Doorgaan naar hoofdcontent

Wok met mangosaus #DZV2015

Ik vind dit de beste woksaus die ik al heb gemaakt! Ik vertel er wel bij dat je van zoet moet houden. Mijn vriend was er daarom niet zo’n fan van.

Dit gerecht draait om de saus. Je kan dus variëren met de groentjes. Wat hier nog lekker bij zou zijn: paksoi, paddenstoelen, broccoli,… Het is maar waar je van houdt!

Kip zou perfect zijn in deze wok, maar dat mag ik eigenlijk niet zeggen tijdens de Dagen Zonder Vlees, hé. Gelukkig had ik ook een hele lekkere vleesvervanger in huis: gerookte tofu. Wat een verschil met de smakeloze gewone variant! Helaas hebben niet alle supermarkten gerookte tofu. Ik vond de mijne bij Carrefour.

Heb jij weleens gerookte tofu geprobeerd?


Wat heb je nodig (2 personen)?
  • 2 rode uien
  • 2 wortelen
  • 1 rode paprika
  • 250 g sojascheuten (taugé)
  • 250 g (gerookte) tofu
  • 2 el geroosterde sesamzaadjes
  • Neutrale olie, bv. koolzaadolie
  • Voor erbij: rijst, udonnoedels, rijstnoedels… Wat je graag hebt!
Mangosaus
  • ½ mango
  • 1 limoen
  • 2 el zoete sojasaus
  • 2 el zoute sojasaus
  • ½ blik kokosmelk
  • 1-2 kl currypoeder, naar smaak
  • 1 kl kurkuma
  • 1 tl chilivlokken of 1 chilipepertje zonder zaadjes
Wat moet je doen?

1. Schil de mango en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes (1 x 1 cm). Doe die samen met het currypoeder, de kurkuma, chilivlokken (of het chilipepertje, in stukjes gesneden), het sap van de limoen en de twee soorten sojasaus in een antikleefpotje. Zet er een deksel op en laat zo’n 15 minuutjes op een zacht vuurtje pruttelen. Voeg dan de kokosmelk toe en mix de saus.

2. Snijd de tofu in blokjes (2 x 2 cm). Bak ze in wat olie aan in een hete wokpan. Haal ze uit de wok wanneer ze een kleurtje hebben.

3. Pel de uien en snijd ze in ringen. Schil de wortelen en snijd ze in fijne staafjes. Schil de paprika en doe hetzelfde. Bak de groenten beetgaar in de wokpan. Voeg de sojascheuten op het einde toe. Die zijn meteen gaar.

4. Meng de mangosaus onder de groenten. Serveer het gerecht met rijst of noedels en werk het af met wat geroosterde sesamzaadjes.

Reacties

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Kalkoenstoofvlees met kriekbier

Dit maakte ik met kerst bij m’n mama, maar ik vergat het simpelweg te bloggen. Aangezien volgende week de Vasten beginnen (wat voor mij betekent: Dagen Zonder Vlees), krijg je het receptje nu nog van mij. Je hebt nog een week de tijd om dit te maken. Ren maar snel naar de winkel, want het is de moeite! Stoofvlees maak je meestal niet voor twee, hé. Dit recept is voor een hele pot, genoeg voor zes personen. Of voor meerdere dagen met minder personen. Wat heb je nodig (6 personen)? 1,2 kg kalkoenstoofvlees 6 rode uien 6 teentjes knoflook 3 el lichte cassonade ( Kinnekessuiker .) 6 el rode wijnazijn 4 el maïzena 2 x 25 cl kriekbier 500 ml kippenbouillon 3 sneetjes peperkoek Mosterd 3 takjes verse tijm 3 blaadjes verse of gedroogde laurier Stoofvleeskruiden Peper & zout Bakboter Wat moet je doen? 1. Smelt een klont bakboter in een stoofpot en bak er het kalkoenstoofvlees in aan. Zorg ervoor dat het vlees niet op elkaar ligt, anders stooft het in

Kerstrecept: Varkenshaasje met druivensaus

Koken in een andere keuken dan de mijne, ik doe dat niet zo graag. Je weet niets staan. Je kan je eigen vertrouwde gerief niet gebruiken. En het ergst van al: je moet koken op een vreemd vuur. Soms heb je echter geen keuze. Op kerstavond bij de familie van je lief bijvoorbeeld. Normaal ben ik zen in de keuken, maar het kerstmaal – nu ja, het kersthoofdgerecht – voor zeven man bereiden op een vreemd vuur, dat bezorgt mij toch een beetje zenuwen. Zeker als het zo’n vuur is zonder vuur, een inductiekookplaat. *insert evil music* Ik zie graag een vlam. Ik heb voeling met een vlam. Ik weet precies hoe groot mijn vlam moet zijn om witloof te stoven. Bijvoorbeeld. Wat ik echter niet weet, is welke nummer ik daarvoor moet kiezen. Het witloof dat mijn kerstgerecht vergezelde, was dan ook niet hoe ik het wilde hebben. Ik hou van stronkjes die intact blijven, mooi gekarameliseerd zijn en hier en daar een bruin kleurtje hebben. Zeker op kerstavond. Maar Merlot zegt dat ik moet stoppen

Review kookboek Gino’s Pasta – Gino D’Acampo

Wanneer deze review online komt, zit ik nog onder de zuiderse zon te genieten van het beste wat Italië te bieden heeft. Daarom vond ik het wel toepasselijk om deze keer mijn favoriete Italiaanse kookboek te reviewen. Een boek vol pasta’s, mijn nummer één favoriete gerecht! Ik kocht Gino’s Pasta in 2011 op de Boekenbeurs. Toen ik het toonde aan vrienden en familie dachten ze allemaal dat ik het voor de looks van de schrijver had gekocht. Heel eerlijk? Neen! Hij doet mij zelfs niets eens iets. Ik vermeld dit er maar bij zodat je weet dat mijn lovende woorden helemaal niets met den Gino te maken hebben. Dit is gewoon één van die zeldzame kookboeken waaruit je letterlijk àlles zou willen maken. Indeling & inhoud Zoals wel meer kookboeken, begint ook dit met een korte inleiding van de auteur. Daarna volgen enkele bladzijden geschreven door voedingsdeskundige Juliette Kellow. Zij legt uit waarom pasta best past binnen een evenwichtig eetpatroon. Veel mensen hebben schri