Doorgaan naar hoofdcontent

Groene lasagne met gerookte zalm

Normaal zou dit een lasagne zijn geweest met enkel broccoli als groentje, maar toen bleek onze broccoli plots veel kleiner te zijn dan broccoli normaal is. Wat spruitjes die nog over waren van oudjaar, redden de hele boel. Want weinig groentjes, daar doe ik niet aan mee! De broccoli en de spruitjes werden zulke goede vriendjes dat ik niet weet of ik de lasagne in het vervolg enkel met broccoli of toch steeds zo zou maken. Ik zal er nog eens over nadenken. Beslis jij maar snel voor jezelf, want dit moet je proeven!


Wat heb je nodig (2 personen)?
  • 250 g broccoli
  • 150 g spruitjes
  • 200 gerookte zalm
  • 2 teentjes knoflook
  • 50 g notenmengeling (Ik gebruikte een mix van cashewnoten, amandelen en hazelnoten.)
  • 125 g zure room
  • 50 g Grana Padano
  • ½-1 l groentebouillon (Ik nam water met een groentebouillonblokje.)
  • Citroensap
  • Tijm
  • Peper & zout
  • Olijfolie
Wat moet je doen?

1. Doe de notenmengeling in een blender en maal fijn. Het moet geen poeder worden, dus er mogen best nog wat grotere stukjes inzitten. Doe de fijngemalen noten in een kommetje en roer de zure room eronder. Kruid met peper en zout.

2. Verdeel de broccoli in roosjes en de steel in stukjes en kook ze allemaal gaar in de groentebouillon. Hoeveel precies? Dat hangt af van de grootte van je pot. Zorg ervoor dat de broccoli onderstaat. In dit geval moet de broccoli niet beetgaar maar echt heel gaar zijn. Reken daarvoor een tiental minuutjes, afhankelijk van hoe groot je de stukjes hebt gemaakt. Uiteraard kan je dat steeds testen door met een vork in de broccoli te prikken.

3. Maak terwijl de broccoli staat te koken de spruitjes schoon door het onderste gedeelte eraf te snijden en de buitenste blaadjes te verwijderen als daar plekjes op zijn. Snijd elk spruitje doormidden. Wanneer de broccolietjes gaar zijn, mogen ze uit de pot. Haal ze eruit met een schuimspaan en doe ze in je blender. Nu mogen de spruitjes koken in dezelfde groentebouillon. Reken daarvoor 5-8 minuutjes, afhankelijk van hoe gaar je ze graag hebt.

4. Pel terwijl de spruitjes staan te koken 2 teentjes knoflook, snijd ze in enkele stukjes en doe ze bij de broccoli in de blender. Voeg 2 eetlepels olijfolie toe en blend. Leng aan met enkele eetlepels van de groentebouillon (waarin de spruitjes staan te koken) tot je broccolisausje de dikte van een pesto heeft. Kruid met tijm, peper en zout, en werk af met een beetje citroensap.

5. Giet de spruitjes af wanneer ze gaar zijn, rasp 50 g Grana Padano en neem je gerookte zalm erbij. Het is tijd om de lasagne op te bouwen. Begin met een klein beetje broccolipuree (zodat de lasagnebladen niet aan je ovenschotel gaan kleven) en leg dan een laag lasagnebladen. Bedek die met de helft van de broccolipuree en de spruitjes. Leg opnieuw lasagnebladen. Bedek die met de andere helft van de broccolipuree en verdeel daarop de gerookte zalm. Leg de laatste laag lasagnebladen en bedek ze met het sausje van zure room en noten. Werk de lasagne af met de geraspte Grana Padano. Zet gedurende 30 minuten in een oven van 180° en zet daarna 5 minuutjes de grill op.

