Doorgaan naar hoofdcontent

Review kookboek 'Veg!' – Hugh Fearnly-Whittingstall

Na Ottolenghi is Hugh Fearnley-Whittingstall – of misschien makkelijker ‘de man van Veg!’ – er nog een waar je niet omheen kan in veggieland. Net als Plenty is ook Veg! geen strikt vegetarisch kookboek, maar wel een kookboek ‘met groenten in de hoofdrol’. Net als Yotam is Hugh immers geen vegetariër. Integendeel zelfs, hij is een vleeseter die van groenten heeft leren houden.

Hugh probeert naar eigen zeggen zijn lezers ertoe aan te zetten meer groente te eten. ‘Veel meer groente. En ook veel minder vlees. En misschien ook wat minder vis. Waarom? Omdat groente beter is voor ons en onze planeet.’

Volledig in overeenstemming met de missie van DZV dus, deze mens met de onuitspreekbare naam. Maar hoe zijn z’n recepten? Lees verder!


Indeling & inhoud

Veg! bevat meer dan 200 recepten, ingedeeld in 10 hoofdstukken.
  • Troosteten & feestjes
  • Volle salades
  • Rauw gemixt
  • Stevige soepen
  • Brood en zo
  • Eten uit de voorraadkast
  • Pasta & rijst
  • Mezze & tapas
  • Oven, grill & barbecue
  • Bijgerechten
Ongeveer een derde van alle recepten zijn veganistisch. Je kan ze herkennen aan een V-icoontje.

Elk hoofdstuk begint met een intro van twee bladzijden. Daarin vertelt Hugh welke recepten je in dit hoofdstuk kan terugvinden en zet hij enkele van zijn favorieten wat extra in de verf. Ik vind het in ieder geval leuk wanneer je ook een beetje kan lezen in een kookboek.


Vormgeving & recepten

Maar het belangrijkste in een kookboek zijn natuurlijk de recepten, en ook wel de foto’s. Over beide kan ik zeer positief zijn! Ik vind de recepten heel inventief. Veel ‘waarom-heb-ik-daar-niet-aan-gedacht?’-combinaties. Elk recept krijgt bovendien een leuke intro, wat ik altijd een meerwaarde vind voor een kookboek.


De titel en de ingrediëntenlijst krijgen een andere kleur dan zwart, een leuk detail dat de recepten bovendien overzichtelijk maakt. Wel heb je vaak veel nodig om de recepten van de man met de lange naam te maken, maar het zijn meestal geen vreemde of moeilijk vindbare ingrediënten.


En dan wat mij betreft de grootste troef van dit boek: Veg! is tot nog toe het enige kookboek dat ik heb waarin élk recept een (paginagrote!) foto krijgt. En niet alleen dat, naast de (heel smakelijk uitziende!) foto’s staat dit kookboek vol tekeningen, wat maakt dat Veg! ook heel speels oogt.


aMuse ♥ ?

Wat mij betreft verdient Veg! zeker een plekje in ieders boekenkast. Je kan het kookboek in de meeste boekhandels en online vinden voor € 24,95.

Er staan heel veel leuke recepten in dit boek. Mijn favorieten?
  • Tarte tatin van babybietjes
  • Gratin met zoete aardappel en pinda’s
  • Mexicaanse soep met tomaten en bonen
  • Pasta met nieuwe aardappels, sperziebonen en pesto
  • Cambodjaanse bruiloftsdipsaus
  • Gekarameliseerde wortel met gremolata
Morgen deel ik een van de recepten op m’n blog. Welk hoop jij dat het is?

Eindigen wil ik deze keer met een quote uit het boek, een die ook mijn bevindingen in verband met vegetarisch koken illustreert:
Het verleggen van je kookkunsten van vlees naar groente vergt een verandering in je houding (…) Je moet ze op een andere, creatieve manier bekijken. Maar als je er eenmaal aan gewend bent om groente als hoofdgerecht te bereiden, lijkt het al snel een heel natuurlijk proces.

