Doorgaan naar hoofdcontent

Weekmenu 11: Ik deed wat ik nooit doe maar voegde een tomaat toe!


Dat ik een zin waarvan ik nooit had gedacht dat hij nog eens de titel zou worden van één van mijn weekmenu’s… Maar deze week deed ik dan ook iets wat ik nooit doe: frietjes halen. Shhh!

Groentjespasta met zalm

WEEK 11: IK DEED WAT IK NOOIT DOE MAAR VOEGDE EEN TOMAAT TOE!

Vrijdag 8 maart 2013              Romige avocadopasta
Zaterdag 9 maart 2013           Frietjes *insert sad face*
Zondag 10 maart 2013           Alleen thuis: broodje tomaat & avocado
Maandag 11 maart 2013         Groentjespasta met zalm
Dinsdag 12 maart 2013          Havermout
Woensdag 13 maart 2013       Veggie lasagnepasta
Donderdag 14 maart 2013      Te laat om te koken: pompelmoes en sojayoghurt

En weet je waarom ik dat nooit doe? Het smaakt mij niet. Ik, het meisje dat tijdens haar lagere schooltijd permanent op de grond door het raampje van de oven zat te kijken hoe haar kant-en-klare pizza warm werd, dat hamburgers uit de diepvries – zo van die waar al saus en al tussen zit – at als snack en dat toastjes besmeerde met mayonaise en cocktailsaus. Ik vind frieten helemaal niet meer lekker omdat ze te vet zijn.

Maar het was 20.00 uur en er moest gegeten worden. Uit eten gaan, was geen optie, want Merlot en ik waren was de computerproblemen bij Gourmand en Maure aan het oplossen. Met tegenzin liep ik dan maar naar het frituur. Al wil ik wel duidelijk stellen dat ik liep omdat het koud was, en niet omdat ik zoveel zin had in frieten. Had het weer mij toegelaten mijn gemoedstoestand naar behoren te uiten via mijn manier van lopen, dan had ik geslenterd en was ik halfweg eventjes op de stoep gaan zitten huilen.

Ik bestelde voor mezelf een mini pakje frieten en een potje stoofvlees, volgens mij toch iets beter dan een curryworst en consorten. Terug op weg naar Maure en Gourmand kreeg ik opeens een lumineus idee. In onze ijskast lag nog een tomaat. Hoera! Na een omweg via ons huisje kwam ik bij Maure en Gourmand aan met frietjes, stoofvlees en een tomaat! Ze maakte het slechte gevoel dat ik had over de frietjes én over de eerste vleesdag in weken niet helemaal goed, maar ik heb gedaan wat ik kon…

Het dieptepunt van de week werd omsingeld door de twee hoogtepunten: avocado yummyness! En verder is mijn wat-heb-ik-nog-in-huis veggie lasagnepasta met op de achtergrond de bekendmaking van de nieuwe paus ook het vermelden waard. Alle componenten van lasagne – maar dan zonder lasagnebladen of vlees – op een onconventionele manier in een ovenschotel gedropt – pasta gemengd met verse tomatensaus en een beetje kaassaus, overgoten met de rest van de kaassaus – en in de oven gezet tot bruinige bubbelende bellen verschenen. Het enige woord dat Merlot hoorde toen ik hem vertelde wat we gingen eten, was ‘kaas’, dus hij was grote fan.

De tussenstand na deze week ziet er zo uit:

Dagen Zonder Vlees (13-02-2013 – 30-03-2013)
  • 40 Dagen écht Zonder Vlees: 27/40
    • waarvan maximum 15 dagen vis: 3/15
    • dus eigenlijk minstens 25 dagen écht veggie: 24/25
  • Maximum 6 dagen vlees: 3/6

Reacties

Populaire posts van deze blog

Kalkoenstoofvlees met kriekbier

Dit maakte ik met kerst bij m’n mama, maar ik vergat het simpelweg te bloggen. Aangezien volgende week de Vasten beginnen (wat voor mij betekent: Dagen Zonder Vlees), krijg je het receptje nu nog van mij. Je hebt nog een week de tijd om dit te maken. Ren maar snel naar de winkel, want het is de moeite! Stoofvlees maak je meestal niet voor twee, hé. Dit recept is voor een hele pot, genoeg voor zes personen. Of voor meerdere dagen met minder personen. Wat heb je nodig (6 personen)? 1,2 kg kalkoenstoofvlees 6 rode uien 6 teentjes knoflook 3 el lichte cassonade ( Kinnekessuiker .) 6 el rode wijnazijn 4 el maïzena 2 x 25 cl kriekbier 500 ml kippenbouillon 3 sneetjes peperkoek Mosterd 3 takjes verse tijm 3 blaadjes verse of gedroogde laurier Stoofvleeskruiden Peper & zout Bakboter Wat moet je doen? 1. Smelt een klont bakboter in een stoofpot en bak er het kalkoenstoofvlees in aan. Zorg ervoor dat het vlees niet op elkaar ligt, anders stooft het in

Kerstrecept: Varkenshaasje met druivensaus

Koken in een andere keuken dan de mijne, ik doe dat niet zo graag. Je weet niets staan. Je kan je eigen vertrouwde gerief niet gebruiken. En het ergst van al: je moet koken op een vreemd vuur. Soms heb je echter geen keuze. Op kerstavond bij de familie van je lief bijvoorbeeld. Normaal ben ik zen in de keuken, maar het kerstmaal – nu ja, het kersthoofdgerecht – voor zeven man bereiden op een vreemd vuur, dat bezorgt mij toch een beetje zenuwen. Zeker als het zo’n vuur is zonder vuur, een inductiekookplaat. *insert evil music* Ik zie graag een vlam. Ik heb voeling met een vlam. Ik weet precies hoe groot mijn vlam moet zijn om witloof te stoven. Bijvoorbeeld. Wat ik echter niet weet, is welke nummer ik daarvoor moet kiezen. Het witloof dat mijn kerstgerecht vergezelde, was dan ook niet hoe ik het wilde hebben. Ik hou van stronkjes die intact blijven, mooi gekarameliseerd zijn en hier en daar een bruin kleurtje hebben. Zeker op kerstavond. Maar Merlot zegt dat ik moet stoppen

Review kookboek Gino’s Pasta – Gino D’Acampo

Wanneer deze review online komt, zit ik nog onder de zuiderse zon te genieten van het beste wat Italië te bieden heeft. Daarom vond ik het wel toepasselijk om deze keer mijn favoriete Italiaanse kookboek te reviewen. Een boek vol pasta’s, mijn nummer één favoriete gerecht! Ik kocht Gino’s Pasta in 2011 op de Boekenbeurs. Toen ik het toonde aan vrienden en familie dachten ze allemaal dat ik het voor de looks van de schrijver had gekocht. Heel eerlijk? Neen! Hij doet mij zelfs niets eens iets. Ik vermeld dit er maar bij zodat je weet dat mijn lovende woorden helemaal niets met den Gino te maken hebben. Dit is gewoon één van die zeldzame kookboeken waaruit je letterlijk àlles zou willen maken. Indeling & inhoud Zoals wel meer kookboeken, begint ook dit met een korte inleiding van de auteur. Daarna volgen enkele bladzijden geschreven door voedingsdeskundige Juliette Kellow. Zij legt uit waarom pasta best past binnen een evenwichtig eetpatroon. Veel mensen hebben schri