Ik vind dit de beste woksaus
die ik al heb gemaakt! Ik vertel er wel bij dat je van zoet moet houden. Mijn
vriend was er daarom niet zo’n fan van.
Dit gerecht draait om de
saus. Je kan dus variëren met de groentjes. Wat hier nog lekker bij zou zijn:
paksoi, paddenstoelen, broccoli,… Het is maar waar je van houdt!
Kip zou perfect
zijn in deze wok, maar dat mag ik eigenlijk niet zeggen tijdens de Dagen Zonder
Vlees, hé. Gelukkig had ik ook een hele lekkere vleesvervanger in huis:
gerookte tofu. Wat een verschil met de smakeloze gewone variant! Helaas hebben
niet alle supermarkten gerookte tofu. Ik vond de mijne bij Carrefour.
Heb jij weleens gerookte tofu geprobeerd?
Wat heb je nodig (2 personen)?
- 2 rode uien
- 2 wortelen
- 1 rode paprika
- 250 g sojascheuten (taugé)
- 250 g (gerookte) tofu
- 2 el geroosterde sesamzaadjes
- Neutrale olie, bv. koolzaadolie
- Voor erbij: rijst, udonnoedels, rijstnoedels… Wat je graag hebt!
- ½ mango
- 1 limoen
- 2 el zoete sojasaus
- 2 el zoute sojasaus
- ½ blik kokosmelk
- 1-2 kl currypoeder, naar smaak
- 1 kl kurkuma
- 1 tl chilivlokken of 1 chilipepertje zonder zaadjes
Wat moet je doen?
1.
Schil de mango en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes (1 x 1 cm). Doe die
samen met het currypoeder, de kurkuma, chilivlokken (of het chilipepertje, in stukjes gesneden),
het sap van de limoen en de twee soorten sojasaus in een antikleefpotje. Zet er
een deksel op en laat zo’n 15 minuutjes op een zacht vuurtje pruttelen. Voeg
dan de kokosmelk toe en mix de saus.
2.
Snijd de tofu in blokjes (2 x 2 cm). Bak ze in wat olie aan in een hete wokpan.
Haal ze uit de wok wanneer ze een kleurtje hebben.
3.
Pel de uien en snijd ze in ringen. Schil de wortelen en snijd ze in fijne staafjes.
Schil de paprika en doe hetzelfde. Bak de groenten beetgaar in de wokpan. Voeg de
sojascheuten op het einde toe. Die zijn meteen gaar.
4.
Meng de mangosaus onder de groenten. Serveer het gerecht met rijst of noedels
en werk het af met wat geroosterde sesamzaadjes.
Dit ziet er heerlijk uit!!!
BeantwoordenVerwijderen