Doorgaan naar hoofdcontent

Review kookboek Gezond genieten! – Amber Albarda


Ik leerde dit kookboek kennen via het Nederlandse magazine Gezond eten en wist meteen dat ik het leuk zou vinden. De Nederlandse voedingscoach (en roodharige!) Amber Albarda houdt er immers dezelfde visie over gezond eten op na als ik: een beetje ‘doe maar gewoon, dat is al gek genoeg’. Ze streeft naar eigen zeggen de 80/20 regel na.
Als de basis goed is, kun je best genieten van wat de voedingsindustrie voor ons maakt. Dat kan namelijk ook lekker en vooral makkelijk zijn. Wat dat betreft is je lijf een elastiekje; het kan gewoon terugveren. Iets minder gezonds af en toe is helemaal niet erg, als het elastiekje maar niet uitlubbert. – Amber Albarda in Gezond eten magazine, april 2013
Indeling & inhoud

In tegenstelling tot de andere boeken van Amber Albarda is dit echt een kookboek. Er staan – buiten een kleine inleiding van vier bladzijden – uitsluitend recepten in dit boek. Die zijn opgedeeld in deze categorieën:
  • Ontbijt
  • Lunch
  • Snacks & tussendoortjes
  • Soepen & salades
  • Sauzen, dressings, dips & spreads
  • Voor- & bijgerechten
  • Hoofdgerechten
  • Desserts

Bij de recepten staan af en toe ook tips, wat uitleg bij een bepaald ingrediënt of bedenkingen van de auteur over bv. brood of zout. Achteraan staat een alfabetische index op basis van ingrediënten.

Lay-out & foto’s

Gezond genieten! is een speels kookboek vol gekleurde letters, foto’s (van ingrediënten, gerechten, mensen/kinderen) en leuke tekeningetjes. Geen pagina is ongeïllustreerd. Hoewel ik over het algemeen meer houd van ‘rustige’ kookboeken, is het voor mij net niet te druk. Ondanks dat er soms veel op een pagina staat, blijft het wel overzichtelijk. De gekleurde titels en het feit dat de ingrediëntenlijst in een kader staat, dragen daar veel toe bij.



Foto’s van mensen in een kookboek vind ik eigenlijk nooit een meerwaarde. Gelukkig hebben de foto’s van de gerechten nog steeds het overwicht. Die zien er trouwens allemaal smakelijk uit, zoals het hoort in een kookboek!



Recepten & ingrediënten

De vele foto’s met kinderen op doen je het al vermoeden: Gezond genieten! is een gezinskookboek (bestaat dat woord?). Veel recepten zijn duidelijk samengesteld met kinderen in het achterhoofd. Denk maar aan gezonde snacks die je kan meegeven naar school of gerechten waar groenten in ‘verstopt’ zitten. Gelukkig wil dat in dit geval niet zeggen dat volwassenen er niet van kunnen genieten. Anders had ik het kookboek trouwens zeker niet gekocht.


Amber Albarda houdt – net als ik – niet van calorieën tellen. Afvallen staat voor haar niet voorop, maar is een automatisch gevolg wanneer je gebruikt wat Moeder Natuur je cadeau doet, voedingswaren die vóór in plaats van tegen je lichaam werken. Tussen de ingrediënten vind je dan ook geen suiker, geen light- of op andere manieren bewerkte producten. Maar je moet er zeker ook niet voor naar de natuurwinkel lopen. De ingrediënten die ze gebruikt, vind je allemaal gewoon in de supermarkt. Zoals ik al zei: gewoon is al gek genoeg.


aMuse ♥ ?

Ja! Dit kookboek is een aanrader voor iedereen die houdt van gewoon gezond eten, en voor mensen met kleuters of lagere schoolkinderen in het bijzonder.

