Doorgaan naar hoofdcontent

Teriyakikip met wortelpuree

De eerste keer dat ik dit maakte, was dit al een schot in de roos, maar het beste nieuws was dat ik enkele ideeën had om dit nóg beter te maken. De verhoudingen staan inmiddels op punt, tijd om het receptje te delen dus!

Dit moet wel één van de makkelijkste en lekkerste manieren zijn om kip klaar te maken. Je kan het alledaags maken, met een stoemp naar keuze, of wat meer fancy voor een feestje, met rijst of bulgur en gestoomde groentjes.

Teriyakikip met wortelpuree, afgewerkt met kurkuma

Wat heb je nodig (2 personen)?
  • 2 kipfilets
  • 50 ml teriyakisaus
  • 250 ml kippenbouillon (Bijvoorbeeld 250 ml water met 1 kippenbouillonketeltje.)
  • 1 el (bruine) suiker
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 el geroosterde sesamzaadjes
  • Optioneel: Maïzena Express
  • 400 g wortelen
  • 200 g patatjes
  • Scheutje melk of (light)room
  • Kurkuma
  • Peper & zout
  • Bakboter
Wat moet je doen?

1. Snipper de teentjes knoflook heel fijn en snijd de kipfilets in blokjes. Doe alles in een potje, schep er een lepel bruine suiker bij en overgiet met de kippenbouillon en de teriyakisaus. Zet je vuur aan en laat het rustig doen. De kip moet zo’n 20 minuutjes pruttelen op een zacht vuurtje.

2. Ondertussen kan je de wortelpuree maken(*).Schraap de wortelen en schil de patatjes. Snijd beide in stukjes van ongeveer 3 cm dik en stoom (of kook) ze gaar.(**) Om te weten of de groentjes gaar zijn, prik ik er altijd eens in met een vork.

3. Plet de gare wortelen en patatjes tot een smeuïge stoemp, met wat boter, kurkuma, peper & zout en een heel klein scheutje melk.(***)

4. Wanneer de kip minstens 20 minuutjes heeft geprutteld, is ze klaar. Kijk of de saus dik genoeg is naar jouw smaak en voeg als dat niet zo is wat Maïzena Express toe.

5. Schep alles op een bord en werk de kip af door er geroosterde sesamzaadjes over te strooien.
  • Lekker met: gestoomde broccoli.
  • Variatie: vervang de wortelpuree door rijst of bulgur en gestoomde groentjes.
(*) Ik gebruik voor stoemp graag dubbel zoveel groentjes als patatjes, vandaar 200 g patatjes en 400 g worteltjes. Uiteraard kan je de verhouding aanpassen als je dat wil.
(**) Ik hou ervan om groentjes te stomen, omdat de vitamientjes zo beter bewaard blijven én ook de smaak lekkerder is, vind ik.
(***) Hoe minder patatjes je gebruikt, hoe minder melk je ook moet gebruiken.

Teriyakikip met wortelpuree, gestoomde broccoli en sesamzaadjes

Reacties

Populaire posts van deze blog

Kalkoenstoofvlees met kriekbier

Dit maakte ik met kerst bij m’n mama, maar ik vergat het simpelweg te bloggen. Aangezien volgende week de Vasten beginnen (wat voor mij betekent: Dagen Zonder Vlees), krijg je het receptje nu nog van mij. Je hebt nog een week de tijd om dit te maken. Ren maar snel naar de winkel, want het is de moeite! Stoofvlees maak je meestal niet voor twee, hé. Dit recept is voor een hele pot, genoeg voor zes personen. Of voor meerdere dagen met minder personen. Wat heb je nodig (6 personen)? 1,2 kg kalkoenstoofvlees 6 rode uien 6 teentjes knoflook 3 el lichte cassonade ( Kinnekessuiker .) 6 el rode wijnazijn 4 el maïzena 2 x 25 cl kriekbier 500 ml kippenbouillon 3 sneetjes peperkoek Mosterd 3 takjes verse tijm 3 blaadjes verse of gedroogde laurier Stoofvleeskruiden Peper & zout Bakboter Wat moet je doen? 1. Smelt een klont bakboter in een stoofpot en bak er het kalkoenstoofvlees in aan. Zorg ervoor dat het vlees niet op elkaar ligt, anders stooft het in

Kerstrecept: Varkenshaasje met druivensaus

Koken in een andere keuken dan de mijne, ik doe dat niet zo graag. Je weet niets staan. Je kan je eigen vertrouwde gerief niet gebruiken. En het ergst van al: je moet koken op een vreemd vuur. Soms heb je echter geen keuze. Op kerstavond bij de familie van je lief bijvoorbeeld. Normaal ben ik zen in de keuken, maar het kerstmaal – nu ja, het kersthoofdgerecht – voor zeven man bereiden op een vreemd vuur, dat bezorgt mij toch een beetje zenuwen. Zeker als het zo’n vuur is zonder vuur, een inductiekookplaat. *insert evil music* Ik zie graag een vlam. Ik heb voeling met een vlam. Ik weet precies hoe groot mijn vlam moet zijn om witloof te stoven. Bijvoorbeeld. Wat ik echter niet weet, is welke nummer ik daarvoor moet kiezen. Het witloof dat mijn kerstgerecht vergezelde, was dan ook niet hoe ik het wilde hebben. Ik hou van stronkjes die intact blijven, mooi gekarameliseerd zijn en hier en daar een bruin kleurtje hebben. Zeker op kerstavond. Maar Merlot zegt dat ik moet stoppen

Review kookboek Gino’s Pasta – Gino D’Acampo

Wanneer deze review online komt, zit ik nog onder de zuiderse zon te genieten van het beste wat Italië te bieden heeft. Daarom vond ik het wel toepasselijk om deze keer mijn favoriete Italiaanse kookboek te reviewen. Een boek vol pasta’s, mijn nummer één favoriete gerecht! Ik kocht Gino’s Pasta in 2011 op de Boekenbeurs. Toen ik het toonde aan vrienden en familie dachten ze allemaal dat ik het voor de looks van de schrijver had gekocht. Heel eerlijk? Neen! Hij doet mij zelfs niets eens iets. Ik vermeld dit er maar bij zodat je weet dat mijn lovende woorden helemaal niets met den Gino te maken hebben. Dit is gewoon één van die zeldzame kookboeken waaruit je letterlijk àlles zou willen maken. Indeling & inhoud Zoals wel meer kookboeken, begint ook dit met een korte inleiding van de auteur. Daarna volgen enkele bladzijden geschreven door voedingsdeskundige Juliette Kellow. Zij legt uit waarom pasta best past binnen een evenwichtig eetpatroon. Veel mensen hebben schri