Doorgaan naar hoofdcontent

Lamsstoofpotje met abrikozen

‘In twee woorden: TRÈS YUMMY! De rest van mijn woorden zal ik gebruiken tijdens het uittypen van dit recept. Zoveel yummyness voor mezelf houden, zou een misdaad zijn.’ Dat schreef ik *kuch* ergens in juni *kuch*.

Nu ja, je vergeeft het me wel eens je dit gerecht hebt geproefd. Ofwel word je nog bozer omdat je het geen twee maanden eerder hebt kunnen ontdekken.

Lamsstoofpotje met abrikozen

Wat heb je nodig voor 2 personen? 
  • 2 lamstournedos (Of een ander soort lamsvlees dat je in stukjes kan snijden).
  • 15 gedroogde abrikozen
  • Sap van 1/2de sinaasappel
  • 1 el vloeibare honing
  • 4 el amandelschilfers
  • 1 ui
  • 1 knoflookteentje
  • 2,5 dl kippenbouillon (Ik nam 2,5 dl water met 1 kippenbouillonketeltje.)
  • 1/2de kl kaneel
  • 1 kl kurkuma
  • (Verse) munt (Ik gebruikte gedroogde munt omdat ik jammer genoeg geen verse had.)
  • Peper & zout
  • Bakboter
  • Olijfolie
Lamsstoofpotje met abrikozen

Wat moet je doen?

1. Verhit een beetje bakboter en olijfolie in een pot waarvan je een deksel hebt. Snijd de twee lamstournedos in stukjes – denk ‘stoofvleesgrootte’ – en korst ze aan in de hete boter en olijfolie. Snipper ondertussen de ui en het knoflookteentje.

2. Haal het lamsvlees wanneer het knapperig bruin korstje heeft uit de pot en stoof de uisnippers en knoflook aan.

3. Doe wanneer de uien glazig zijn het vlees terug in de pot. Kruid met peper, zout, kaneel, kurkuma en eventueel gedroogde munt. Als je verse munt gebruikt, hoef je die nu nog niet toe te voegen. Doe de honing bij het vlees, snijd de gedroogde abrikozen in twee en voeg ook die toe. Overgiet het geheel met de kippenbouillon en het sinaasappelsap. Roer alles onder elkaar, zet het deksel op de pot en laat 45-60 minuten sudderen.

4. Haal 15-20 minuten voor het einde het deksel van de pot, zodat de saus een beetje kan inkoken. Rooster ondertussen de amandelschilfers in een antikleefpan (zonder vetstof!).

5. Werk het stoofpotje af met verse munt (als je die hebt) en de geroosterde amandelschilfers.

Lamsstoofpotje met abrikozen

Wat eet je erbij?

Wij aten er rösti’s bij, en sla, tomaat en komkommer. Maar het lijkt me ook lekker met bijvoorbeeld couscous en gestoomde broccoli.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Kalkoenstoofvlees met kriekbier

Dit maakte ik met kerst bij m’n mama, maar ik vergat het simpelweg te bloggen. Aangezien volgende week de Vasten beginnen (wat voor mij betekent: Dagen Zonder Vlees), krijg je het receptje nu nog van mij. Je hebt nog een week de tijd om dit te maken. Ren maar snel naar de winkel, want het is de moeite! Stoofvlees maak je meestal niet voor twee, hé. Dit recept is voor een hele pot, genoeg voor zes personen. Of voor meerdere dagen met minder personen. Wat heb je nodig (6 personen)? 1,2 kg kalkoenstoofvlees 6 rode uien 6 teentjes knoflook 3 el lichte cassonade ( Kinnekessuiker .) 6 el rode wijnazijn 4 el maïzena 2 x 25 cl kriekbier 500 ml kippenbouillon 3 sneetjes peperkoek Mosterd 3 takjes verse tijm 3 blaadjes verse of gedroogde laurier Stoofvleeskruiden Peper & zout Bakboter Wat moet je doen? 1. Smelt een klont bakboter in een stoofpot en bak er het kalkoenstoofvlees in aan. Zorg ervoor dat het vlees niet op elkaar ligt, anders stooft het in

Kerstrecept: Varkenshaasje met druivensaus

Koken in een andere keuken dan de mijne, ik doe dat niet zo graag. Je weet niets staan. Je kan je eigen vertrouwde gerief niet gebruiken. En het ergst van al: je moet koken op een vreemd vuur. Soms heb je echter geen keuze. Op kerstavond bij de familie van je lief bijvoorbeeld. Normaal ben ik zen in de keuken, maar het kerstmaal – nu ja, het kersthoofdgerecht – voor zeven man bereiden op een vreemd vuur, dat bezorgt mij toch een beetje zenuwen. Zeker als het zo’n vuur is zonder vuur, een inductiekookplaat. *insert evil music* Ik zie graag een vlam. Ik heb voeling met een vlam. Ik weet precies hoe groot mijn vlam moet zijn om witloof te stoven. Bijvoorbeeld. Wat ik echter niet weet, is welke nummer ik daarvoor moet kiezen. Het witloof dat mijn kerstgerecht vergezelde, was dan ook niet hoe ik het wilde hebben. Ik hou van stronkjes die intact blijven, mooi gekarameliseerd zijn en hier en daar een bruin kleurtje hebben. Zeker op kerstavond. Maar Merlot zegt dat ik moet stoppen

Review kookboek Gino’s Pasta – Gino D’Acampo

Wanneer deze review online komt, zit ik nog onder de zuiderse zon te genieten van het beste wat Italië te bieden heeft. Daarom vond ik het wel toepasselijk om deze keer mijn favoriete Italiaanse kookboek te reviewen. Een boek vol pasta’s, mijn nummer één favoriete gerecht! Ik kocht Gino’s Pasta in 2011 op de Boekenbeurs. Toen ik het toonde aan vrienden en familie dachten ze allemaal dat ik het voor de looks van de schrijver had gekocht. Heel eerlijk? Neen! Hij doet mij zelfs niets eens iets. Ik vermeld dit er maar bij zodat je weet dat mijn lovende woorden helemaal niets met den Gino te maken hebben. Dit is gewoon één van die zeldzame kookboeken waaruit je letterlijk àlles zou willen maken. Indeling & inhoud Zoals wel meer kookboeken, begint ook dit met een korte inleiding van de auteur. Daarna volgen enkele bladzijden geschreven door voedingsdeskundige Juliette Kellow. Zij legt uit waarom pasta best past binnen een evenwichtig eetpatroon. Veel mensen hebben schri