Reacties

  1. Ik kan mij helemaal aansluiten bij die quote. Ik ben daardoor ook meer "nieuwere" dingen beginnen uitproberen, eerst puur vegetarisch, maar later ook voor vlees- en visgerechten, daar waar ik tevoren eerder terugviel op het eetpatroon van thuis (zijnde vooral vlees + groenten + patatjes).

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Kalkoenstoofvlees met kriekbier

Dit maakte ik met kerst bij m’n mama, maar ik vergat het simpelweg te bloggen. Aangezien volgende week de Vasten beginnen (wat voor mij betekent: Dagen Zonder Vlees), krijg je het receptje nu nog van mij. Je hebt nog een week de tijd om dit te maken. Ren maar snel naar de winkel, want het is de moeite! Stoofvlees maak je meestal niet voor twee, hé. Dit recept is voor een hele pot, genoeg voor zes personen. Of voor meerdere dagen met minder personen. Wat heb je nodig (6 personen)? 1,2 kg kalkoenstoofvlees 6 rode uien 6 teentjes knoflook 3 el lichte cassonade ( Kinnekessuiker .) 6 el rode wijnazijn 4 el maïzena 2 x 25 cl kriekbier 500 ml kippenbouillon 3 sneetjes peperkoek Mosterd 3 takjes verse tijm 3 blaadjes verse of gedroogde laurier Stoofvleeskruiden Peper & zout Bakboter Wat moet je doen? 1. Smelt een klont bakboter in een stoofpot en bak er het kalkoenstoofvlees in aan. Zorg ervoor dat het vlees niet op elkaar ligt, anders stooft het in

Kerstrecept: Varkenshaasje met druivensaus

Koken in een andere keuken dan de mijne, ik doe dat niet zo graag. Je weet niets staan. Je kan je eigen vertrouwde gerief niet gebruiken. En het ergst van al: je moet koken op een vreemd vuur. Soms heb je echter geen keuze. Op kerstavond bij de familie van je lief bijvoorbeeld. Normaal ben ik zen in de keuken, maar het kerstmaal – nu ja, het kersthoofdgerecht – voor zeven man bereiden op een vreemd vuur, dat bezorgt mij toch een beetje zenuwen. Zeker als het zo’n vuur is zonder vuur, een inductiekookplaat. *insert evil music* Ik zie graag een vlam. Ik heb voeling met een vlam. Ik weet precies hoe groot mijn vlam moet zijn om witloof te stoven. Bijvoorbeeld. Wat ik echter niet weet, is welke nummer ik daarvoor moet kiezen. Het witloof dat mijn kerstgerecht vergezelde, was dan ook niet hoe ik het wilde hebben. Ik hou van stronkjes die intact blijven, mooi gekarameliseerd zijn en hier en daar een bruin kleurtje hebben. Zeker op kerstavond. Maar Merlot zegt dat ik moet stoppen

Review kookboek Gino’s Pasta – Gino D’Acampo

Wanneer deze review online komt, zit ik nog onder de zuiderse zon te genieten van het beste wat Italië te bieden heeft. Daarom vond ik het wel toepasselijk om deze keer mijn favoriete Italiaanse kookboek te reviewen. Een boek vol pasta’s, mijn nummer één favoriete gerecht! Ik kocht Gino’s Pasta in 2011 op de Boekenbeurs. Toen ik het toonde aan vrienden en familie dachten ze allemaal dat ik het voor de looks van de schrijver had gekocht. Heel eerlijk? Neen! Hij doet mij zelfs niets eens iets. Ik vermeld dit er maar bij zodat je weet dat mijn lovende woorden helemaal niets met den Gino te maken hebben. Dit is gewoon één van die zeldzame kookboeken waaruit je letterlijk àlles zou willen maken. Indeling & inhoud Zoals wel meer kookboeken, begint ook dit met een korte inleiding van de auteur. Daarna volgen enkele bladzijden geschreven door voedingsdeskundige Juliette Kellow. Zij legt uit waarom pasta best past binnen een evenwichtig eetpatroon. Veel mensen hebben schri