Dit zijn enkele van mijn favoriete recepten (heel veel gezonde snacks en desserts!). Zoals steeds, heb ik er al eentje uitgeprobeerd, dat je morgen terugvindt op m’n blog. Ik kwam het boek voor € 12,99 tegen op het Boekenfestijn, maar in de meeste boekhandels en online vind je het terug voor € 19,99.
  • Zoete aardappelfrittata
  • Quinoarepen
  • Chocoladekoekjes met cranberry’s
  • Avocado-komkommersoep
  • Spinazietaart met sesambodem
  • Bevroren brownies
  • Amerikaanse ‘cheesecake’

Reacties

Populaire posts van deze blog

Kalkoenstoofvlees met kriekbier

Dit maakte ik met kerst bij m’n mama, maar ik vergat het simpelweg te bloggen. Aangezien volgende week de Vasten beginnen (wat voor mij betekent: Dagen Zonder Vlees), krijg je het receptje nu nog van mij. Je hebt nog een week de tijd om dit te maken. Ren maar snel naar de winkel, want het is de moeite! Stoofvlees maak je meestal niet voor twee, hé. Dit recept is voor een hele pot, genoeg voor zes personen. Of voor meerdere dagen met minder personen. Wat heb je nodig (6 personen)? 1,2 kg kalkoenstoofvlees 6 rode uien 6 teentjes knoflook 3 el lichte cassonade ( Kinnekessuiker .) 6 el rode wijnazijn 4 el maïzena 2 x 25 cl kriekbier 500 ml kippenbouillon 3 sneetjes peperkoek Mosterd 3 takjes verse tijm 3 blaadjes verse of gedroogde laurier Stoofvleeskruiden Peper & zout Bakboter Wat moet je doen? 1. Smelt een klont bakboter in een stoofpot en bak er het kalkoenstoofvlees in aan. Zorg ervoor dat het vlees niet op elkaar ligt, anders stooft het in

Kerstrecept: Varkenshaasje met druivensaus

Koken in een andere keuken dan de mijne, ik doe dat niet zo graag. Je weet niets staan. Je kan je eigen vertrouwde gerief niet gebruiken. En het ergst van al: je moet koken op een vreemd vuur. Soms heb je echter geen keuze. Op kerstavond bij de familie van je lief bijvoorbeeld. Normaal ben ik zen in de keuken, maar het kerstmaal – nu ja, het kersthoofdgerecht – voor zeven man bereiden op een vreemd vuur, dat bezorgt mij toch een beetje zenuwen. Zeker als het zo’n vuur is zonder vuur, een inductiekookplaat. *insert evil music* Ik zie graag een vlam. Ik heb voeling met een vlam. Ik weet precies hoe groot mijn vlam moet zijn om witloof te stoven. Bijvoorbeeld. Wat ik echter niet weet, is welke nummer ik daarvoor moet kiezen. Het witloof dat mijn kerstgerecht vergezelde, was dan ook niet hoe ik het wilde hebben. Ik hou van stronkjes die intact blijven, mooi gekarameliseerd zijn en hier en daar een bruin kleurtje hebben. Zeker op kerstavond. Maar Merlot zegt dat ik moet stoppen

Review kookboek Gino’s Pasta – Gino D’Acampo

Wanneer deze review online komt, zit ik nog onder de zuiderse zon te genieten van het beste wat Italië te bieden heeft. Daarom vond ik het wel toepasselijk om deze keer mijn favoriete Italiaanse kookboek te reviewen. Een boek vol pasta’s, mijn nummer één favoriete gerecht! Ik kocht Gino’s Pasta in 2011 op de Boekenbeurs. Toen ik het toonde aan vrienden en familie dachten ze allemaal dat ik het voor de looks van de schrijver had gekocht. Heel eerlijk? Neen! Hij doet mij zelfs niets eens iets. Ik vermeld dit er maar bij zodat je weet dat mijn lovende woorden helemaal niets met den Gino te maken hebben. Dit is gewoon één van die zeldzame kookboeken waaruit je letterlijk àlles zou willen maken. Indeling & inhoud Zoals wel meer kookboeken, begint ook dit met een korte inleiding van de auteur. Daarna volgen enkele bladzijden geschreven door voedingsdeskundige Juliette Kellow. Zij legt uit waarom pasta best past binnen een evenwichtig eetpatroon. Veel mensen hebben schri