Doorgaan naar hoofdcontent

Review kookboek Honestly Healty – Natasha Corrett & Vicky Edgson

Toen ik dit boek kocht, had ik er nog nooit van gehoord. Dat is heel vreemd, aangezien ik geen boekenwinkel kan voorbijlopen zonder even naar de kookboeken te gaan kijken. Meestal duurt het bij mij ook eventjes voordat ik beslis om een bepaald kookboek te kopen. Ik heb er immers al zoveel. Waarom nam ik dit kookboek dan zo snel mee? Wel, allereerst ben ik een sucker voor alliteraties, dus de titel sprak me meteen aan. Daarnaast vind ik de foto op de cover ontzettend aantrekkelijk. En wat me verder over de streep trok, kom je in deze review te weten…


Indeling & inhoud

Honestly Healthy is opgedeeld in twee delen. In het eerste deel – meer dan een vierde van het hele boek – wordt uitgelegd welk eetpatroon de twee dames achter dit boek promoten: een alkalisch eetpatroon. Verder wordt er uitgelegd wat alkalisch eten is. Daarover schreef ik zelf een aparte blogpost, die je gisteren zag voorbijkomen. Heel handig zijn de lijsten met voedingsmiddelen waarbij staat in welke mate ze alkalisch zijn.

De auteurs hebben een soort alkalisch dieet ontwikkeld dat bestaat uit twee fases: de Detox-fase – om je lichaam te zuiveren van schadelijke stoffen – en de Lifestyle-fase, waarin je een alkalisch eetpatroon aanleert dat je kan volhouden.

Hoewel ik na het lezen van dit boek oprecht geïnteresseerd ben geraakt in alkalische voeding en de theorie mij absoluut aannemelijk lijkt, gaan de twee fases mij een beetje te ver. Voor mezelf vind ik het gewoon voldoende om mij ervan bewust te zijn dat er zoiets bestaat als alkalische en zure voeding, om te begrijpen waarom het ene beter is dan het andere en om daar een beetje rekening mee te kunnen houden bij het samenstellen van maaltijden en weekmenu’s.


In het tweede deel van het kookboek staan dan de recepten. Die zijn opgedeeld in zes groepen:
  • Ontbijt
  • Vooraf en soep
  • Salades
  • Hoofdgerechten
  • Tussendoortjes
  • Desserts
Verdeeld over het hele boek, staan eetweetjes en tips. Dat vind ik een leuk pluspunt. Een voorbeeld van zo’n weetje: ‘Wist je dat het weken van noten en zaden (minstens 2 uur) de enzymen weer ‘tot leven wekt’? Dit maakt je snack, sapje en maaltijd makkelijker te verteren en heel erg voedzaam.’

Lay-out & foto’s

De lay-out van dit boek is ontzettend geslaagd. Er staan heel veel mooie foto’s in het boek. Het enige minpuntje is dat niet alle foto’s bij het recept in kwestie staan. Wanneer dat gebeurt, staat er boven het recept wel op welke bladzijde je de foto kan vinden. Dit is dus echt maar een heel klein puntje van kritiek, omdat ik anders alleen maar positief kan zijn over de lay-out. Nu ja, als het verdiend is, is er ook niets mis met enkel lovende woorden natuurlijk.

Zelfs mijn vriend – die totaal niet geïnteresseerd is in kookboeken maar wél iets kent van fotografie – zei spontaan dat hij het echt een heel mooi boek vond. Hij zat erin te bladeren nadat ik het net had gekocht en ik in een andere winkel iets stond te passen, trouwens. Voor de rest heb ik hem nog nooit in de buurt van een kookboek gezien.


Recepten & ingrediënten

Er staan meer dan 100 veggie gerechten in dit boek. Alle recepten zijn kort en duidelijk uitgelegd. Het komt niet vaak voor, maar in dit geval vind ik de tussendoortjes en desserts het interessants. Het zijn stuk voor stuk gezonde verwenrecepten, een superbron van inspiratie.

Dat brengt me bij het belangrijkste ‘nadeel’ van dit boek. Ik zie mezelf de recepten vooral gebruiken als inspiratiebron, en niet als recept dat je tot op de letter kan volgen, omdat er nogal wat (moeilijk vindbare) ‘foodie-ingrediënten’ in het boek staan. Enkele voorbeelden zijn pijlwortelmeel, mizuna-blaadjes, galangal, spirulina, maca- en lucumapoeder, tarwegras…

Sommige van die ongewone ingrediënten staan wel ergens uitgelegd, maar niet telkens wanneer ze voorkomen. Ook wordt er niet naar de uitleg verwezen. Je moet dus toevallig op de bladzijde ‘vallen’ waar bijvoorbeeld wordt uitgelegd wat tamari is (een tarwevrij alternatief voor sojasaus, voor de geïnteresseerden).

