Doorgaan naar hoofdcontent

Recept Koken met quinoa: kipsalade

Via mijn blogstatistieken kan ik zien dan recepten met quinoa goed in de smaak vallen. Zelf heb ik er al vier bedacht en gedeeld, en dit van Rena Patten (lees hier mijn review over haar kookboek) is zeker en vast een vijfde plek waardig. Ik kon het niet laten en heb hier en daar wel iets veranderd in de bereidingswijze. In gewone letters staat wat het recept exact voorschrijft, onderaan cursief beschrijf ik hoe ik het heb gedaan.

Onderstaand recept is voor vier personen, maar ik maakte het voor twee. Al heb ik niet gewoon alles gehalveerd. Cursief naast de ingrediënten vind je de hoeveelheden die ik heb gehanteerd. Zo kan je kiezen welke instructies je volgt.



Wat heb je nodig (4 personen)? 
  • 2 kipfilets (Voor 2 personen nam ik 1 kipfilet.)
  • Olie, voor het bestrijken (Kon ik weglaten doordat ik de kip anders heb klaargemaakt dan in het recept staat.)
  • 170 g quinoa, afgespoeld en uitgelekt (Voor 2 personen nam ik – zoals ik steeds doe – 125 g quinoa.)
  • 5 dl kippenbouillon of water (Ik nam 5 dl kippenbouillon, wat wil zeggen: 5 dl water met 1 kippenbouillonblokje.)
  • 3 el vers gehakte peterselie (Ik gebruikte peterselie uit de diepvries.)
  • 2 el fijn geknipt bieslook (Liet ik weg.)
  • 1 tl vers gehakte rozemarijn (Ik koos voor 1 tl gedroogde rozemarijn.)
  • 20 zwarte kalamataolijven, ontpit en gehalveerd
  • 1 bakje cherrytomaten, gehalveerd (Ik gebruikte 2 gewone tomaten.)
  • 2 el balsamicoazijn
  • 4 el extra vergine olijfolie
  • 1 flinke schep mierikswortelsaus (Ik gebruikte 1 tl.)
  • Zout en peper
Wat moet je doen?

Verwarm de oven voor op 170 °C.

Bestrijk de kipfilets met wat olie en bestrooi ze met zout en peper. Leg ze op een bakplaat en bak ze 15 minuten in de oven, tot ze gaar zijn. Haal ze uit de oven, bekleed ze met aluminiumfolie en laat staan.

Doe de quinoa met de bouillon of het water in een kleine pan en breng aan de kook. Doe het deksel op de pan en laat het geheel 10 minuten zachtjes koken, tot al het water is geabsorbeerd. Haal de pan van het vuur en laat de quinoa volledig afkoelen.

Doe de quinoa in een slakom. Trek de kip met twee vorken in stukjes en doe die met de peterselie, het bieslook, de rozemarijn en olijven in een kom. Knijp zachtjes de zaadjes uit de cherrytomaten en doe de tomaten in de kom.

Klop de azijn, olijfolie en mierikswortelsaus met wat zout en peper door elkaar. Giet de dressing over de salade, meng goed en dien op.


Wanneer je dit gerecht wil maken zoals ik het heb gedaan, moet je beginnen met de kip in 15 minuten gaar te koken in 5 dl kippenbouillon. Op die manier krijgt de bouillon een extra lekkere smaak en is de kip supersappig. Als de kip gaar is, mag ze uit de bouillon en mag de quinoa erin, samen met de gedroogde rozemarijn. Wanneer de quinoa alle bouillon heeft opgenomen (na zo’n kleine 20 minuten), is hij gaar.

Terwijl de quinoa opstaat, kan je de tomaten ontvellen en in blokjes snijden en de olijven grof hakken. De kip mag in beetgare stukjes worden gesneden of getrokken. En ook de dressing kan je al maken: meng daarvoor de olijfolie, balsamicoazijn en mierikswortel goed door elkaar, en kruid met peper en zout.

