Normaal zou er vandaag een
andere blogpost online komen, maar o my, ik heb gisteren zó lekker
gekookt dat het een misdaad zou zijn om het recept niet zo snel mogelijk te
delen! Bovendien starten morgen de Dagen Zonder Vlees, en ik wil tijdens die
periode geen gerechten met vlees, vis of gevogelte bloggen. Het moest dus nu!
Als jij ook meedoet met DZV –
bijvoorbeeld in mijn groep – laat dan NU alles vallen, ren naar de winkel, haal
onderstaande ingrediënten in huis en neem vanavond voor 46 dagen in stijl afscheid
van kip (en vlees en vis).
Met de eerste stap moet je
trouwens minstens enkele uren op voorhand beginnen. Je moet dus echt wel nu
(iemand) naar de supermarkt (sturen), ja!
Wat heb je nodig (2 personen)?
- 250 g pitloze druiven, groene, rode of een mengeling
- 2 dl droge witte wijn
- 2 el witte balsamicoazijn
- 1 el (riet)suiker
- 1 kl gedroogde tijm
- ½ kl gedroogde rozemarijn
- 160-180 g pasta, vb. mafaldine of linguine
- 1 rode ui
- 2 kipfilets
- 1 kippenbouillonblokje
- 3-4 el mascarpone
- Peper & zout
- Bakboter
Wat moet je doen?
Begin minimum enkele uren en maximum
twee dagen op voorhand aan deze eerste stap.
1.
Breng de wijn samen met de balsamicoazijn, suiker, en de gedroogde tijm en
rozemarijn aan de kook. Doe ondertussen de druiven in een kom. Giet het kokende
wijnmengsel over de druiven. Laat afkoelen en zet daarna weg in de ijskast.
Vanaf de tweede stap duurt het nog een
klein halfuurtje tot je aan tafel kan. Begin daar dus aan wanneer je honger
begint te krijgen.
2.
Breng wat water samen met het kippenbouillonblokje aan de kook. Leg de twee
kipfilets erin zodra het water kookt. Laat ze 10 minuten koken en draai daarna
het vuur uit. Laat de kipfilets dan nog 10 minuten in het warme water liggen. Ondertussen
kan je de rode ui pellen en in halve ringen snijden.
3.
Neem er een antikleefpan bij en bak daarin de rode uiringen aan in wat
bakboter. Trek ondertussen de kip uit elkaar met behulp van twee vorken. Voeg
de kip toe aan de uien.
4.
Breng het water van de kip opnieuw aan de kook en kook daarin de pasta
beetgaar.
5.
Schep de druiven uit de marinade in een ovenschotel. Zet ze voor 5-10 minuten
onder de grill. Ze moeten een beetje bruin worden en beginnen ‘knappen’. In de
ene oven gaat dat al wat sneller dan in de andere.
6.
Blus de pan met de uien en de kip – terwijl de druiven in de oven staan – af met de
marinade van de druiven (het wijnmengsel dus). Laat dat grotendeels inkoken en voeg
dan de mascarpone toe.
7.
Haal de druiven uit de oven en doe ze bij de kip. Ook het vocht dat uit de
druiven is gekomen, mag erbij. Kruid het geheel met peper en zout, en laat nog
eventjes inkoken tot je saus de gewenste dikte heeft.
Reacties
Een reactie posten