Ik noem dit een nadeel omdat ik zeker weet dat sommige mensen worden afgeschrikt door vreemde namen. Zelf zie ik ook liever enkel ‘normale’ ingrediënten staan, maar ik heb dit boek toch gekocht, omdat lang niet elk recept ‘vreemde’ ingrediënten bevat en dat sommige van die dingen ook niet zo ongewoon zijn eens je weet wat ze zijn of waardoor je ze kan vervangen.


aMuse ♥ ?

Ja! Dit boek is een aanrader voor iedereen die houdt van gezonde vegetarische recepten, maar ook interesse heeft in de meer wetenschappelijke kant van voeding. En voor wie zich niet laat afschrikken door vreemd klinkende ingrediënten, natuurlijk!

Dit zijn enkele van mijn favoriete recepten uit het boek. Heel atypisch voor mij staat m’n favorietenlijstje vol bakrecepten. Morgen deel ik er eentje van op m’n blog. Als je de rest ook wil maken, kan je het boek onder andere vinden bij Fnac (zoals ik) of (online) bestellen. Richtprijs: € 21,95
  • Rauwe vanille-cashewroom
  • Notengranola
  • Flapjacks met pitjes
  • Chocolade-kokosballetjes
  • Notenkoekjes

Reacties

Populaire posts van deze blog

Kalkoenstoofvlees met kriekbier

Dit maakte ik met kerst bij m’n mama, maar ik vergat het simpelweg te bloggen. Aangezien volgende week de Vasten beginnen (wat voor mij betekent: Dagen Zonder Vlees), krijg je het receptje nu nog van mij. Je hebt nog een week de tijd om dit te maken. Ren maar snel naar de winkel, want het is de moeite! Stoofvlees maak je meestal niet voor twee, hé. Dit recept is voor een hele pot, genoeg voor zes personen. Of voor meerdere dagen met minder personen. Wat heb je nodig (6 personen)? 1,2 kg kalkoenstoofvlees 6 rode uien 6 teentjes knoflook 3 el lichte cassonade ( Kinnekessuiker .) 6 el rode wijnazijn 4 el maïzena 2 x 25 cl kriekbier 500 ml kippenbouillon 3 sneetjes peperkoek Mosterd 3 takjes verse tijm 3 blaadjes verse of gedroogde laurier Stoofvleeskruiden Peper & zout Bakboter Wat moet je doen? 1. Smelt een klont bakboter in een stoofpot en bak er het kalkoenstoofvlees in aan. Zorg ervoor dat het vlees niet op elkaar ligt, anders stooft het in

Kerstrecept: Varkenshaasje met druivensaus

Koken in een andere keuken dan de mijne, ik doe dat niet zo graag. Je weet niets staan. Je kan je eigen vertrouwde gerief niet gebruiken. En het ergst van al: je moet koken op een vreemd vuur. Soms heb je echter geen keuze. Op kerstavond bij de familie van je lief bijvoorbeeld. Normaal ben ik zen in de keuken, maar het kerstmaal – nu ja, het kersthoofdgerecht – voor zeven man bereiden op een vreemd vuur, dat bezorgt mij toch een beetje zenuwen. Zeker als het zo’n vuur is zonder vuur, een inductiekookplaat. *insert evil music* Ik zie graag een vlam. Ik heb voeling met een vlam. Ik weet precies hoe groot mijn vlam moet zijn om witloof te stoven. Bijvoorbeeld. Wat ik echter niet weet, is welke nummer ik daarvoor moet kiezen. Het witloof dat mijn kerstgerecht vergezelde, was dan ook niet hoe ik het wilde hebben. Ik hou van stronkjes die intact blijven, mooi gekarameliseerd zijn en hier en daar een bruin kleurtje hebben. Zeker op kerstavond. Maar Merlot zegt dat ik moet stoppen

Review kookboek Gino’s Pasta – Gino D’Acampo

Wanneer deze review online komt, zit ik nog onder de zuiderse zon te genieten van het beste wat Italië te bieden heeft. Daarom vond ik het wel toepasselijk om deze keer mijn favoriete Italiaanse kookboek te reviewen. Een boek vol pasta’s, mijn nummer één favoriete gerecht! Ik kocht Gino’s Pasta in 2011 op de Boekenbeurs. Toen ik het toonde aan vrienden en familie dachten ze allemaal dat ik het voor de looks van de schrijver had gekocht. Heel eerlijk? Neen! Hij doet mij zelfs niets eens iets. Ik vermeld dit er maar bij zodat je weet dat mijn lovende woorden helemaal niets met den Gino te maken hebben. Dit is gewoon één van die zeldzame kookboeken waaruit je letterlijk àlles zou willen maken. Indeling & inhoud Zoals wel meer kookboeken, begint ook dit met een korte inleiding van de auteur. Daarna volgen enkele bladzijden geschreven door voedingsdeskundige Juliette Kellow. Zij legt uit waarom pasta best past binnen een evenwichtig eetpatroon. Veel mensen hebben schri