Hier
had ik nu eens echt al weken zin in. Ik was van plan om te wachten tot het echt
koud werd, omdat dit naar mijn mening echte winterkost is die het beste smaakt
wanneer het buiten vriest dat het kraakt, maar het weer werkte niet mee.
Aangezien de Dagen Zonder Vlees dichterbij kwamen en we de winter
waarschijnlijk gewoon echt wel hebben overgeslagen, besloot ik dan maar om het
op het menu te zetten op een februaridag die dacht dat hij midden in de lente
lag.
Ik
haalde de inspiratie voor dit gerechtje uit Menu Maison, het
allereerste kookboek dat ik ooit van mijn vriend Merlot heb gekregen. Dat was op
kerstavond in 2010. En kijk maar eens hoe blij
ik ermee was!
Wat heb je nodig (2 personen)?
- Kruimeldeeg
- 300 g rodekool
- 1 zwarte beuling
- 1 witte beuling
- 1 zoete appel (vb. Kanzi)
- 3 el rozijnen
- 5 el appelazijn
- 3 el pijnboompitten
- 1,5 el rietsuiker
- 1 tl kaneel
- Peper & zout
- Bakboter
- Scheutje water
Wat moet je doen?
1. Bedek een quichevorm met bakpapier en
drapeer het kruimeldeeg erin. Bedek ook het deeg met bakpapier en vul het met
baklinzen (of gedroogde kikkererwten, bakbonen…). Zet het in de oven, draai de
oven op 200° en reken 20 minuten vanaf het moment dat de oven op temperatuur
is.(*)
2. Snijd ongeveer 300 g rodekool fijn en
stoof de rodekoolsnippers aan in wat bakboter. Voeg 3 eetlepels rozijntjes, 1 eetlepel rietsuiker, 1 theelepel kaneel en wat peper en zout toe.
3. Blus het potje met de rodekool na 5-10
minuutjes af met 5 eetelepels appelazijn en een klein scheutje water. Laat de rodekool
nog 15 minuten gaarstoven.
4. Snijd ondertussen de beulingen in
schijfjes. Was de appel en snijd hem in blokjes.
5. Haal het kruimeldeeg wanneer het 20
minuten heeft gebakken op 200° uit de oven. Haal de baklinzen eruit en vul het
deeg met de rodekool. Leg daarop de blokjes appel en bestrooi ze met een halve
eetlepel rietsuiker. Bedek de taart met de schijfjes beuling. Zet ze 20-25
minuutjes in de heteluchtoven op 200°.
6. Rooster 3 eetlepels pijnboompitjes in een
antikleefpannetje zonder vetstof en werk de taart ermee af.
Reacties
Een reactie posten