Ondertussen zijn er al heel wat
kookboeken gewijd aan het Zuid-Amerikaanse supergraan. Het liefst zou ik ze
allemaal hebben, maar omdat ik dat er een beetje over vond gaan, heb ik er van
mezelf eentje moeten kiezen. Dit is het geworden, en in deze review leg ik uit
waarom.
Indeling & inhoud
Het boek begint met een beknopte uitleg
over wat quinoa precies is: het zaad van een plant – Chenopodium quinoa – die verwant is aan spinazie. Quinoa bevat alle
negen aminozuren en eiwitten die net zo compleet zijn als die in melk. Daarnaast
barst het van de vitaminen en mineralen: vitamine B6, vitamine E, calcium (meer
dan in koemelk!), fosfor, ijzer, kalium, koper, magnesium, mangaan, niacine, riboflavine,
thiamine, zink… Van alle granen is het gehalte aan koolhydraten het laagst bij
quinoa.
Er wordt ook uitgelegd welke varianten
er allemaal zijn en op welke manieren je quinoa kan klaarmaken. Heel fijn voor
inspiratie. Tot nu toe maakte ik quinoa eigenlijk altijd klaar zoals rijst (1
deel quinoa – 2 delen water of bouillon), maar door dit boek begint het wel te
kriebelen om eens te experimenteren met andere bereidingswijzen.
De recepten in het boek zijn ingedeeld
in 8 categorieën, wat mij betreft een goede mix.
- Soep
- Brood en pasta
- Salades
- Vegetarisch
- Vlees
- Gevogelte
- Zeevruchten
- Zoete gerechten
Lay-out & foto’s
De foto’s zijn paginagroot en zien er
ontzettend smakelijk uit. Wel jammer is dat er niet van elk recept een foto is.
Recepten waar geen foto bijstaat, gaan vaak wat ‘verloren’ in het boek. Ze
spreken minder aan omdat je zelf moeite moet doen om je voor te stellen hoe het
eruit zou zien. Dat is jammer omdat ook de recepten zonder foto volgens mij best
wel wat aandacht verdienen, bijvoorbeeld de kruidige kiptajine met abrikozen en
amandelen of de kerstkalkoen met varkensvlees en cranberry’s.
De meeste recepten beginnen met één of
enkele zinnetjes uitleg. Dat kan een tip zijn over iets in het recept, bv. iets
dat je kan vervangen door iets anders, of gewoon een bedenking van de auteur.
Ik houd wel van zulke persoonlijke toevoegingen in een kookboek.
Recepten & ingrediënten
Alle recepten draaien uiteraard rond
quinoa. Dat kan gewone quinoa zijn, quinoavlokken, quinoameel… De meeste
recepten bevatten een redelijke hoeveelheid ingrediënten en de meeste daarvan
zijn heel ‘normaal’ en goed vindbaar. Dat vind ik belangrijk, dat je voor één
recept niet een heleboel dingen moet aanschaffen die je amper kan vinden en die
je daarna nooit meer gebruikt.
Niet alle recepten zijn voor eenzelfde
aantal personen. Sommige zijn voor 2, andere voor 4 of 6, je hebt er ook 2-4,
4-6, 6-8, zelfs 10-12. Het was wellicht handiger geweest als alle recepten voor
ongeveer eenzelfde aantal personen waren geweest. Al is dat maar een heel klein
minpuntje. Je moet gewoon goed opletten.
Heel veel van de recepten zou ik zo
maken, andere zijn leuk als inspiratie. Het boek toont echt dat je met quinoa heel
wat kanten uitkan.
aMuse ♥ ?
Ja! Dit boek is een aanrader voor
iedereen die houdt van quinoa en inspiratie wil om ‘het moedergraan’ op
verschillende manieren te gebruiken.
Dit zijn enkele van mijn favoriete
recepten. Ik deel er snel eentje van op m’n
blog. Als je de rest ook wil maken, kan je het boek in de meeste boekhandels of
online vinden voor € 17,99.
- Kipsalade (het coverrecept)
- Gegratineerde groenten
- Ovenschotel met zoete aardappel en courgette
- Curry met mango, zoete aardappel en tomaten
- Lamsvlees met granaatappel, munt en noten
- Quiche met erwten, ham en munt
- Romige kaneelpudding
Reacties
Een reactie posten