Doorgaan naar hoofdcontent

Vitamine B1

De B-vitamines werken samen bij het omzetten van glucose in energie, die onder andere nodig is voor de spijsvertering. Vitamine B1 houdt het hart- en vaatstelsel en het zenuwstelsel gezond, en kan zelfs het geheugen verbeteren. De vitamine is extra belangrijk voor de hersenontwikkeling van een foetus. Eén van de redenen waarom alcohol geen goed idee is tijdens de zwangerschap, is dat het vitamine B1 afbreekt.

Vitamine B1 wordt door het lichaam opgeslagen in het skelet, het hart, de lever, de nieren en de hersenen. Te veel alcohol kan leiden tot een vitamine B1-tekort. Ook te veel cafeïne is geen goed idee. Een teveel aan vitamine B1, daarentegen, is onmogelijk aangezien overtollige hoeveelheden via urine het lichaam verlaten.

Dierlijke bronnen? Vitamine B1 is aanwezig in mager varkensvlees.

Plantaardige bronnen? De beste bronnen zijn zonnebloempitten en tarwekiemen. Maar ook linzen, bonen en, aardappelen en volle granen (volkorenbrood, volkorenpasta en zilvervliesrijst) bevatten veel vitamine B1.  In groente en fruit komt deze vitamine doorgaans weinig voor, ze is beperkt aanwezig in avocado, erwten en rucola.

Deze samenvatting is gebaseerd op het boek Super Eating van Ian Marber en mijn cursus Afslankingsconsulente van het CVA.

Misschien vind je dit ook leuk: 

Reacties

  1. Heel interessant! Kan je eens een stukje schrijven over b12? Heb hier een zwaar tekort aan en wil er graag meer over lezen!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Jody, vitamine B12 komt ook zeker aan bod, maar ik ben ze in volgorde aan het behandelen. Je zal dus eerst nog wat andere B-vitamientjes zien voorbijkomen. :-) Maar ik doe m'n best om alle stukjes zo interessant mogelijk te maken. :-)

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Kalkoenstoofvlees met kriekbier

Dit maakte ik met kerst bij m’n mama, maar ik vergat het simpelweg te bloggen. Aangezien volgende week de Vasten beginnen (wat voor mij betekent: Dagen Zonder Vlees), krijg je het receptje nu nog van mij. Je hebt nog een week de tijd om dit te maken. Ren maar snel naar de winkel, want het is de moeite! Stoofvlees maak je meestal niet voor twee, hé. Dit recept is voor een hele pot, genoeg voor zes personen. Of voor meerdere dagen met minder personen. Wat heb je nodig (6 personen)? 1,2 kg kalkoenstoofvlees 6 rode uien 6 teentjes knoflook 3 el lichte cassonade ( Kinnekessuiker .) 6 el rode wijnazijn 4 el maïzena 2 x 25 cl kriekbier 500 ml kippenbouillon 3 sneetjes peperkoek Mosterd 3 takjes verse tijm 3 blaadjes verse of gedroogde laurier Stoofvleeskruiden Peper & zout Bakboter Wat moet je doen? 1. Smelt een klont bakboter in een stoofpot en bak er het kalkoenstoofvlees in aan. Zorg ervoor dat het vlees niet op elkaar ligt, anders stooft het in

Kerstrecept: Varkenshaasje met druivensaus

Koken in een andere keuken dan de mijne, ik doe dat niet zo graag. Je weet niets staan. Je kan je eigen vertrouwde gerief niet gebruiken. En het ergst van al: je moet koken op een vreemd vuur. Soms heb je echter geen keuze. Op kerstavond bij de familie van je lief bijvoorbeeld. Normaal ben ik zen in de keuken, maar het kerstmaal – nu ja, het kersthoofdgerecht – voor zeven man bereiden op een vreemd vuur, dat bezorgt mij toch een beetje zenuwen. Zeker als het zo’n vuur is zonder vuur, een inductiekookplaat. *insert evil music* Ik zie graag een vlam. Ik heb voeling met een vlam. Ik weet precies hoe groot mijn vlam moet zijn om witloof te stoven. Bijvoorbeeld. Wat ik echter niet weet, is welke nummer ik daarvoor moet kiezen. Het witloof dat mijn kerstgerecht vergezelde, was dan ook niet hoe ik het wilde hebben. Ik hou van stronkjes die intact blijven, mooi gekarameliseerd zijn en hier en daar een bruin kleurtje hebben. Zeker op kerstavond. Maar Merlot zegt dat ik moet stoppen

Review kookboek Gino’s Pasta – Gino D’Acampo

Wanneer deze review online komt, zit ik nog onder de zuiderse zon te genieten van het beste wat Italië te bieden heeft. Daarom vond ik het wel toepasselijk om deze keer mijn favoriete Italiaanse kookboek te reviewen. Een boek vol pasta’s, mijn nummer één favoriete gerecht! Ik kocht Gino’s Pasta in 2011 op de Boekenbeurs. Toen ik het toonde aan vrienden en familie dachten ze allemaal dat ik het voor de looks van de schrijver had gekocht. Heel eerlijk? Neen! Hij doet mij zelfs niets eens iets. Ik vermeld dit er maar bij zodat je weet dat mijn lovende woorden helemaal niets met den Gino te maken hebben. Dit is gewoon één van die zeldzame kookboeken waaruit je letterlijk àlles zou willen maken. Indeling & inhoud Zoals wel meer kookboeken, begint ook dit met een korte inleiding van de auteur. Daarna volgen enkele bladzijden geschreven door voedingsdeskundige Juliette Kellow. Zij legt uit waarom pasta best past binnen een evenwichtig eetpatroon. Veel mensen hebben schri