Doorgaan naar hoofdcontent

Het zalig zondeloze broodje avocado-tomaat

Meestal maak ik aan de hand van mijn weekmenu’s een zorgvuldig opgesteld boodschappenlijstje en probeer ik uit de winkel niets mee te brengen dat niet op mijn lijstje staat. Maar af en toe, wanneer ik in de groenteafdeling van de supermarkt kom, kijk ik even naar links en naar rechts, en floep ik dan snel een avocado (soms twee!) en wat extra tomaten in m’n winkelkar, alsof ik plots deel uitmaak van een of andere slechte spionagefilm en ik iets aan het doen ben wat het daglicht niet mag zien. Enkele dagen later doe ik dan net alsof ik er niets aan kan doen dat er ineens een rijpe avocado in de fruitmand ligt, en dat ik dus geen andere keuze heb dan dit broodje nog eens te maken. Ah ja, want een avocado weggooien, dat doe je toch niet, zeker? De straf daarvoor is immers eeuwige spijt.

Ik verdenk mezelf ervan zo omslachtig te werk te gaan omdat dit zo zalig zondig smaakt. Bree van Desperate Housewives dacht het ook al: ‘Anything that good has got to be sinful.Ik moet mezelf er telkens aan herinneren dat die stelling eigenlijk niet klopt, en dat ik dit broodje dus niet op een of andere clandestiene manier in ons weekmenu moet smokkelen. Het smaakt zalig zondig, maar eigenlijk is het zalig zondeloos. Oké, oké, over brood valt te discussiëren. Maar avocado’s en tomaten zijn gigantisch gezond.

Floep die avocado’s dus naar hartenlust in je winkelkar en ontdek hoe zalig zondeloos gezond eten is!

Broodje avocado-tomaat

Wat heb je nodig voor een broodje?
  • 1 avocado (Met een halve avocado ligt een broodje al goed vol, maar je kan de andere helft natuurlijk niet bewaren, want avocado’s verkleuren heel snel. Ofwel maak je met één avocado dus twee broodjes, voor twee personen. Ofwel mag je de andere helft zo opeten. Want onthoud het goed: avocado’s weggooien, dat doe je niet!)
  • 1 tomaat (De lekkerste die ze op dat moment in de winkel hebben!)
  • 1 klein teentje knoflook
  • 1 broodje
  • Peper & zout
  • Olijfolie/basilicumolie
  • Optioneel: verse basilicum
  • Optioneel: balsamicocrème

Wat moet je doen?

1. Pel het teentje knoflook en snijd het doormidden. Snijd het broodje open en wrijf beide helften in met de knoflook.

2. Ontvel de tomaat en snijd ze in schijfjes. Snijd de avocado doormidden, haal de pit eruit, snijd elke helft nog eens doormidden en trek de schil eraf.(*) Verdeel de avocado in plakjes.

3. Beleg het broodje met de schijfjes tomaat en plakjes avocado. Besprenkel met olijfolie of basilicumolie (wat je het liefst hebt). Kruid met peper en zout.

4. Optioneel: werk het broodje af met verse basilicum en/of met balsamicocrème.

Wat eet je erbij?

Een courgetteslaatje is hier lekker bij. Dit maak je best minimum 1 uur en maximum 1 dag op voorhand. Neem voor 1 persoon 1/4de tot 1/2de courgette. Snijd de courgette in flinterdunne plakjes en doe ze in een kommetje. Besprenkel met witte balsamicoazijn en kruid met peper en zout. Meng alles onder elkaar en laat de courgettes in de ijskast marineren. Eventueel kan je hier ook nog rucola bij serveren.

Maar niets is ook goed. Geloof me.

(*) Dit gaat enkel bij goed rijpe avocado’s. Gelukkig is een avocado ook het lekkerst als hij goed rijp is. Ik raad dan ook aan om dit broodje pas te maken als je een avocado hebt die voldoende zacht is geworden.

Broodje avocado-tomaat

Reacties

Populaire posts van deze blog

Kalkoenstoofvlees met kriekbier

Dit maakte ik met kerst bij m’n mama, maar ik vergat het simpelweg te bloggen. Aangezien volgende week de Vasten beginnen (wat voor mij betekent: Dagen Zonder Vlees), krijg je het receptje nu nog van mij. Je hebt nog een week de tijd om dit te maken. Ren maar snel naar de winkel, want het is de moeite! Stoofvlees maak je meestal niet voor twee, hé. Dit recept is voor een hele pot, genoeg voor zes personen. Of voor meerdere dagen met minder personen. Wat heb je nodig (6 personen)? 1,2 kg kalkoenstoofvlees 6 rode uien 6 teentjes knoflook 3 el lichte cassonade ( Kinnekessuiker .) 6 el rode wijnazijn 4 el maïzena 2 x 25 cl kriekbier 500 ml kippenbouillon 3 sneetjes peperkoek Mosterd 3 takjes verse tijm 3 blaadjes verse of gedroogde laurier Stoofvleeskruiden Peper & zout Bakboter Wat moet je doen? 1. Smelt een klont bakboter in een stoofpot en bak er het kalkoenstoofvlees in aan. Zorg ervoor dat het vlees niet op elkaar ligt, anders stooft het in

Kerstrecept: Varkenshaasje met druivensaus

Koken in een andere keuken dan de mijne, ik doe dat niet zo graag. Je weet niets staan. Je kan je eigen vertrouwde gerief niet gebruiken. En het ergst van al: je moet koken op een vreemd vuur. Soms heb je echter geen keuze. Op kerstavond bij de familie van je lief bijvoorbeeld. Normaal ben ik zen in de keuken, maar het kerstmaal – nu ja, het kersthoofdgerecht – voor zeven man bereiden op een vreemd vuur, dat bezorgt mij toch een beetje zenuwen. Zeker als het zo’n vuur is zonder vuur, een inductiekookplaat. *insert evil music* Ik zie graag een vlam. Ik heb voeling met een vlam. Ik weet precies hoe groot mijn vlam moet zijn om witloof te stoven. Bijvoorbeeld. Wat ik echter niet weet, is welke nummer ik daarvoor moet kiezen. Het witloof dat mijn kerstgerecht vergezelde, was dan ook niet hoe ik het wilde hebben. Ik hou van stronkjes die intact blijven, mooi gekarameliseerd zijn en hier en daar een bruin kleurtje hebben. Zeker op kerstavond. Maar Merlot zegt dat ik moet stoppen

Review kookboek Gino’s Pasta – Gino D’Acampo

Wanneer deze review online komt, zit ik nog onder de zuiderse zon te genieten van het beste wat Italië te bieden heeft. Daarom vond ik het wel toepasselijk om deze keer mijn favoriete Italiaanse kookboek te reviewen. Een boek vol pasta’s, mijn nummer één favoriete gerecht! Ik kocht Gino’s Pasta in 2011 op de Boekenbeurs. Toen ik het toonde aan vrienden en familie dachten ze allemaal dat ik het voor de looks van de schrijver had gekocht. Heel eerlijk? Neen! Hij doet mij zelfs niets eens iets. Ik vermeld dit er maar bij zodat je weet dat mijn lovende woorden helemaal niets met den Gino te maken hebben. Dit is gewoon één van die zeldzame kookboeken waaruit je letterlijk àlles zou willen maken. Indeling & inhoud Zoals wel meer kookboeken, begint ook dit met een korte inleiding van de auteur. Daarna volgen enkele bladzijden geschreven door voedingsdeskundige Juliette Kellow. Zij legt uit waarom pasta best past binnen een evenwichtig eetpatroon. Veel mensen hebben schri