Doorgaan naar hoofdcontent

Hoera voor havermout

Ik begin (bijna) elke dag met een lekkere kom havermout. En soms eet ik het zelfs als lunch, gewoon omdat ik het zo lekker vind! Tijdens de koude maanden maak ik meestal warme havermoutpap, en wanneer het warm is, geniet ik van koude havermout, oftewel overnight oats. Een echt snoepontbijtje, maar dan waanzinnig gezond! En dankzij de vele variatiemogelijkheden wordt het nooit eentonig.

Overnight oats met lijnzaad, hennepzaad, aardbeien en amandelschilfers.

Warme havermout (1 portie)

De basis
  • 30 g havermout
  • 250 ml melk (soja-, amandel-, rijst-, haver-, koemelk…)
  • 2 zoetjes (type Canderel) of 1 el honing
De extra’s
  • A. 1 el lijnzaad(*) en/of 1 el chiazaad en/of 1 el hennepzaad en/of 1 el zonnebloempitten
  • B. 1 el gojibessen en/of 1 el rozijntjes
(*) Lijnzaad doe ik er zelf altijd in, omdat dat vrij neutraal is van smaak en alleen maar goede dingen voor je lichaam doet. Ook chiazaadjes en hennepzaad gebruik ik meestal, om diezelfde reden. Hou er wel rekening mee dat hennepzaad een nootachtige smaak heeft.

Het basisrecept
Doe 30 g havermout, 2 zoetjes of 1 el honing en alle extra’s die je wil (van A en B) in een grote kom(*). Giet er 250 ml melk over en zet gedurende 5 minuten in de microgolfoven op 800 Watt.

(*) Wanneer je kom niet groot genoeg is, kan de havermout weleens overlopen.

De variaties
  • Appeltaarthavermout
Doe 30 g havermout, 2 zoetjes of 1 el honing, alle extra’s die je wil (van A en B), 1 zoete appel in kleine blokjes gesneden en 1 kl kaneelpoeder in een grote kom. Giet er 250 ml melk over en zet gedurende 5 minuten in de microgolfoven op 800 Watt.
  • Chocoladehavermout
Doe 30 g havermout, 2 zoetjes of 1 el honing, alle extra’s die je wil (van A) en 1 kl rauw cacaopoeder in een grote kom. Giet er 250 ml melk over en zet gedurende 5 minuten in de microgolfoven op 800 Watt.

Overnight oats (1 portie)

De basis
  • 30 g havermout
  • 125 g (soja)yoghurt natuur of (magere) plattekaas
  • 125 ml melk (soja-, amandel-, rijst-, haver-, koemelk…)
  • Zoetstof (in poedervorm) of 1 el honing
De extra’s
  • A. 1 el lijnzaad(*) en/of 1 el chiazaad en/of 1 el hennepzaad en/of 1 el zonnebloempitten
  • B. 1 el gojibessen en/of 1 el rozijntjes
  • C. Vers fruit: banaan, aardbeien, frambozen, blauwe bessen, braambessen…
  • D. Gedroogd fruit: dadels, abrikozen, pruimen, bananenschijfjes…
  • E. Noten en/of amandelschilfers
(*) Lijnzaad doe ik er zelf altijd in, omdat dat vrij neutraal is van smaak en alleen maar goede dingen voor je lichaam doet. Ook chiazaadjes en hennepzaad gebruik ik meestal, om diezelfde reden. Hou er wel rekening mee dat hennepzaad een nootachtige smaak heeft.

Het basisrecept
Doe ’s avonds 30 g havermout, 125 g yoghurt of plattekaas, 125 ml melk en als je wil ook extra’s van B in een kom. Roer en zet weg in de ijskast tot de volgende ochtend. Pimp je overnight oats de volgende ochtend met alle extra’s die je wil van A, C, D en E, en werk ze af met wat zoetstof of honing.

