Eens iets anders met zalm. Mijn vriend en ik vonden het allebei
erg geslaagd. Door het bladerdeeg is het recept natuurlijk niet zo
caloriearm, maar voor heel af en toe kan het best.
Dit
recept heb ik letterlijk overgenomen uit
het kookboek Zalm van Paula Ahlsén Söder, waarvan ik een tijdje geleden een
review schreef. Mijn opmerkingen zet ik cursief.
Onderstaand
recept is voor vijf personen, maar ik maakte het voor twee. In het recept
worden veel bijgerechtjes voorgesteld. Ik heb ervoor gekozen om er wat minder
bij te serveren en de zalmpirozjki’s zelf wat meer te vullen.
Wat heb je nodig (5 personen)?
- 225 g gravad lax, zie recept blz. 10 of kant-en-klaar (Voor twee personen nam ik twee zalmhaasjes uit de diepvries.)
- 2 eieren
- 450 g diepvriesbladerdeeg (10 plakjes), ontdooid (Ik nam één pak bladerdeeg van 230 g, dat sneed ik in twee, waardoor ik één goedgevulde zalmpirozjki per persoon kon maken.)
- 1 ui, gesnipperd
- 2-3 teentjes knoflook, fijngehakt
- Olie, om te bakken
- 200 g verse spinazie
- 50 g verse dille, fijngehakt (Ik gebruikte 2 el dille uit de diepvries.)
- 50 g verse bieslook, fijngehakt (Dit liet ik weg.)
- Zout en versgemalen zwarte peper
- ½ theelepel nootmuskaat
- Eierdooier, losgeklopt, om te glazuren
VOOR ERBIJ:
- Sla, rode-uiringen, gekookte rode biet, augurken in plakjes, kappertjes, champignons, gebakken uitjes
- Zure room of smetana
- Zuurdesembrood
(Ik
mengde uiringetjes van één kleine rode ui en enkele grote augurken die ik had
fijngehakt onder één potje zure room. Ik bracht het sausje op smaak met peper
en zout en serveerde dat bij de pirozjki’s, verder niets.)
Wat moet je doen?
Verwarm de oven voor op 225 °C. Kook de
eieren 7-8 minuten en laat ze afkoelen. Rol de plakjes bladerdeeg op een met
bloem bestoven werkblad tweemaal zo dun uit. Bak de ui en knoflook in wat olie
zacht, maar niet bruin. Zet opzij om af te koelen. Roerbak de spinazie.
Verdeel de gebakken ui, knoflook en
spinazie, de dille en het bieslook over het uitgerolde deeg, een hoopje op de
helft van ieder plakje. Snijd de zalm in stukjes en hak de gekookte eieren
fijn. Verdeel de vis en eieren ook over het deeg. Breng de vulling op smaak met
zout, versgemalen zwarte peper en nootmuskaat.
Bestrijk de randen van het deeg met
eierdooier en vouw het deeg dicht. Eventueel kunt u de flapjes een
halvemaanvorm geven. Druk de randen met een vork dicht en bestrijk de
pirozjki’s geheel met eierdooier.
Bak de pirozjki’s ongeveer 25 minuten in
de oven. Dien de flapjes op met bijgerechten naar keuze; zure room (eventueel
Russische smetana als u het kunt krijgen) en zuurdesembrood smaken er in ieder
geval heerlijk bij.
Ik
gebruikte zo’n groot rond vel bladerdeeg, en dat verdeelde ik in twee. Verder
heb ik het niet extra uitgerold. De spinazie deed ik bij in het potje met de gebakken
ui en knoflook. Wanneer de spinazie was geslonken, roerde ik er de dille door
en kruidde ik het geheel met peper, zout en nootmuskaat. Bieslook gebruikte ik
dus niet.
Reacties
Een reactie posten