Doorgaan naar hoofdcontent

Vitamine B7-recept: gezonde fish & chips met avocadomayonaise

Ik heb besloten dat ik een haat-liefdeverhouding heb met zoete aardappelfrietjes. Ik vind ze lekkerder dan gewone frietjes (als de slechte Belg die ik ben), maar… Ik. Krijg. Ze. Niet. Krokant! En ik heb het op maar liefst vier verschillende manieren geprobeerd. Daarom heb ik even getwijfeld of ik dit zou bloggen, maar het feit dat de frietjes echt wel lekker waren, heeft de doorslag gegeven. Van de vier manieren, gaf deze het lekkerste resultaat. En het was ook nog eens de snelste en makkelijkste manier. Da’s toch al iets.

Het is de manier van Rens Kroes (auteur van Powerfood). Maar ik zeg het nogmaals: dit recept levert wel lekkere maar geen krokante frietjes op.


Wat heb je nodig (2 personen)?

Fish
  • 2-6 filets van witte vis (Ik gebruikte hondstong, en aangezien die kleine filets heeft, rekende ik er drie per persoon. Als je een vissoort gebruikt waarvan de filets groter zijn, bijvoorbeeld kabeljauw, zijn twee stukken wellicht voldoende. – Bron van vitamine B7)
  • 4 el amandelschilfers (Bron van vitamine B7)
  • 2 handenvol verse krul- of bladpeterselie
  • ½ citroen
  • 2 el olijfolie
  • Peper & zout
Chips
  • 2 grote zoete aardappelen (Bron van vitamine B7)
  • 4 el kokosolie
  • Zout
Avocadomayonaise
  • 1 ei (Bron van vitamine B7)
  • ½ el mosterd
  • 125 ml zonnebloemolie
  • 1 avocado (Bron van vitamine B7)
  • ½ citroen
  • Peper & zout
Wat moet je doen?

1. Schrob de zoete aardappelen goed schoon. Je mag ze schillen, maar zelf verwijder ik enkel de bruine plekjes uit de schil. Snijd ze in dunne plakjes en daarna in frietjes.

2. Doe de amandelschilfers, peterselie, olijfolie en citroensap in de blender en meng tot een soort pesto. Kruid het mengsel royaal met peper en zout en bestrijk de visfilets ermee. Zet ze in de heteluchtoven op 180°. De gaartijd hangt af van de grootte en dikte van de visfilets. Reken zo’n 10-20 minuten. Wanneer je met een vork in de vis prikt en die uit elkaar valt, is hij gaar.

3. Terwijl de vis in de oven staat, kan je de frietjes bakken. Smelt daarvoor 4 el kokosolie in een diepe pan of wok, laat ze goed heet worden en gooi de frietjes erin. Hussel ze regelmatig door elkaar terwijl ze bakken. Volgens Rens Kroes zijn ze klaar ‘als ze wat donkerder van kleur zijn’. Bij mij duurde dat zo’n kleine 10 minuten. Prik gewoon eens in een friet wanneer je denkt dat hij klaar is. Is hij gaar, dan is hij klaar. Laat de frietjes even uitlekken op keukenpapier en strooi er wat zout overheen.

4. Maak de avocadomayonaise. Breek het ei in de smalste maatbeker waar je staafmixer nog in past. Schep de mosterd erbij. Mix het ei en de mosterd gedurende enkele seconden en voeg in een dun straaltje de zonnebloemolie toe tot je een egale mayonaise krijgt. Pel de avocado en doe hem bij in de maatbeker, net als het sap van een halve citroen, wat peper en zout. Mix tot avocadomayonaise.

5. Serveer de gezonde fish & chips met de avocadomayonaise en een rauwkostslaatje van tomaat (ook een goede bron van vitamine B7), komkommer en sla, of wat rauw witloof.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Kalkoenstoofvlees met kriekbier

Dit maakte ik met kerst bij m’n mama, maar ik vergat het simpelweg te bloggen. Aangezien volgende week de Vasten beginnen (wat voor mij betekent: Dagen Zonder Vlees), krijg je het receptje nu nog van mij. Je hebt nog een week de tijd om dit te maken. Ren maar snel naar de winkel, want het is de moeite! Stoofvlees maak je meestal niet voor twee, hé. Dit recept is voor een hele pot, genoeg voor zes personen. Of voor meerdere dagen met minder personen. Wat heb je nodig (6 personen)? 1,2 kg kalkoenstoofvlees 6 rode uien 6 teentjes knoflook 3 el lichte cassonade ( Kinnekessuiker .) 6 el rode wijnazijn 4 el maïzena 2 x 25 cl kriekbier 500 ml kippenbouillon 3 sneetjes peperkoek Mosterd 3 takjes verse tijm 3 blaadjes verse of gedroogde laurier Stoofvleeskruiden Peper & zout Bakboter Wat moet je doen? 1. Smelt een klont bakboter in een stoofpot en bak er het kalkoenstoofvlees in aan. Zorg ervoor dat het vlees niet op elkaar ligt, anders stooft het in

Kerstrecept: Varkenshaasje met druivensaus

Koken in een andere keuken dan de mijne, ik doe dat niet zo graag. Je weet niets staan. Je kan je eigen vertrouwde gerief niet gebruiken. En het ergst van al: je moet koken op een vreemd vuur. Soms heb je echter geen keuze. Op kerstavond bij de familie van je lief bijvoorbeeld. Normaal ben ik zen in de keuken, maar het kerstmaal – nu ja, het kersthoofdgerecht – voor zeven man bereiden op een vreemd vuur, dat bezorgt mij toch een beetje zenuwen. Zeker als het zo’n vuur is zonder vuur, een inductiekookplaat. *insert evil music* Ik zie graag een vlam. Ik heb voeling met een vlam. Ik weet precies hoe groot mijn vlam moet zijn om witloof te stoven. Bijvoorbeeld. Wat ik echter niet weet, is welke nummer ik daarvoor moet kiezen. Het witloof dat mijn kerstgerecht vergezelde, was dan ook niet hoe ik het wilde hebben. Ik hou van stronkjes die intact blijven, mooi gekarameliseerd zijn en hier en daar een bruin kleurtje hebben. Zeker op kerstavond. Maar Merlot zegt dat ik moet stoppen

Review kookboek Gino’s Pasta – Gino D’Acampo

Wanneer deze review online komt, zit ik nog onder de zuiderse zon te genieten van het beste wat Italië te bieden heeft. Daarom vond ik het wel toepasselijk om deze keer mijn favoriete Italiaanse kookboek te reviewen. Een boek vol pasta’s, mijn nummer één favoriete gerecht! Ik kocht Gino’s Pasta in 2011 op de Boekenbeurs. Toen ik het toonde aan vrienden en familie dachten ze allemaal dat ik het voor de looks van de schrijver had gekocht. Heel eerlijk? Neen! Hij doet mij zelfs niets eens iets. Ik vermeld dit er maar bij zodat je weet dat mijn lovende woorden helemaal niets met den Gino te maken hebben. Dit is gewoon één van die zeldzame kookboeken waaruit je letterlijk àlles zou willen maken. Indeling & inhoud Zoals wel meer kookboeken, begint ook dit met een korte inleiding van de auteur. Daarna volgen enkele bladzijden geschreven door voedingsdeskundige Juliette Kellow. Zij legt uit waarom pasta best past binnen een evenwichtig eetpatroon. Veel mensen hebben schri