Normaal
zou dit een lasagne zijn geweest met enkel broccoli als groentje, maar toen bleek onze broccoli plots veel kleiner te zijn dan broccoli normaal is. Wat
spruitjes die nog over waren van oudjaar, redden de hele boel. Want weinig groentjes, daar doe ik niet aan mee! De broccoli en de spruitjes werden zulke
goede vriendjes dat ik niet weet of ik de lasagne in het vervolg enkel met
broccoli of toch steeds zo zou maken. Ik zal er nog eens over nadenken. Beslis
jij maar snel voor jezelf, want dit moet je proeven!
- 250 g broccoli
- 150 g spruitjes
- 200 gerookte zalm
- 2 teentjes knoflook
- 50 g notenmengeling (Ik gebruikte een mix van cashewnoten, amandelen en hazelnoten.)
- 125 g zure room
- 50 g Grana Padano
- ½-1 l groentebouillon (Ik nam water met een groentebouillonblokje.)
- Citroensap
- Tijm
- Peper & zout
- Olijfolie
Wat moet je doen?
1. Doe de notenmengeling in een blender
en maal fijn. Het moet geen poeder worden, dus er mogen best nog wat grotere
stukjes inzitten. Doe de fijngemalen noten in een kommetje en roer de zure room
eronder. Kruid met peper en zout.
2. Verdeel de broccoli in roosjes en de
steel in stukjes en kook ze allemaal gaar in de groentebouillon. Hoeveel
precies? Dat hangt af van de grootte van je pot. Zorg ervoor dat de broccoli
onderstaat. In dit geval moet de broccoli niet beetgaar maar echt heel gaar
zijn. Reken daarvoor een tiental minuutjes, afhankelijk van hoe groot je de
stukjes hebt gemaakt. Uiteraard kan je dat steeds testen door met een vork in
de broccoli te prikken.
3. Maak terwijl de broccoli staat te
koken de spruitjes schoon door het onderste gedeelte eraf te snijden en de
buitenste blaadjes te verwijderen als daar plekjes op zijn. Snijd elk spruitje doormidden.
Wanneer de broccolietjes gaar zijn, mogen ze uit de pot. Haal ze eruit met een
schuimspaan en doe ze in je blender. Nu mogen de spruitjes koken in dezelfde
groentebouillon. Reken daarvoor 5-8 minuutjes, afhankelijk van hoe gaar je ze
graag hebt.
4. Pel terwijl de spruitjes staan te
koken 2 teentjes knoflook, snijd ze in enkele stukjes en doe ze bij de broccoli
in de blender. Voeg 2 eetlepels olijfolie toe en blend. Leng aan met enkele
eetlepels van de groentebouillon (waarin de spruitjes staan te koken) tot je
broccolisausje de dikte van een pesto heeft. Kruid met tijm, peper en zout, en werk
af met een beetje citroensap.
5. Giet de spruitjes af wanneer ze gaar
zijn, rasp 50 g Grana Padano en neem je gerookte zalm erbij. Het is tijd om de
lasagne op te bouwen. Begin met een klein beetje broccolipuree (zodat de
lasagnebladen niet aan je ovenschotel gaan kleven) en leg dan een laag
lasagnebladen. Bedek die met de helft van de broccolipuree en de spruitjes. Leg
opnieuw lasagnebladen. Bedek die met de andere helft van de broccolipuree en
verdeel daarop de gerookte zalm. Leg de laatste laag lasagnebladen en bedek ze
met het sausje van zure room en noten. Werk de lasagne af met de geraspte Grana
Padano. Zet gedurende 30 minuten in een oven van 180° en zet daarna 5 minuutjes
de grill op.
P.S.:
Als jij ervoor kiest om enkel broccoli te gebruiken: neem dan 400 g broccoli,
waarvan je ongeveer 250 g gebruikt voor het groene sausje en 150 g apart beetgaar
kookt en in de lasagne verwerkt zoals ik hierboven heb omschreven voor de
spruitjes.
Dit ga ik zeker ook uitproberen!
BeantwoordenVerwijderen