Dit
is één van die handige receptjes om in je ‘arsenaal’ te hebben zitten voor
wanneer je geen tijd of zin hebt om te koken, maar je toch lekker en relatief gezond
wilt eten.
Prei
gaat goed samen met veel kruiden, maar één van de absolute toppers voor mij is
dragon. En wanneer je dit gerechtje maakt, zal je begrijpen waarom.
Wat heb je nodig (2 personen)?
- 2 sjalotten
- 1 grote of 2 kleine preien
- 1 kipfilet
- 6 dl bouillon (Lees: 6 dl water met 1 bouillonblokje. Ik nam een kruidenbouillonblokje, maar dat mag net zo goed een groente- of kippenbouillonblokje zijn.)
- 1,5 dl (light)room
- Limoen- of citroensap (Ik vind het met limoensap nog net iets lekkerder.)
- 1 el dragon (Verse of gedroogde.)
- Peper & zout
- Olijfolie
- 125 g rijst
- 1 teentje knoflook
1. Begin met de rijst. Doe een beetje
olijfolie in een antikleefpotje, snipper het teentje knoflook fijn (of plet
het) en stoof het op een heel zacht vuurtje aan in de olijfolie.(*) Doe wanneer
je knoflook lichtjes beige begint te worden de rijst erbij, roer zodat elk
rijstkorreltje wat olie heeft gezien en blus het potje af met de helft van de
bouillon: 3 dl dus. Zet een deksel op de pot en laat de rijst in ongeveer 20
minuutjes gaar pruttelen. Wanneer al het vocht is opgenomen, is de rijst klaar.
2. Pel de sjalotten en snijd ze in halve
ringetjes. Stoof ze aan in wat olijfolie in je wok (of antikleefpan). Snijd de
prei in ringetjes, was ze en laat ze goed uitlekken. Doe ze bij de sjalot.
3. Snijd de kipfilet in stukjes of reepjes
en doe ze na zo’n 5 minuutjes bij de prei en sjalot. Kruid met peper, zout en
dragon en doe de andere helft van de bouillon erbij (3 dl). Laat alles in 15
minuutjes gaar sudderen, en roer er daarna 1,5 dl (light)room door. Werk het
gerecht af met wat limoen- of citroensap voor een lekkere frisse toets.
4. Serveer de kip en prei met de rijst.
(*) Wanneer je vuur te hard gaat, wordt knoflook meteen bruin en bitter. Hoe zachter je vuur, hoe langer de knoflook
kan stoven zonder bitter te worden en hoe meer smaak hij aan de olie kan geven.
Reacties
Een reactie posten