Vitamine B7 is betrokken bij de vorming van cholesterol (de goede soort dan!) en essentiële vetzuren. Die laatste zijn de bouwstenen van elk van onze lichaamscellen.
Daarnaast is vitamine B7 ook belangrijk
voor de omzetting van eiwitten en vetten in energie, en het op peil houden
van de bloedsuikerspiegel.
Voor dat laatste zorgt B7 door glucose te verwerken en door insuline aan te
maken.
Een laatste niet-onbelangrijke
verdienste van de vitamine, is dat ze mee zorgt voor een gezonde DNA-celdeling,
wat kankers kan voorkomen.
Wanneer je last hebt van haaruitval,
broze nagels
of een onrustige
huid, bestaat de kans dat je een tekort aan vitamine B7 hebt.
Ons lichaam kan de vitamine zelf
aanmaken in de darmflora, maar we halen het meeste toch uit onze voeding.
Dierlijke bronnen? De
beste dierlijke bronnen zijn lever, vis en eieren (vooral de dooiers).
Plantaardige bronnen?
Sojaproducten
zitten vol vitamine B7, net als amandelen en hazelnoten. Wat betreft
groentjes, zijn avocado,
snijbiet,
tomaten,
wortels
en zoete
aardappelen de beste bronnen.
Deze samenvatting is gebaseerd op het
boek Super Eating van Ian Marber en mijn cursus Afslankingsconsulente van het CVA.
Reacties
Een reactie posten