al: Groenten uit een Italiaanse tuin is ingedeeld volgens de seizoenen. De vier grote hoofdstukken heten dan ook ‘Lente’, ‘Zomer’, ‘Herfst’ en ‘Winter’. De hoofdstukken zijn kleurgecodeerd én hebben elk een eigen gekleurd lintje. O, de structuurfreak in mij haalt haar hartje op!

Elk van de vier hoofdstukken is nog eens opgedeeld in twee delen, waartussen je heel makkelijk kan switchen aangezien de lengte van het papier verschilt. Het is een beetje moeilijk om uit te leggen, maar op de onderstaande foto kan je denk ik wel zien wat ik bedoel.


Deel 1 bevat achterinfo over alle groenten die bij dat seizoen horen. Wist jij bijvoorbeeld dat je rucola het best bewaart in een afgesloten plastic zak in de koelkast, dat er ook zwarte paprika’s bestaan en dat aubergines minder olie absorberen als je ze van tevoren zout?

Deel 2 bevat alle recepten met die groenten, voorafgegaan door een overzichtsblad waarop je alle recepttitels en de bijbehorende pagina’s terugvindt.


Vormgeving & recepten

Het boek straalt kwaliteit uit, zowel het dik, mat papier als de mooie foto’s dragen daartoe bij. De foto’s doen ietwat oud aan, alsof er een rustieke filter overheen is gezet. Ik houd van die stijl!

Jammer genoeg krijgt lang niet elk recept een foto. Al is dat ook wel enigszins begrijpelijk wanneer je weet dat dit boek meer dan 350 recepten herbergt. Ongeveer een vierde van de recepten is van een foto vergezeld.


Meestal staan er twee recepten per bladzijde. Dat zegt al iets over de lengte van de recepten. En dat brengt me meteen bij het belangrijkste ‘nadeel’ van dit kookboek: veel van de recepten zijn bijgerechten. Om er een complete maaltijd van te maken, moet je er zelf dus nog iets bij verzinnen. Zelf vind ik dat niet erg, maar ik besef dat dit voor sommige mensen een minpunt kan zijn. Daarom vermeld ik het nadrukkelijk.


Elk recept krijgt een Nederlandse en een Italiaanse naam, een leuk detail. Daarnaast staat er ook bij vermeld hoeveel tijd elk recept in beslag neemt en voor hoeveel personen het is. Dat laatste is bij elk recept anders, iets wat ikzelf niet zo handig vind.

De meeste recepten in dit kookboek zijn vegetarisch. Wanneer er toch vlees of vis in een recept zit, wordt dat aangegeven met een schattig icoontje van een varkentje, koetje, kipje of visje.


aMuse ♥ ?

Ik houd absoluut van dit kookboek en zou het dan ook zeker aanraden. Het is echt een standaardwerk over seizoensgroenten. Houd er echter wel rekening mee dat de meeste recepten in dit kookboek bijgerechten zijn.

Je vindt Groenten uit een Italiaanse tuin in de meeste boekhandels en online terug voor € 39-40 Dit zijn mijn favoriete recepten uit het boek. Morgen komt er eentje op m’n blog. Op welk hoop jij?
  • Avocadosalade met olijven
  • Auberginecrème met yoghurt
  • Linguine met pesto van courgette, amandelen en munt
  • Tomatengratin
  • Geglaceerde wortelen met sesam
  • Verrukkelijke broccoli

Reacties

Populaire posts van deze blog

Kalkoenstoofvlees met kriekbier

Dit maakte ik met kerst bij m’n mama, maar ik vergat het simpelweg te bloggen. Aangezien volgende week de Vasten beginnen (wat voor mij betekent: Dagen Zonder Vlees), krijg je het receptje nu nog van mij. Je hebt nog een week de tijd om dit te maken. Ren maar snel naar de winkel, want het is de moeite! Stoofvlees maak je meestal niet voor twee, hé. Dit recept is voor een hele pot, genoeg voor zes personen. Of voor meerdere dagen met minder personen. Wat heb je nodig (6 personen)? 1,2 kg kalkoenstoofvlees 6 rode uien 6 teentjes knoflook 3 el lichte cassonade ( Kinnekessuiker .) 6 el rode wijnazijn 4 el maïzena 2 x 25 cl kriekbier 500 ml kippenbouillon 3 sneetjes peperkoek Mosterd 3 takjes verse tijm 3 blaadjes verse of gedroogde laurier Stoofvleeskruiden Peper & zout Bakboter Wat moet je doen? 1. Smelt een klont bakboter in een stoofpot en bak er het kalkoenstoofvlees in aan. Zorg ervoor dat het vlees niet op elkaar ligt, anders stooft het in

Kerstrecept: Varkenshaasje met druivensaus

Koken in een andere keuken dan de mijne, ik doe dat niet zo graag. Je weet niets staan. Je kan je eigen vertrouwde gerief niet gebruiken. En het ergst van al: je moet koken op een vreemd vuur. Soms heb je echter geen keuze. Op kerstavond bij de familie van je lief bijvoorbeeld. Normaal ben ik zen in de keuken, maar het kerstmaal – nu ja, het kersthoofdgerecht – voor zeven man bereiden op een vreemd vuur, dat bezorgt mij toch een beetje zenuwen. Zeker als het zo’n vuur is zonder vuur, een inductiekookplaat. *insert evil music* Ik zie graag een vlam. Ik heb voeling met een vlam. Ik weet precies hoe groot mijn vlam moet zijn om witloof te stoven. Bijvoorbeeld. Wat ik echter niet weet, is welke nummer ik daarvoor moet kiezen. Het witloof dat mijn kerstgerecht vergezelde, was dan ook niet hoe ik het wilde hebben. Ik hou van stronkjes die intact blijven, mooi gekarameliseerd zijn en hier en daar een bruin kleurtje hebben. Zeker op kerstavond. Maar Merlot zegt dat ik moet stoppen

Review kookboek Gino’s Pasta – Gino D’Acampo

Wanneer deze review online komt, zit ik nog onder de zuiderse zon te genieten van het beste wat Italië te bieden heeft. Daarom vond ik het wel toepasselijk om deze keer mijn favoriete Italiaanse kookboek te reviewen. Een boek vol pasta’s, mijn nummer één favoriete gerecht! Ik kocht Gino’s Pasta in 2011 op de Boekenbeurs. Toen ik het toonde aan vrienden en familie dachten ze allemaal dat ik het voor de looks van de schrijver had gekocht. Heel eerlijk? Neen! Hij doet mij zelfs niets eens iets. Ik vermeld dit er maar bij zodat je weet dat mijn lovende woorden helemaal niets met den Gino te maken hebben. Dit is gewoon één van die zeldzame kookboeken waaruit je letterlijk àlles zou willen maken. Indeling & inhoud Zoals wel meer kookboeken, begint ook dit met een korte inleiding van de auteur. Daarna volgen enkele bladzijden geschreven door voedingsdeskundige Juliette Kellow. Zij legt uit waarom pasta best past binnen een evenwichtig eetpatroon. Veel mensen hebben schri