Doorgaan naar hoofdcontent

Update 1 goede voornemens deel 2: koken

Een tijdje geleden schreef ik al een update over het eerste deel van m’n voornemens. Hoog tijd dus ook voor  een update over m’n kookvoornemens.

11. Verse pasta maken


Kan ik nog stééds niet afstrepen van m’n lijstje. Maar sowieso associeer ik verse pasta met een zonovergoten dag. Dit komt er dus wel van deze zomer! Echt hoor.

12. De Aziatische keuken verkennen

Ik heb een Aziatisch kookboek gekocht waarin ik al heel vaak heb zitten bladeren. Dat is een eerste stapje, toch? Eigenlijk heb ik geen idee waarom ik dit voornemen nog niet heb waargemaakt. Ik denk dat ik er gewoon eventjes niet meer aan heb gedacht. Of zo.

13. Meer uit m’n kookboeken koken

Oef. Hiermee ben ik wel goed bezig. Eigenlijk is dat vooral dankzij het nieuwe item op m’n blog waarin ik onder andere kookboeken review. Uit elk van de kookboeken die ik bespreek, kook en deel ik minstens één recept. Zo maakte ik al een gerecht met venkel, hazelnoten en dadelmayonaise uit I ♥ groente, notengranola uit Honestly Healthy en zalmpirozjki’s uit Zalm.

14. Koken met ingrediënten die ik nog nooit heb gebruikt (bv. za’atar, tempeh, saffraan…)

  • Za’atar: gebruikte ik voor het eerst in een wel heel fotogeniek receptje met aubergine (zie foto hierboven).
  • Pindakaas: ontdekte ik eigenlijk al eind vorig jaar (als beleg voor op rijstwafels, nom!). Maar dit jaar gebruikte ik het ook in warme gerechten. Zo maakte ik er een sausje mee voor bij tofu en groentjes, bedacht ik een lekkere (maar zware!) pindarisotto, verzon ik zomaar iets als pindasoep en ontdekte ik hoe lekker gado gado is.
  • Vleesvervangers (tofu, veggie spekreepjes, veggie schnitzel, sojagehakt): ik vind vleesvervangers niet slecht, maar in de plaats van nepvlees gebruik ik toch liever gewoon heel veel groentjes in mijn veggie gerechten.
  • Andijvie: een smaak die mij wel kan bekoren. Ik vond het smaken naar iets tussen sla en witloof in.
  • Quinoapasta: een perfecte pastavervanger voor wie let op de koolhydraten. Dit verkoopt mijn schoonmoeder trouwens via haar zaak Slim Concept.
  • Portobello’s: gebruikte ik dankzij Smartmat. Lekker!
15. Gezonde desserts maken (bv. met quinoa, met courgette in plaats van boter…)

Ik heb nog geen quinoa of courgette in een dessert gebruikt, maar wel al avocado. Dat was alvast een groot succes.

16. Mijn keukenspullen gebruiken die ik nog nooit heb gebruikt: tajine en stoommandje

Nog steeds niet gebruikt. Gelukkig zitten er nog heel wat maanden in het jaar.

17. Enkel zondigen wanneer de ‘zonde’ het 100% waard is


Laat ik zeggen dat hier voor 90% aan voldoe. Ik schreef er trouwens onlangs nog dit over. Natuurlijk laat ook ik me weleens verleiden door het vrolijke getjangel van de ijskar. Ik bedoel: die komt elke dag voorbij, hé. Je moet al één of andere supermens zijn om absoluut nooit toe te geven. En af en toe eet ook ik iets uit goesting in plaats van uit honger. Maar wanneer je beseft dat zoiets normaal is en dat nu niet je hele gezonde eetpatroon naar de vaantjes is, hoeft dat geen ramp te zijn. Er komen altijd nieuwe dagen om het beter te doen.

18. Meedoen aan Dagen Zonder Vlees, zonder uitzonderingen

Volledig geslaagd! With flying colours.

19. Zelf mayonaise maken

Nog niet gedaan. Wij eten eigenlijk zelden ergens mayonaise bij. Maar wanneer ik eens mayonaise nodig heb, maak ik hem zelf, echt!

