Vitamine K is de laatst ontdekte van de dertien vitaminen. Er is dan ook nog het minst over bekend. Tot vandaag staat de vitamine vooral bekend om haar rol in de bloedstolling. Wanneer we bloeden, zet vitamine K een serie gebeurtenissen in gang die ‘de stollingswaterval’ wordt genoemd.
Net als vitamine D is ook vitamine K
onmisbaar voor gezonde
botten. Vitamine D vergroot de calciumopname, vitamine K zorgt voor
de vorming van nieuwe botcellen.
De eerste tekenen van een tekort hebben
te maken met de bloedstolling: blauwe plekken, bloedneus, hevige menstruatie en
bloed in de stoelgang.
Gelukkig komt een vitamine K-tekort niet
snel voor omdat ons lichaam de grootste hoeveelheid vitamine K zelf aanmaakt, in
de darmflora.
Die soort vitamine K heet menaquinon (K2). Daarnaast zijn er enkele
voedingsmiddelen waaruit we extra vitamine K kunnen halen. Die soort vitamine K
heet fylloquinon (K1).
Het lichaam slaagt weinig vitamine K op,
maar recycleert wel de bestaande hoeveelheid.
Er zijn enkele dierlijke bronnen, zoals
melk en varkenslever, maar de beste K-bronnen zijn plantaardig: groene
bladgroenten (vooral broccoli en spinazie), paprika, pompoen en tomaten. Ook peterselie
is rijk aan vitamine K. Tot slot is de vitamine ook aanwezig in olijf-, koolzaad-
en soja-olie.
Deze
samenvatting is gebaseerd op het boek Super
Eating van Ian Marber en mijn cursus
Afslankingsconsulente van het CVA.
Reacties
Een reactie posten