Doorgaan naar hoofdcontent

Tofuburgers #DZV2015

Mijn plan is om tijdens deze editie van Dagen Zonder Vlees de perfecte vegetarische burger te maken. Je kan heel veel verschillende ingrediënten als basis gebruiken. Ik gaf het startsein voor mijn zoektocht met deze tofuburgers, meteen een schot in de roos.

De tofuburgers zien eruit als echte hamburgers. Qua structuur zijn ze iets sappiger, wat ik eigenlijk alleen maar positief vind. De smaak kan je natuurlijk niet vergelijken met die van een ‘echte’ hamburger, maar wanneer je dat ook niet verwacht, zal deze burger je zeker niet teleurstellen. Het is een echt smaakbommetje!

Met deze hoeveelheden maak je twee hele grote of vier kleinere tofuburgers. Stem het een beetje af op het formaat van de broodjes die je gebruikt. Ik nam van die kleine Turkse pistoletjes en maakte dan ook vier burgertjes, twee per persoon.


Wat heb je nodig (2 personen)?

Tofuburgers
  • 2 grote of 4 kleine pistolets
  • 250 g tofu
  • 75 g gepelde walnoten
  • 40 g havermout
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 ei
  • 1 el ketjap manis (zoete sojasaus)
  • 4 kl Pimentón de la Vera (gerookt paprikapoeder, verkrijgbaar bij o.a. Dille & Kamille)
  • Peper & zout
Toppings, naar smaak
  • 2 rode uien, in ringen gebakken
  • Sla
  • Augurk
  • Mosterd
  • Ketchup
Wat moet je doen?

1. Verwarm de oven voor op 200° C.

2. Maal de havermout fijn in de blender zodat je havermeel verkrijgt. Stort dat uit in een mengkom. Maal daarna ook de walnoten fijn in de blender en doe die bij het havermeel. Maal ook de tofu fijn in de blender en doe die daarna bij in de mengkom. Pel de ui en de knoflook en haal ook die door de blender. Doe de ui en de look, samen met het ei, de ketjap manis en de kruiden bij in de mengkom.

3. Meng het geheel met een lepel of je handen goed door elkaar. Normaal krijg je iets wat de consistentie van gehakt heeft. Wanneer het te nat is, kan je altijd nog wat extra havermeel toevoegen. Is het te droog, dan kan je nog een eitje of eventueel wat water toevoegen.

4. Vorm twee grote of vier kleine balletjes van het ‘gehakt’ en druk die plat, zodat je burgers krijgt.

5. Neem je grillpan erbij en laat die goed heet worden. Bak de burgers in de hete grillpan, twee minuten aan elke kant. Wanneer je pan voldoende heet is, zullen de burgers niet blijven kleven, maar als je ’t niet vertrouwt, mag je gerust een beetje vetstof gebruiken. Schep de burgers daarna over in een ovenschaal en zet ze nog 15 minuten in de oven van 200°.

6. Bereid je toppings voor. In mijn geval hield dat in: uien bakken, sla wassen en augurk snijden. Serveer de tofuburgers tussen een pistolet, met de toppings en saus van je keuze.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Kalkoenstoofvlees met kriekbier

Dit maakte ik met kerst bij m’n mama, maar ik vergat het simpelweg te bloggen. Aangezien volgende week de Vasten beginnen (wat voor mij betekent: Dagen Zonder Vlees), krijg je het receptje nu nog van mij. Je hebt nog een week de tijd om dit te maken. Ren maar snel naar de winkel, want het is de moeite! Stoofvlees maak je meestal niet voor twee, hé. Dit recept is voor een hele pot, genoeg voor zes personen. Of voor meerdere dagen met minder personen. Wat heb je nodig (6 personen)? 1,2 kg kalkoenstoofvlees 6 rode uien 6 teentjes knoflook 3 el lichte cassonade ( Kinnekessuiker .) 6 el rode wijnazijn 4 el maïzena 2 x 25 cl kriekbier 500 ml kippenbouillon 3 sneetjes peperkoek Mosterd 3 takjes verse tijm 3 blaadjes verse of gedroogde laurier Stoofvleeskruiden Peper & zout Bakboter Wat moet je doen? 1. Smelt een klont bakboter in een stoofpot en bak er het kalkoenstoofvlees in aan. Zorg ervoor dat het vlees niet op elkaar ligt, anders stooft het in

Kerstrecept: Varkenshaasje met druivensaus

Koken in een andere keuken dan de mijne, ik doe dat niet zo graag. Je weet niets staan. Je kan je eigen vertrouwde gerief niet gebruiken. En het ergst van al: je moet koken op een vreemd vuur. Soms heb je echter geen keuze. Op kerstavond bij de familie van je lief bijvoorbeeld. Normaal ben ik zen in de keuken, maar het kerstmaal – nu ja, het kersthoofdgerecht – voor zeven man bereiden op een vreemd vuur, dat bezorgt mij toch een beetje zenuwen. Zeker als het zo’n vuur is zonder vuur, een inductiekookplaat. *insert evil music* Ik zie graag een vlam. Ik heb voeling met een vlam. Ik weet precies hoe groot mijn vlam moet zijn om witloof te stoven. Bijvoorbeeld. Wat ik echter niet weet, is welke nummer ik daarvoor moet kiezen. Het witloof dat mijn kerstgerecht vergezelde, was dan ook niet hoe ik het wilde hebben. Ik hou van stronkjes die intact blijven, mooi gekarameliseerd zijn en hier en daar een bruin kleurtje hebben. Zeker op kerstavond. Maar Merlot zegt dat ik moet stoppen

Review kookboek Gino’s Pasta – Gino D’Acampo

Wanneer deze review online komt, zit ik nog onder de zuiderse zon te genieten van het beste wat Italië te bieden heeft. Daarom vond ik het wel toepasselijk om deze keer mijn favoriete Italiaanse kookboek te reviewen. Een boek vol pasta’s, mijn nummer één favoriete gerecht! Ik kocht Gino’s Pasta in 2011 op de Boekenbeurs. Toen ik het toonde aan vrienden en familie dachten ze allemaal dat ik het voor de looks van de schrijver had gekocht. Heel eerlijk? Neen! Hij doet mij zelfs niets eens iets. Ik vermeld dit er maar bij zodat je weet dat mijn lovende woorden helemaal niets met den Gino te maken hebben. Dit is gewoon één van die zeldzame kookboeken waaruit je letterlijk àlles zou willen maken. Indeling & inhoud Zoals wel meer kookboeken, begint ook dit met een korte inleiding van de auteur. Daarna volgen enkele bladzijden geschreven door voedingsdeskundige Juliette Kellow. Zij legt uit waarom pasta best past binnen een evenwichtig eetpatroon. Veel mensen hebben schri