De variaties
  • Chocolade-oats
Doe ’s avonds 30 g havermout, 125 g yoghurt of plattekaas, 125 ml melk en 1 kl rauw cacaopoeder in een kom. Roer en zet weg in de ijskast tot de volgende ochtend. Pimp je overnight oats de volgende ochtend met alle extra’s die je wil (vooral banaan, aardbeien en dadels zijn lekker hierbij) en werk ze af met wat zoetstof of honing.
  • Bounty-oats
Doe ’s avonds 30 g havermout, 125 g yoghurt of plattekaas, 125 ml melk, 1 kl rauw cacaopoeder en 1 el kokosschilfers in een kom. Roer en zet weg in de ijskast tot de volgende ochtend. Werk je oats de volgende ochtend af met wat zoetstof of honing.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Kalkoenstoofvlees met kriekbier

Dit maakte ik met kerst bij m’n mama, maar ik vergat het simpelweg te bloggen. Aangezien volgende week de Vasten beginnen (wat voor mij betekent: Dagen Zonder Vlees), krijg je het receptje nu nog van mij. Je hebt nog een week de tijd om dit te maken. Ren maar snel naar de winkel, want het is de moeite! Stoofvlees maak je meestal niet voor twee, hé. Dit recept is voor een hele pot, genoeg voor zes personen. Of voor meerdere dagen met minder personen. Wat heb je nodig (6 personen)? 1,2 kg kalkoenstoofvlees 6 rode uien 6 teentjes knoflook 3 el lichte cassonade ( Kinnekessuiker .) 6 el rode wijnazijn 4 el maïzena 2 x 25 cl kriekbier 500 ml kippenbouillon 3 sneetjes peperkoek Mosterd 3 takjes verse tijm 3 blaadjes verse of gedroogde laurier Stoofvleeskruiden Peper & zout Bakboter Wat moet je doen? 1. Smelt een klont bakboter in een stoofpot en bak er het kalkoenstoofvlees in aan. Zorg ervoor dat het vlees niet op elkaar ligt, anders stooft het in

Kerstrecept: Varkenshaasje met druivensaus

Koken in een andere keuken dan de mijne, ik doe dat niet zo graag. Je weet niets staan. Je kan je eigen vertrouwde gerief niet gebruiken. En het ergst van al: je moet koken op een vreemd vuur. Soms heb je echter geen keuze. Op kerstavond bij de familie van je lief bijvoorbeeld. Normaal ben ik zen in de keuken, maar het kerstmaal – nu ja, het kersthoofdgerecht – voor zeven man bereiden op een vreemd vuur, dat bezorgt mij toch een beetje zenuwen. Zeker als het zo’n vuur is zonder vuur, een inductiekookplaat. *insert evil music* Ik zie graag een vlam. Ik heb voeling met een vlam. Ik weet precies hoe groot mijn vlam moet zijn om witloof te stoven. Bijvoorbeeld. Wat ik echter niet weet, is welke nummer ik daarvoor moet kiezen. Het witloof dat mijn kerstgerecht vergezelde, was dan ook niet hoe ik het wilde hebben. Ik hou van stronkjes die intact blijven, mooi gekarameliseerd zijn en hier en daar een bruin kleurtje hebben. Zeker op kerstavond. Maar Merlot zegt dat ik moet stoppen

Review kookboek Gino’s Pasta – Gino D’Acampo

Wanneer deze review online komt, zit ik nog onder de zuiderse zon te genieten van het beste wat Italië te bieden heeft. Daarom vond ik het wel toepasselijk om deze keer mijn favoriete Italiaanse kookboek te reviewen. Een boek vol pasta’s, mijn nummer één favoriete gerecht! Ik kocht Gino’s Pasta in 2011 op de Boekenbeurs. Toen ik het toonde aan vrienden en familie dachten ze allemaal dat ik het voor de looks van de schrijver had gekocht. Heel eerlijk? Neen! Hij doet mij zelfs niets eens iets. Ik vermeld dit er maar bij zodat je weet dat mijn lovende woorden helemaal niets met den Gino te maken hebben. Dit is gewoon één van die zeldzame kookboeken waaruit je letterlijk àlles zou willen maken. Indeling & inhoud Zoals wel meer kookboeken, begint ook dit met een korte inleiding van de auteur. Daarna volgen enkele bladzijden geschreven door voedingsdeskundige Juliette Kellow. Zij legt uit waarom pasta best past binnen een evenwichtig eetpatroon. Veel mensen hebben schri