Doorgaan naar hoofdcontent

Salade met gerookte zalm en rijstnoedels

Ik blijf Merlot venkel voorschotelen en hij blijft het lekker vinden. Al zal hij dat nooit toegeven, ik denk dat ik hem er zelfs een plezier mee begin te doen.

Venkel is niet alleen beste vriendjes met Merlot, maar ook met zalm. Deze keer nodigde ik nog ingrediënten uit, vrij veel zelfs, voor mijn doen. Maar ze zijn wel allemaal makkelijk vindbaar, lang houdbaar en multi-inzetbaar, drie vereisten waaraan ik zelf veel belang hecht. Ik hou er niet van als je voor één recept een waslijst ingrediënten moet kopen waarvan je op voorhand al weet dat je ze welgeteld één keer zal gebruiken.

Maar deze salade is het zeker waard. Hij is fris en romig, smeuïg en knapperig, zoetig en zurig, pittig en zacht, en vooral heel erg smaakvol. Je moet mij niet op m’n woord geloven, hoor. Maak hem maar eens! En nog eens! En nog eens!

Salade met gerookte zalm en rijstnoedels

Wat heb je nodig voor twee personen?
  • 120 g rijstnoedels
  • 1/2de venkel
  • 1/2de courgette
  • 200 g gerookte zalm
Voor de marinade
  • 4-5 el xeresazijn
  • 4-5 el olijfolie
  • Het sap van 1/2de citroen of limoen
  • 2 kl witte suiker
  • Peper & zout
Voor het sausje
  • 3 el Griekse yoghurt
  • 1,5 el zure room
  • 1 kl mierikswortelcrème
  • (Verse) dille (Ik had geen verse in huis en moest dus wel gedroogde gebruiken. Ook lekker, maar ik zou altijd aanraden om voor verse dille te kiezen.)
  • (Verse) munt (Ik had geen verse in huis en moest dus wel gedroogde gebruiken. Ook lekker, maar ik zou altijd aanraden om voor verse munt te kiezen.)
  • Peper & zout

Wat moet je doen?

Stap 1 en 2 – de groentjes marineren – doe je best minimaal 1 uur en maximaal 1 dag op voorhand. Ongeveer een halfuurtje voor je gaat eten, begin je aan stap 3.

1. Doe de olijfolie en xeresazijn (beide zo’n 4-5 el) in een kom, voeg het sap van een halve citroen of limoen toe, 2 koffielepels witte suiker en kruid met peper en zout. Roer alles goed door elkaar met een klopper.

2. Snijd de halve venkel zo dun als je kan (hou wat venkelgroen apart voor de afwerking!) en doe hetzelfde met de halve courgette. De vorm maakt niet zoveel uit. Schijfjes, staafjes, wat je graag hebt. Doe de groentjes bij de marinade, roer alles onder elkaar en zet de kom in de ijskast.

3. Kook de rijstnoedels gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet ze af en spoel ze met koud water.

4. Maak het sausje. Doe drie eetlepels Griekse yoghurt en anderhalve eetlepel zure room in een kommetje. Voeg een koffielepeltje mierikswortelcrème toe. Kruid met peper, zout en de verse kruiden – ongeveer een eetlepel fijngesneden dille en een halve eetlepel fijngesneden munt. Als je geen verse kruiden hebt, gebruik dan een koffielepel gedroogde dille en een halve koffielepel gedroogde munt.

5. Snijd de gerookte zalm in snippers.

6. Schik alles op een bord – de gemarineerde groentjes, de rijstnoedels (sprenkel wat van de marinade over de rijstnoedels!) en de gerookte zalm – en werk af met het yoghurtsausje, wat mooi venkelgroen en eventueel enkele takjes verse dille en blaadjes verse munt.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Kalkoenstoofvlees met kriekbier

Dit maakte ik met kerst bij m’n mama, maar ik vergat het simpelweg te bloggen. Aangezien volgende week de Vasten beginnen (wat voor mij betekent: Dagen Zonder Vlees), krijg je het receptje nu nog van mij. Je hebt nog een week de tijd om dit te maken. Ren maar snel naar de winkel, want het is de moeite! Stoofvlees maak je meestal niet voor twee, hé. Dit recept is voor een hele pot, genoeg voor zes personen. Of voor meerdere dagen met minder personen. Wat heb je nodig (6 personen)? 1,2 kg kalkoenstoofvlees 6 rode uien 6 teentjes knoflook 3 el lichte cassonade ( Kinnekessuiker .) 6 el rode wijnazijn 4 el maïzena 2 x 25 cl kriekbier 500 ml kippenbouillon 3 sneetjes peperkoek Mosterd 3 takjes verse tijm 3 blaadjes verse of gedroogde laurier Stoofvleeskruiden Peper & zout Bakboter Wat moet je doen? 1. Smelt een klont bakboter in een stoofpot en bak er het kalkoenstoofvlees in aan. Zorg ervoor dat het vlees niet op elkaar ligt, anders stooft het in

Kerstrecept: Varkenshaasje met druivensaus

Koken in een andere keuken dan de mijne, ik doe dat niet zo graag. Je weet niets staan. Je kan je eigen vertrouwde gerief niet gebruiken. En het ergst van al: je moet koken op een vreemd vuur. Soms heb je echter geen keuze. Op kerstavond bij de familie van je lief bijvoorbeeld. Normaal ben ik zen in de keuken, maar het kerstmaal – nu ja, het kersthoofdgerecht – voor zeven man bereiden op een vreemd vuur, dat bezorgt mij toch een beetje zenuwen. Zeker als het zo’n vuur is zonder vuur, een inductiekookplaat. *insert evil music* Ik zie graag een vlam. Ik heb voeling met een vlam. Ik weet precies hoe groot mijn vlam moet zijn om witloof te stoven. Bijvoorbeeld. Wat ik echter niet weet, is welke nummer ik daarvoor moet kiezen. Het witloof dat mijn kerstgerecht vergezelde, was dan ook niet hoe ik het wilde hebben. Ik hou van stronkjes die intact blijven, mooi gekarameliseerd zijn en hier en daar een bruin kleurtje hebben. Zeker op kerstavond. Maar Merlot zegt dat ik moet stoppen

Review kookboek Gino’s Pasta – Gino D’Acampo

Wanneer deze review online komt, zit ik nog onder de zuiderse zon te genieten van het beste wat Italië te bieden heeft. Daarom vond ik het wel toepasselijk om deze keer mijn favoriete Italiaanse kookboek te reviewen. Een boek vol pasta’s, mijn nummer één favoriete gerecht! Ik kocht Gino’s Pasta in 2011 op de Boekenbeurs. Toen ik het toonde aan vrienden en familie dachten ze allemaal dat ik het voor de looks van de schrijver had gekocht. Heel eerlijk? Neen! Hij doet mij zelfs niets eens iets. Ik vermeld dit er maar bij zodat je weet dat mijn lovende woorden helemaal niets met den Gino te maken hebben. Dit is gewoon één van die zeldzame kookboeken waaruit je letterlijk àlles zou willen maken. Indeling & inhoud Zoals wel meer kookboeken, begint ook dit met een korte inleiding van de auteur. Daarna volgen enkele bladzijden geschreven door voedingsdeskundige Juliette Kellow. Zij legt uit waarom pasta best past binnen een evenwichtig eetpatroon. Veel mensen hebben schri