Dit
was mijn voorlaatste maaltijd voor de Dagen Zonder Vlees 2014 begonnen. En het
was een goede keuze! Ik lijk steeds weer te vergeten hoe lekker risotto wel is.
De anijssmaak van de venkel wordt op één of andere manier getemperd door al de
rest, waardoor deze risotto ook bij mijn lief, de zelfverklaarde venkelhater,
ontzettend in de smaak viel.
Wat heb je nodig (2 personen)?
- 125 risottorijst (vb. Arborio)
- 5 dl groentebouillon (5 dl water met 1 groentebouillonblokje.)
- 1 venkel
- 4 el zongedroogde tomaatjes
- 2 stukken zalm
- 50 g Grana Padano
- Citroensap
- 3 el dille (Verse of uit de diepvries.)
- Peper & zout
- Boter
Wat moet je doen?
1. Snijd de venkel in fijne reepjes (houd
eventueel wat van het venkelgroen apart voor de afwerking) en bak ze in boter
aan in een antikleefpotje. Laat de venkel bakken tot hij bruin begint te
kleuren. Doe er dan de risottorijst bij en overgiet met de bouillon. Zet het
deksel op het potje en laat op een zacht vuurtje garen. Dat duurt zo’n 20
minuten. Wanneer alle bouillon is opgenomen, is de rijst gaar.
2. Ondertussen kan je wat voorbereidingen doen. Rasp de Grana Padano en hak de dille fijn (als je verse gebruikt).
Wanneer je hele zongedroogde tomaatjes gebruikt, kan je ook die in stukjes
snijden. Hoeveel? Tot je een hoeveelheid bekomt die ongeveer 4 el bedraagt.
Snijd ook de zalm in hapklare stukken.
3.
Wanneer alle bouillon is opgenomen, kan je de risotto afwerken met een klontje
boter, de geraspte Grana Padano, wat citroensap, de dille, de zongedroogde
tomaatjes en wat peper en zout. Roer.
4.
Leg nu de blokjes zalm bij in het potje en roer ze voorzichtig onder de
risotto. Zet het deksel nog 2-3 minuutjes op het potje. De zalm kan nu garen
door de warmte van de risotto, maar hij blijft sowieso nog lekker sappig.
5.
Schep wat risotto op een bord en werk af met enkele plukjes venkelgroen.
Reacties
Een reactie posten