Doorgaan naar hoofdcontent

Chinese tomatensoep


Eureka! Of moet ik zeggen… *zoekt eventjes op wat ‘eureka’ is in het Chinees* Oké, neen, ik moet echt wel ‘eureka’ zeggen.

Dus. Eureka! Ik heb het geheim achter de smaak van de tomatensoep van de Chinees ontdekt. Nu ja, die van mijn Chinees althans. Of eigenlijk die van de Chinees van mijn mama. Zelf heb ik geen Chinees. Merlot en ik komen blijkbaar niet op het idee om zo eens Chinees te gaan halen. En nu moeten we daar ook niet mee beginnen, want we kunnen ik kan hun tomatensoep perfect namaken! Eureka!

Nummertje 1? Check! Nu de 149 andere nog…

Chinese tomatensoep

Wat heb je nodig?
  • Verplichte ‘groentjes’: 1 grote ui en 3 teentjes knoflook
  • Een selectie naar keuze van verschillende soorten groentjes, bijvoorbeeld: worteltjes, prei, selder, broccoli, savooikool, spruitjes, groene boontjes, erwtjes, sojascheuten (taugé)…
  • Mijn twee niet-langer-geheime ingrediënten: 8 el rijstazijn & 4 el zoete sojasaus (ketjap manis)
  • 2 kipfilets
  • 3 eieren
  • Chinese eiernoedels
  • 1 klein potje tomatenpuree (Dat is ongeveer 2 el.)
  • 5 dl tomatenpassata
  • 1,5 l kippenbouillon (Ik gebruikte 1, 5 l water met 3 bouillonketeltjes.)
  • Peper & zout
  • Olijfolie

Wat moet je doen?

1. Schil en/of was alle groentjes die je gaat gebruiken en snijd ze daarna fijn. De knoflook zo fijn als je kan, de ui in halve ringen, de worteltjes in halve cirkels, de prei in ringen, de selder in boogjes, de broccoli in kleine roosjes, de savooikool in reepjes, en de spruitjes en groene boontjes in twee. De erwtjes en sojascheuten mag je uiteraard gewoon heel laten.(*) Snijd de kipfilets in reepjes op hapgrootte.

2. Neem nu je wok erbij, doe er olijfolie in en laat die goed heet worden. Bak wanneer de wok heel warm is de kippenreepjes kort aan. Voeg dan de ui en knoflook toe en de meest harde groentjes die niet beetgaar moeten blijven (denk: wortelen, prei, selder, savooikool…).

3. Kruid met peper en zout, en laat eventjes stoven. Voeg na enkele minuten het potje (of de 2 el) tomatenpuree toe en laat ook die een minuutje of twee meestoven. Voeg dan mijn niet-zo-geheime ingrediënten toe: 8 el rijstazijn en 4 el zoete(!) sojasaus. Roer alles onder elkaar en doe dan de tomatenpassata en de kippenbouillon in je wok.

4. Nu is het een beetje timen. In totaal moet de soep zo’n 20-25 minuutjes koken. De overige groentjes en de eiernoedels ga je dus op verschillende tijdstippen moeten toevoegen afhankelijk van hun gaartijd. Ik zou de spruitjes zo’n 10 minuten voor het einde toevoegen, de broccoliroosjes, de boontjes en de Chinese eiernoedels zo’n 5 minuten voor het einde, en de erwtjes en sojascheuten op het allerlaatst, zo’n 2 à 3 minuten voor het einde.

5. Kluts in een apart kommetje de eitjes door elkaar en roer die op het einde door de soep.

6. Proef en sta versteld van de gelijkenis met de tomatensoep van bij de Chinees. Of kom eerst naar mijn mama’s Chinees, bestel daar tomatensoep, maak daarna deze soep en sta versteld van de gelijkenis.

(*) Je moet natuurlijk niet (telkens) al deze groentjes te gebruiken. Je mag er weglaten, je mag er andere toevoegen, je mag doen wat je wilt. Ik doe niet moeilijk over groentjes. Het gaat er gewoon om dat er wel wat in zitten. Want onthoud het goed: groentjes zijn vriendjes vol vitamientjes!

