Die
dadelmayonaise. Echt. Die dàdelmayonaise! Voor mij is het al te laat, I’m hooked. Als je jezelf nog wil redden, lees dan
vooral niet verder!
Dit
recept heb ik letterlijk overgenomen uit het kookboek I ♥
groente van Janneke Vreugdenhil waarvan ik gisteren een review postte. Opmerkingen van mezelf zet ik
cursief.
Wat heb je nodig (2 personen)?
- 3 grote (Medjool)dadels, ontpit (Ik gebruikte ‘gewone’ dadels en nam er dan ook wat meer, een stuk of 5-6 voor de mayonaise en dan nog eens evenveel voor de ‘garnering’.)
- ¼ teentje knoflook (Ik nam gewoon een klein teentje knoflook, want wat doe je anders met dat ¾ teentje dat overblijft, ocharme?)
- ½ tl dijonmosterd
- 4 el extra vergine olijfolie
- Sap van ½-1 citroen
- 1 kleine venkelknol, in piepkleine blokjes (bewaar het groen!) (Ik sneed de venkel in heel fijne reepjes met behulp van een mandoline.)
- 25 g hazelnoten, geroosterd, grofgehakt
- Peper & zout worden niet vermeld maar heb je wel nodig
Wat moet je doen?
Pureer 2 dadels, de knoflook, een snuf
zeezout, de mosterd en 2 eetlepels water glad in een keukenmachine of met een
staafmixer. Voeg in een dun straaltje, al mixend, 3½ eetlepel olijfolie toe tot
je een mooie saus hebt met de dikte van mayonaise. Proef en maak op smaak met
citroensap en zout. Snijd de achtergehouden dadel klein. Meng de venkel,
hazelnoten en dadel en maak het mengsel op smaak met citroensap, een halve
eetlepel olie, zout en versgemalen peper. Verdeel over twee borden of wijde
glazen. Leg op elk bergje venkel een lepel dadelmayonaise (je houdt misschien
wat over) en garneer met venkelgroen. Geef er knisperend vers brood bij.
Ik ben begonnen met de venkel, en heb
die eerst een uurtje laten marineren met het citroensap, de olijfolie en de
kruiden vooraleer ik de rest toevoegde. En ehm, van de dadelmayonaise houd je
inderdaad wat over, maar dat is helemaal niet erg. Ik zou zelfs zeggen: maak
maar opzettelijk te veel!
Heerlijk hapje!!! Echt een aanrader!
BeantwoordenVerwijderen