Ah, de meester.
Wanneer je (vaak) vegetarisch eet, is er
één man waar je niet omheen kan: Yotam Ottolenghi. Toch is deze joodse
groentemagiër uit Israël zelf geen vegetariër. Hij bedenkt naar eigen zeggen
gewoon veel gerechten die toevallig vlees noch vis bevatten.
Indeling & inhoud
De veelheid van ingrediënten in combinatie met methoden om er wonderen mee te verrichten, leverden me het volmaakte gereedschap om gerechten klaar te maken en deze tot recepten om te zetten.
Het uitgangspunt van Ottolenghi is dat één
ingrediënt talloze mogelijkheden biedt: je kan het combineren met andere
ingrediënten, je kan het op verschillende manieren bereiden, je kan spelen met
consistenties… Yotam Ottolenghi vertrekt dan ook altijd vanuit één ingrediënt (‘het
hart van het gerecht’) waar hij iets omheen creëert.
En zo is Plenty ook opgebouwd: de 120 recepten zijn ingedeeld in vijftien
hoofdstukken gericht op bepaalde ingrediënten(groepen):
- Wortelgroenten
- Bijzondere uien
- Paddenstoelen
- Courgettes en andere pompoenen
- Paprika’s en chilipepers
- Koolfamilie
- De fantastische aubergine
- Tomaten
- Bladgroenten, gaar en rauw
- Groene groenten
- Verse peulvruchten
- Peulvruchten
- Granen
- Pasta, polenta, couscous
- Vruchten en kaas
Ottolenghi noemt het zelf een ‘onsystematische’
indeling, maar ik vind best goed m’n weg in zijn kookboek.
Je kan aan de benamingen van de
hoofdstukken wel zien welke groenten zijn voorkeur wegdragen, maar ik vind:
zijn kookboek, zijn spelregels.
Vormgeving & recepten
De cover van het kookboek en de
tussenbladen bij elk hoofdstuk zijn vrij clean met leuke tekeningen. Maar de
foto’s van de gerechten zelf stralen uit wat we van Ottolenghi gewoon zijn:
overvloed! Ik bedoel daarmee dat je zijn gerechten bijna kan proeven gewoon
door ernaar te kijken. Smaakexplosies op papier.
Ik kan er niet omheen. Ik kan geen
review van Plenty schrijven zonder
het te hebben over Ottolenghi en zijn ingrediëntenlijsten… Wie zijn recepten
een beetje kent, weet: als je iets van Ottolenghi wil maken, heb je véél nodig.
Maar dat is gewoon Ottolenghi en hij is de enige die dat mag (van mij). Vaak zijn het wel vele verschillende kruiden die zijn ingrediëntenlijsten zo lang
maken, wat ik iets vergeeflijker vind omdat je kruiden heel lang kan bewaren.
Een ander ‘minpuntje’ is dat er
regelmatig onbekende of moeilijk vindbare dingen in zijn ingrediëntenlijsten
staan, bijvoorbeeld Thaise asperges, buna shimejipaddenstoelen, eendeneieren, tahu,
fenegriekzaad nigellazaad, laoswortel, za’atar… Daar moet je een beetje
doorheen leren lezen. Ottolenghi gebruikt soms immers andere benamingen voor
dingen die je zeker wel kent. Zo zijn Thaise asperges gewoon groene asperges, de
onuitspreekbare paddenstoelen enoki en is tahu eigenlijk tofu. Bovendien zou ik
die eendeneieren ongegeneerd vervangen door kippeneieren en die laoswortel door
gember. En ja, die andere ‘vreemde’ ingrediënten moet je dan maar beschouwen
als een kans om nieuwe dingen te leren kennen!
Eigenlijk maakt Ottolenghi hele simpele gerechten met heel veel vreemde ingrediënten.
Eigenlijk maakt Ottolenghi hele simpele gerechten met heel veel vreemde ingrediënten.
Wat ik heel erg apprecieer, is dat elk recept
begint met een intro waarin Ottolenghi vertelt waarom dat recept speciaal is
voor hem, met welk ander recept uit zijn boek je het kan combineren of door
welke dingen je sommige van de ingrediënten kan vervangen voor een compleet
andere smaak.
aMuse ♥ ?
Hoe kan je níet van Ottolenghi houden?
Hij is een begrip in de foodie-wereld,
zijn kookboeken een must voor wie (weleens)
veggie eet. Schaf je een Ottolenghi-kookboek aan, en wel nu! Plenty kan van jou zijn voor zo’n €
29,95. Maar ik kan u zeker ook zijn andere kookboeken aanraden: Het Kookboek,
Jeruzalem en Plenty More.
Zijn shakshuka maakte ik al eens, zij het een beetje aangepast (heiligschennis, I know), maar dit zijn mijn andere topfavorieten uit Plenty:
- Geroosterde pastinaak en zoete aardappel met kappertjesvinaigrette
- Salade van nieuwe aardappeltjes
- Gekarameliseerde-knoflooktaart
- Courgettesalade met hazelnoten
- Aubergine met karnemelksaus
- Sobanoedels met aubergine en mango
Morgen deel ik één van Ottolenghi’s pareltjes met jou.
Heb jij weleens een gerecht van Yotam Ottolenghi gemaakt? Welk raad jij aan?
Heb jij weleens een gerecht van Yotam Ottolenghi gemaakt? Welk raad jij aan?
Ohja, Ottolenghi! Ik heb net 'Plenty More' gekocht...
BeantwoordenVerwijderenIk weet niet waar je woont, maar een tip voor moeilijker te vinden kruiden: Spice Bazaar in Gent!
Oh, da's wat ver om even kruiden te gaan halen. Ik woon in Lier (poort van de Kempen), maar als ik eens in Gent ben, zal ik eraan denken! :-)
VerwijderenOhja, in dat geval is dat iets minder handig :-). Misschien zijn in jouw buurt gelijkaardige winkeltjes?
Verwijderen