P.S.: Als jij ervoor kiest om enkel broccoli te gebruiken: neem dan 400 g broccoli, waarvan je ongeveer 250 g gebruikt voor het groene sausje en 150 g apart beetgaar kookt en in de lasagne verwerkt zoals ik hierboven heb omschreven voor de spruitjes.

Reacties

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Kalkoenstoofvlees met kriekbier

Dit maakte ik met kerst bij m’n mama, maar ik vergat het simpelweg te bloggen. Aangezien volgende week de Vasten beginnen (wat voor mij betekent: Dagen Zonder Vlees), krijg je het receptje nu nog van mij. Je hebt nog een week de tijd om dit te maken. Ren maar snel naar de winkel, want het is de moeite! Stoofvlees maak je meestal niet voor twee, hé. Dit recept is voor een hele pot, genoeg voor zes personen. Of voor meerdere dagen met minder personen. Wat heb je nodig (6 personen)? 1,2 kg kalkoenstoofvlees 6 rode uien 6 teentjes knoflook 3 el lichte cassonade ( Kinnekessuiker .) 6 el rode wijnazijn 4 el maïzena 2 x 25 cl kriekbier 500 ml kippenbouillon 3 sneetjes peperkoek Mosterd 3 takjes verse tijm 3 blaadjes verse of gedroogde laurier Stoofvleeskruiden Peper & zout Bakboter Wat moet je doen? 1. Smelt een klont bakboter in een stoofpot en bak er het kalkoenstoofvlees in aan. Zorg ervoor dat het vlees niet op elkaar ligt, anders stooft het in

Kerstrecept: Varkenshaasje met druivensaus

Koken in een andere keuken dan de mijne, ik doe dat niet zo graag. Je weet niets staan. Je kan je eigen vertrouwde gerief niet gebruiken. En het ergst van al: je moet koken op een vreemd vuur. Soms heb je echter geen keuze. Op kerstavond bij de familie van je lief bijvoorbeeld. Normaal ben ik zen in de keuken, maar het kerstmaal – nu ja, het kersthoofdgerecht – voor zeven man bereiden op een vreemd vuur, dat bezorgt mij toch een beetje zenuwen. Zeker als het zo’n vuur is zonder vuur, een inductiekookplaat. *insert evil music* Ik zie graag een vlam. Ik heb voeling met een vlam. Ik weet precies hoe groot mijn vlam moet zijn om witloof te stoven. Bijvoorbeeld. Wat ik echter niet weet, is welke nummer ik daarvoor moet kiezen. Het witloof dat mijn kerstgerecht vergezelde, was dan ook niet hoe ik het wilde hebben. Ik hou van stronkjes die intact blijven, mooi gekarameliseerd zijn en hier en daar een bruin kleurtje hebben. Zeker op kerstavond. Maar Merlot zegt dat ik moet stoppen

Review kookboek Gino’s Pasta – Gino D’Acampo

Wanneer deze review online komt, zit ik nog onder de zuiderse zon te genieten van het beste wat Italië te bieden heeft. Daarom vond ik het wel toepasselijk om deze keer mijn favoriete Italiaanse kookboek te reviewen. Een boek vol pasta’s, mijn nummer één favoriete gerecht! Ik kocht Gino’s Pasta in 2011 op de Boekenbeurs. Toen ik het toonde aan vrienden en familie dachten ze allemaal dat ik het voor de looks van de schrijver had gekocht. Heel eerlijk? Neen! Hij doet mij zelfs niets eens iets. Ik vermeld dit er maar bij zodat je weet dat mijn lovende woorden helemaal niets met den Gino te maken hebben. Dit is gewoon één van die zeldzame kookboeken waaruit je letterlijk àlles zou willen maken. Indeling & inhoud Zoals wel meer kookboeken, begint ook dit met een korte inleiding van de auteur. Daarna volgen enkele bladzijden geschreven door voedingsdeskundige Juliette Kellow. Zij legt uit waarom pasta best past binnen een evenwichtig eetpatroon. Veel mensen hebben schri