20. Af en toe koolhydraten weglaten uit een gerecht

Ook met dit voornemen ben ik goed bezig. Ook dit is een beetje dankzij de Slim Concept-receptjes die ik bedenk voor de klanten van mijn schoonmoeder. In fase 1 en 2 van het Slim Concept-dieet zijn koolhydraten namelijk uit den boze. Daarnaast eet ik wanneer ik alleen ben ook vaak carb-free. Bijvoorbeeld (maaltijd)soep, een salade op basis van avocado (wat ontzettend vult!), een goedgevulde omelet… En dan heb ik het nog niet gehad over mijn gado gado of Parmigiana (wel het brood weglaten dan).

21. Minstens 5 gerechten van het Chinese afhaalmenu namaken

Eigenlijk leunt dit laatste voornemen erg aan bij voornemen nummer 12. Ik maak er snel werk van! Ik zal proberen om vanaf nu minstens één Chinees gerecht per maand te perfectioneren. Zo kan ik er zeker vijf maken tegen het einde van het jaar.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Kalkoenstoofvlees met kriekbier

Dit maakte ik met kerst bij m’n mama, maar ik vergat het simpelweg te bloggen. Aangezien volgende week de Vasten beginnen (wat voor mij betekent: Dagen Zonder Vlees), krijg je het receptje nu nog van mij. Je hebt nog een week de tijd om dit te maken. Ren maar snel naar de winkel, want het is de moeite! Stoofvlees maak je meestal niet voor twee, hé. Dit recept is voor een hele pot, genoeg voor zes personen. Of voor meerdere dagen met minder personen. Wat heb je nodig (6 personen)? 1,2 kg kalkoenstoofvlees 6 rode uien 6 teentjes knoflook 3 el lichte cassonade ( Kinnekessuiker .) 6 el rode wijnazijn 4 el maïzena 2 x 25 cl kriekbier 500 ml kippenbouillon 3 sneetjes peperkoek Mosterd 3 takjes verse tijm 3 blaadjes verse of gedroogde laurier Stoofvleeskruiden Peper & zout Bakboter Wat moet je doen? 1. Smelt een klont bakboter in een stoofpot en bak er het kalkoenstoofvlees in aan. Zorg ervoor dat het vlees niet op elkaar ligt, anders stooft het in

Kerstrecept: Varkenshaasje met druivensaus

Koken in een andere keuken dan de mijne, ik doe dat niet zo graag. Je weet niets staan. Je kan je eigen vertrouwde gerief niet gebruiken. En het ergst van al: je moet koken op een vreemd vuur. Soms heb je echter geen keuze. Op kerstavond bij de familie van je lief bijvoorbeeld. Normaal ben ik zen in de keuken, maar het kerstmaal – nu ja, het kersthoofdgerecht – voor zeven man bereiden op een vreemd vuur, dat bezorgt mij toch een beetje zenuwen. Zeker als het zo’n vuur is zonder vuur, een inductiekookplaat. *insert evil music* Ik zie graag een vlam. Ik heb voeling met een vlam. Ik weet precies hoe groot mijn vlam moet zijn om witloof te stoven. Bijvoorbeeld. Wat ik echter niet weet, is welke nummer ik daarvoor moet kiezen. Het witloof dat mijn kerstgerecht vergezelde, was dan ook niet hoe ik het wilde hebben. Ik hou van stronkjes die intact blijven, mooi gekarameliseerd zijn en hier en daar een bruin kleurtje hebben. Zeker op kerstavond. Maar Merlot zegt dat ik moet stoppen

Review kookboek Gino’s Pasta – Gino D’Acampo

Wanneer deze review online komt, zit ik nog onder de zuiderse zon te genieten van het beste wat Italië te bieden heeft. Daarom vond ik het wel toepasselijk om deze keer mijn favoriete Italiaanse kookboek te reviewen. Een boek vol pasta’s, mijn nummer één favoriete gerecht! Ik kocht Gino’s Pasta in 2011 op de Boekenbeurs. Toen ik het toonde aan vrienden en familie dachten ze allemaal dat ik het voor de looks van de schrijver had gekocht. Heel eerlijk? Neen! Hij doet mij zelfs niets eens iets. Ik vermeld dit er maar bij zodat je weet dat mijn lovende woorden helemaal niets met den Gino te maken hebben. Dit is gewoon één van die zeldzame kookboeken waaruit je letterlijk àlles zou willen maken. Indeling & inhoud Zoals wel meer kookboeken, begint ook dit met een korte inleiding van de auteur. Daarna volgen enkele bladzijden geschreven door voedingsdeskundige Juliette Kellow. Zij legt uit waarom pasta best past binnen een evenwichtig eetpatroon. Veel mensen hebben schri