Doorgaan naar hoofdcontent

Rijst met bloemkool en zalm

“Amai, da’s goeie puree,” zei Merlot na zijn eerste hap rijst met bloemkool. Hoewel er geen patatje aan te pas komt, lijkt deze rijst qua structuur en uitzicht inderdaad wel een beetje op puree. Qua smaak is hij echter allerminst vergelijkbaar met gewone pureepatatjes. Bovendien mag mijn lief me ondertussen toch wel beter kennen: alsof ik ooit, ever, jamais een berg puree met vis en zonder groenten zou serveren!

Soit, stop je patatjes maar ver weg, we maken vandaag bloemkoolRIJST!

Bloemkoolrijst met zalm

Wat heb je nodig voor 2 personen?
  • 100 g rijst (Ik nam Basmati.)
  • 1/2de bloemkool
  • 3 teentjes knoflook
  • (Verse) zalm (Ik nam 2 stukjes zalm uit de diepvries.)
  • Gemalen Emmental/Grana Padano/mozzarella
  • Scheutje melk
  • 3 dl bouillon (Ik gebruikte 3 dl water met 1 bouillonblokje voor pasta- en rijstgerechten.)
  • Citroen
  • Kervel
  • Peper & zout
  • Olijfolie
Wat moet je doen?

1. Pel de teentjes knoflook en snipper of plet ze zo fijn mogelijk. Stoof ze aan in wat olijfolie in een antikleefpotje waarvan je een deksel hebt. Voeg de rijst en de bouillon toe, zet het deksel op de pot en laat de rijst op een zacht vuurtje gaarkoken. Wanneer al het water is opgenomen, is de rijst klaar. Dat duurt zo’n 15-20 minuutjes.

2. Verdeel een halve bloemkool in roosjes, was de bloemkoolroosjes en kook ze in zo’n 10 minuutjes gaar.

3. Leg terwijl de rijst en de bloemkoolroosjes opstaan, de zalm in een ovenschaal. Kruid de zalm met peper en zout, besprenkel hem met olijfolie en leg er enkele schijfjes citroen bovenop. Zet de zalm in een oven van 200 °C. Hoelang? Dat hangt af van de dikte van de zalm. Meestal is dat zo’n 10-15 minuutjes. Kijk er af en toe maar eens naar!

4. Doe de bloemkoolroosjes wanneer ze gaar zijn in een blender, samen met een scheutje melk, en wat peper en zout. Blend tot je een smeuïge bloemkoolpuree krijgt.

5. Meng de bloemkoolpuree onder de gare rijst. Werk de bloemkoolrijst af met wat gemalen kaas (vb. Emmental en/of Grana Padano) en/of mozzarella, een beetje citroensap en wat (diepvries)kervel.

6. Probeer alles zo elegant mogelijk op een bord te krijgen, laat je tafelgenoot raden wat je hebt klaargemaakt en laat het mij daarna weten in de commentaar!

Bloemkoolrijst met zalm

Reacties

Populaire posts van deze blog

Kalkoenstoofvlees met kriekbier

Dit maakte ik met kerst bij m’n mama, maar ik vergat het simpelweg te bloggen. Aangezien volgende week de Vasten beginnen (wat voor mij betekent: Dagen Zonder Vlees), krijg je het receptje nu nog van mij. Je hebt nog een week de tijd om dit te maken. Ren maar snel naar de winkel, want het is de moeite! Stoofvlees maak je meestal niet voor twee, hé. Dit recept is voor een hele pot, genoeg voor zes personen. Of voor meerdere dagen met minder personen. Wat heb je nodig (6 personen)? 1,2 kg kalkoenstoofvlees 6 rode uien 6 teentjes knoflook 3 el lichte cassonade ( Kinnekessuiker .) 6 el rode wijnazijn 4 el maïzena 2 x 25 cl kriekbier 500 ml kippenbouillon 3 sneetjes peperkoek Mosterd 3 takjes verse tijm 3 blaadjes verse of gedroogde laurier Stoofvleeskruiden Peper & zout Bakboter Wat moet je doen? 1. Smelt een klont bakboter in een stoofpot en bak er het kalkoenstoofvlees in aan. Zorg ervoor dat het vlees niet op elkaar ligt, anders stooft het in

Kerstrecept: Varkenshaasje met druivensaus

Koken in een andere keuken dan de mijne, ik doe dat niet zo graag. Je weet niets staan. Je kan je eigen vertrouwde gerief niet gebruiken. En het ergst van al: je moet koken op een vreemd vuur. Soms heb je echter geen keuze. Op kerstavond bij de familie van je lief bijvoorbeeld. Normaal ben ik zen in de keuken, maar het kerstmaal – nu ja, het kersthoofdgerecht – voor zeven man bereiden op een vreemd vuur, dat bezorgt mij toch een beetje zenuwen. Zeker als het zo’n vuur is zonder vuur, een inductiekookplaat. *insert evil music* Ik zie graag een vlam. Ik heb voeling met een vlam. Ik weet precies hoe groot mijn vlam moet zijn om witloof te stoven. Bijvoorbeeld. Wat ik echter niet weet, is welke nummer ik daarvoor moet kiezen. Het witloof dat mijn kerstgerecht vergezelde, was dan ook niet hoe ik het wilde hebben. Ik hou van stronkjes die intact blijven, mooi gekarameliseerd zijn en hier en daar een bruin kleurtje hebben. Zeker op kerstavond. Maar Merlot zegt dat ik moet stoppen

Review kookboek Gino’s Pasta – Gino D’Acampo

Wanneer deze review online komt, zit ik nog onder de zuiderse zon te genieten van het beste wat Italië te bieden heeft. Daarom vond ik het wel toepasselijk om deze keer mijn favoriete Italiaanse kookboek te reviewen. Een boek vol pasta’s, mijn nummer één favoriete gerecht! Ik kocht Gino’s Pasta in 2011 op de Boekenbeurs. Toen ik het toonde aan vrienden en familie dachten ze allemaal dat ik het voor de looks van de schrijver had gekocht. Heel eerlijk? Neen! Hij doet mij zelfs niets eens iets. Ik vermeld dit er maar bij zodat je weet dat mijn lovende woorden helemaal niets met den Gino te maken hebben. Dit is gewoon één van die zeldzame kookboeken waaruit je letterlijk àlles zou willen maken. Indeling & inhoud Zoals wel meer kookboeken, begint ook dit met een korte inleiding van de auteur. Daarna volgen enkele bladzijden geschreven door voedingsdeskundige Juliette Kellow. Zij legt uit waarom pasta best past binnen een evenwichtig eetpatroon. Veel mensen hebben schri