Dit
gerechtje ontstond in m’n hoofd toen ik op de markt aan het viskraam stond aan
te schuiven voor garnalen. Merlot had me gevraagd of ik een garnalencocktail wilde
maken. Plots kwam ik op het idee om ongepelde garnalen te kopen en met de
karkassen een saus te maken die de ster zou zijn in een vislasagne.
Ik
gebruikte courgette en tomaat als groentjes, maar denk dat dit ook heel lekker
zou zijn met prei.
Wat heb je nodig (2 personen)?
- 2 visfilets naar keuze, bv. zalm en pollak (Als je diepvriesvis gebruikt, zorg er dan voor dat hij ontdooid is.)
- 1/2de courgette
- 2 tomaten
- Lasagnebladen
- 75 g gemalen kaas, bv. een gratin-mengeling
Voor de garnalensaus
- 400 g ongepelde garnalen
- 1 teentje knoflook
- 1 eetlepel tomatenpuree
- Scheut witte wijn
- 5 dl water
- 1,5 dl (light)room
- 75 g gemalen kaas, bv. een gratin-mengeling
- Citroensap
- Peper & zout
- Bakboter
Wat moet je doen?
1. Zet een leuk muziekje op en pel de
garnalen. Hier ben je eventjes mee bezig, maar het is het waard.
2. Stoof de karkassen aan in wat
bakboter. Pel het teentje knoflook, snijd het in enkele stukken en voeg het toe
aan de karkassen. Laat zo’n 5 minuutjes stoven en blus het potje dan
af met een scheut witte wijn. Laat de alcohol zo’n 2 minuutjes verdampen, voeg
5 dl water toe en laat het geheel 20-30 minuten sudderen met een deksel op de
pot. Hoe langer, hoe beter.
3. Zeef de saus en doe ze opnieuw in het
potje. De karkassen en knoflook heb je nu niet meer nodig. Doe een eetlepel
tomatenpuree en 1,5 dl (light)room bij de saus en laat ze inkoken zodat ze een
beetje dikker wordt. Proef en kruid bij met peper en zout. Werk de saus af met
een beetje citroensap en roer er 75 g gemalen kaas door.
4. Snijd de halve courgette in plakjes
van ongeveer een halve centimeter dik en gril ze in een hete grillpan zonder
vetstof. Terwijl de courgette in de grillpan ligt, kan je de tomaten ontvellen
en in plakjes snijden. Snijd ook de vis in enkele stukken (elke filet in 4-5
stukken).
5. Verwarm de oven voor op 180° en bouw
ondertussen de lasagne op. Neem een ovenschotel op maat van 2 personen. Begin
met een klein laagje saus (zodat de lasagnebladen niet aan de bodem kleven) en
leg daarop een laag lasagnebladen. Daarop komt de vis, die je overgiet met de
helft van de saus. Dan komt weer een laag lasagnebladen. Daarop komen de
gegrilde plakjes courgette en de schijfjes tomaat, weer lasagnebladen, en de rest van de
saus. Werk de lasagne af met nog 75 g gemalen kaas en zet 30 minuten in de
oven. Zet daarna nog 5 minuten de grill op, zodat de kaas kleurt.
6. Dit is een optionele stap: aangezien bij
mij de volgende dag een garnalencocktail op de planning stond, kon ik dit niet
doen, maar de lasagne als hij uit de oven komt afwerken met de gepelde garnalen,
zou goddelijk zijn.
Reacties
Een reactie posten