Via
mijn blogstatistieken kan ik zien dan recepten met quinoa goed in de smaak
vallen. Zelf heb ik er al vier bedacht en gedeeld, en dit van Rena Patten (lees
hier mijn review over haar kookboek) is zeker en vast een vijfde plek waardig.
Ik kon het niet laten en heb hier en daar wel iets veranderd in de
bereidingswijze. In gewone letters staat wat het recept exact voorschrijft, onderaan
cursief beschrijf ik hoe ik het heb gedaan.
Onderstaand
recept is voor vier personen, maar ik maakte het voor twee. Al heb ik niet
gewoon alles gehalveerd. Cursief naast de ingrediënten vind je de hoeveelheden
die ik heb gehanteerd. Zo kan je kiezen welke instructies je volgt.
Wat heb je nodig (4 personen)?
- 2 kipfilets (Voor 2 personen nam ik 1 kipfilet.)
- Olie, voor het bestrijken (Kon ik weglaten doordat ik de kip anders heb klaargemaakt dan in het recept staat.)
- 170 g quinoa, afgespoeld en uitgelekt (Voor 2 personen nam ik – zoals ik steeds doe – 125 g quinoa.)
- 5 dl kippenbouillon of water (Ik nam 5 dl kippenbouillon, wat wil zeggen: 5 dl water met 1 kippenbouillonblokje.)
- 3 el vers gehakte peterselie (Ik gebruikte peterselie uit de diepvries.)
- 2 el fijn geknipt bieslook (Liet ik weg.)
- 1 tl vers gehakte rozemarijn (Ik koos voor 1 tl gedroogde rozemarijn.)
- 20 zwarte kalamataolijven, ontpit en gehalveerd
- 1 bakje cherrytomaten, gehalveerd (Ik gebruikte 2 gewone tomaten.)
- 2 el balsamicoazijn
- 4 el extra vergine olijfolie
- 1 flinke schep mierikswortelsaus (Ik gebruikte 1 tl.)
- Zout en peper
Wat moet je doen?
Verwarm de oven voor op 170 °C.
Bestrijk de kipfilets met wat olie en
bestrooi ze met zout en peper. Leg ze op een bakplaat en bak ze 15 minuten in
de oven, tot ze gaar zijn. Haal ze uit de oven, bekleed ze met aluminiumfolie
en laat staan.
Doe de quinoa met de bouillon of het
water in een kleine pan en breng aan de kook. Doe het deksel op de pan en laat
het geheel 10 minuten zachtjes koken, tot al het water is geabsorbeerd. Haal de
pan van het vuur en laat de quinoa volledig afkoelen.
Doe de quinoa in een slakom. Trek de kip
met twee vorken in stukjes en doe die met de peterselie, het bieslook, de
rozemarijn en olijven in een kom. Knijp zachtjes de zaadjes uit de
cherrytomaten en doe de tomaten in de kom.
Klop de azijn, olijfolie en
mierikswortelsaus met wat zout en peper door elkaar. Giet de dressing over de
salade, meng goed en dien op.
Wanneer
je dit gerecht wil maken zoals ik het heb gedaan, moet je beginnen met de kip
in 15 minuten gaar te koken in 5 dl kippenbouillon. Op die manier krijgt de
bouillon een extra lekkere smaak en is de kip supersappig. Als de kip gaar is, mag ze uit de bouillon en
mag de quinoa erin, samen met de gedroogde rozemarijn. Wanneer de quinoa alle
bouillon heeft opgenomen (na zo’n kleine 20 minuten), is hij gaar.
Terwijl
de quinoa opstaat, kan je de tomaten ontvellen en in blokjes snijden en de
olijven grof hakken. De kip mag in beetgare stukjes worden gesneden of
getrokken. En ook de dressing kan je al maken: meng daarvoor de olijfolie,
balsamicoazijn en mierikswortel goed door elkaar, en kruid met peper en zout.
Reacties
Een reactie posten