Schep de gare quinoa in een kom. Doe alle andere ingrediënten erbij, overgiet met de dressing, vergeet ook de peterselie niet, en meng alles.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Kalkoenstoofvlees met kriekbier

Dit maakte ik met kerst bij m’n mama, maar ik vergat het simpelweg te bloggen. Aangezien volgende week de Vasten beginnen (wat voor mij betekent: Dagen Zonder Vlees), krijg je het receptje nu nog van mij. Je hebt nog een week de tijd om dit te maken. Ren maar snel naar de winkel, want het is de moeite! Stoofvlees maak je meestal niet voor twee, hé. Dit recept is voor een hele pot, genoeg voor zes personen. Of voor meerdere dagen met minder personen. Wat heb je nodig (6 personen)? 1,2 kg kalkoenstoofvlees 6 rode uien 6 teentjes knoflook 3 el lichte cassonade ( Kinnekessuiker .) 6 el rode wijnazijn 4 el maïzena 2 x 25 cl kriekbier 500 ml kippenbouillon 3 sneetjes peperkoek Mosterd 3 takjes verse tijm 3 blaadjes verse of gedroogde laurier Stoofvleeskruiden Peper & zout Bakboter Wat moet je doen? 1. Smelt een klont bakboter in een stoofpot en bak er het kalkoenstoofvlees in aan. Zorg ervoor dat het vlees niet op elkaar ligt, anders stooft het in

Kerstrecept: Varkenshaasje met druivensaus

Koken in een andere keuken dan de mijne, ik doe dat niet zo graag. Je weet niets staan. Je kan je eigen vertrouwde gerief niet gebruiken. En het ergst van al: je moet koken op een vreemd vuur. Soms heb je echter geen keuze. Op kerstavond bij de familie van je lief bijvoorbeeld. Normaal ben ik zen in de keuken, maar het kerstmaal – nu ja, het kersthoofdgerecht – voor zeven man bereiden op een vreemd vuur, dat bezorgt mij toch een beetje zenuwen. Zeker als het zo’n vuur is zonder vuur, een inductiekookplaat. *insert evil music* Ik zie graag een vlam. Ik heb voeling met een vlam. Ik weet precies hoe groot mijn vlam moet zijn om witloof te stoven. Bijvoorbeeld. Wat ik echter niet weet, is welke nummer ik daarvoor moet kiezen. Het witloof dat mijn kerstgerecht vergezelde, was dan ook niet hoe ik het wilde hebben. Ik hou van stronkjes die intact blijven, mooi gekarameliseerd zijn en hier en daar een bruin kleurtje hebben. Zeker op kerstavond. Maar Merlot zegt dat ik moet stoppen

Review kookboek Gino’s Pasta – Gino D’Acampo

Wanneer deze review online komt, zit ik nog onder de zuiderse zon te genieten van het beste wat Italië te bieden heeft. Daarom vond ik het wel toepasselijk om deze keer mijn favoriete Italiaanse kookboek te reviewen. Een boek vol pasta’s, mijn nummer één favoriete gerecht! Ik kocht Gino’s Pasta in 2011 op de Boekenbeurs. Toen ik het toonde aan vrienden en familie dachten ze allemaal dat ik het voor de looks van de schrijver had gekocht. Heel eerlijk? Neen! Hij doet mij zelfs niets eens iets. Ik vermeld dit er maar bij zodat je weet dat mijn lovende woorden helemaal niets met den Gino te maken hebben. Dit is gewoon één van die zeldzame kookboeken waaruit je letterlijk àlles zou willen maken. Indeling & inhoud Zoals wel meer kookboeken, begint ook dit met een korte inleiding van de auteur. Daarna volgen enkele bladzijden geschreven door voedingsdeskundige Juliette Kellow. Zij legt uit waarom pasta best past binnen een evenwichtig eetpatroon. Veel mensen hebben schri