Chinese tomatensoep

Reacties

  1. Ha ik vroeg me al af wat het geheim achter de 'Chineessoep' was! :) Ook weer eentje om uit te proberen, thanks!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mijn 'not-so-secret ingredients' zijn op zich niet zo wereldschokkend, maar probeer het recept inderdaad maar eens! Ze doen speciale dingen met de soep! :-) En eigenlijk vind ik dat ook het leukste, om met vrij weinig en makkelijk vindbare ingrediënten toch bijzondere dingen te maken.

    Ik vind het wel altijd een vreemde mix van superleuk en supereng wanneer mensen receptjes van m'n blog maken... Maar wij vonden het in ieder geval écht heel lekker! :-)

    PS: Dank je voor de reactie!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. De soep was een succes! Super lekker!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Kalkoenstoofvlees met kriekbier

Dit maakte ik met kerst bij m’n mama, maar ik vergat het simpelweg te bloggen. Aangezien volgende week de Vasten beginnen (wat voor mij betekent: Dagen Zonder Vlees), krijg je het receptje nu nog van mij. Je hebt nog een week de tijd om dit te maken. Ren maar snel naar de winkel, want het is de moeite! Stoofvlees maak je meestal niet voor twee, hé. Dit recept is voor een hele pot, genoeg voor zes personen. Of voor meerdere dagen met minder personen. Wat heb je nodig (6 personen)? 1,2 kg kalkoenstoofvlees 6 rode uien 6 teentjes knoflook 3 el lichte cassonade ( Kinnekessuiker .) 6 el rode wijnazijn 4 el maïzena 2 x 25 cl kriekbier 500 ml kippenbouillon 3 sneetjes peperkoek Mosterd 3 takjes verse tijm 3 blaadjes verse of gedroogde laurier Stoofvleeskruiden Peper & zout Bakboter Wat moet je doen? 1. Smelt een klont bakboter in een stoofpot en bak er het kalkoenstoofvlees in aan. Zorg ervoor dat het vlees niet op elkaar ligt, anders stooft het in

Kerstrecept: Varkenshaasje met druivensaus

Koken in een andere keuken dan de mijne, ik doe dat niet zo graag. Je weet niets staan. Je kan je eigen vertrouwde gerief niet gebruiken. En het ergst van al: je moet koken op een vreemd vuur. Soms heb je echter geen keuze. Op kerstavond bij de familie van je lief bijvoorbeeld. Normaal ben ik zen in de keuken, maar het kerstmaal – nu ja, het kersthoofdgerecht – voor zeven man bereiden op een vreemd vuur, dat bezorgt mij toch een beetje zenuwen. Zeker als het zo’n vuur is zonder vuur, een inductiekookplaat. *insert evil music* Ik zie graag een vlam. Ik heb voeling met een vlam. Ik weet precies hoe groot mijn vlam moet zijn om witloof te stoven. Bijvoorbeeld. Wat ik echter niet weet, is welke nummer ik daarvoor moet kiezen. Het witloof dat mijn kerstgerecht vergezelde, was dan ook niet hoe ik het wilde hebben. Ik hou van stronkjes die intact blijven, mooi gekarameliseerd zijn en hier en daar een bruin kleurtje hebben. Zeker op kerstavond. Maar Merlot zegt dat ik moet stoppen

Review kookboek Gino’s Pasta – Gino D’Acampo

Wanneer deze review online komt, zit ik nog onder de zuiderse zon te genieten van het beste wat Italië te bieden heeft. Daarom vond ik het wel toepasselijk om deze keer mijn favoriete Italiaanse kookboek te reviewen. Een boek vol pasta’s, mijn nummer één favoriete gerecht! Ik kocht Gino’s Pasta in 2011 op de Boekenbeurs. Toen ik het toonde aan vrienden en familie dachten ze allemaal dat ik het voor de looks van de schrijver had gekocht. Heel eerlijk? Neen! Hij doet mij zelfs niets eens iets. Ik vermeld dit er maar bij zodat je weet dat mijn lovende woorden helemaal niets met den Gino te maken hebben. Dit is gewoon één van die zeldzame kookboeken waaruit je letterlijk àlles zou willen maken. Indeling & inhoud Zoals wel meer kookboeken, begint ook dit met een korte inleiding van de auteur. Daarna volgen enkele bladzijden geschreven door voedingsdeskundige Juliette Kellow. Zij legt uit waarom pasta best past binnen een evenwichtig eetpatroon. Veel mensen hebben schri