Doorgaan naar hoofdcontent

Mijn broccoli-missie


Ik was rustig naar Star Wars: Episode I – The Phantom Menace aan het kijken toen plots… ding-dong. ‘Ik heb net gelezen dat je elke dag broccoli zou moeten eten. Dat is de gezondste groente die bestaat!’ Mer stond aan de deur met een nieuw paar schoenen en dat weetje. Anakins Podrace zou eventjes moeten wachten. Mijn moeder liet ik binnen, mijn onverwachte nieuwe schoenen (met bont!) trok ik aan en mijn mama’s ongenuanceerde eetjesweetje trok ik na.


Dit is wat Kris Verburgh (van ‘De Voedselzandloper’) en Dr. Neal Barnard (van ‘21 dagen vegan!’) zoal te zeggen hebben over broccoli:

Het zijn vooral broccoli en de groene bladgroente zoals salade, spinazie en kool die een sterk gezondheidseffect hebben. Broccoli is zelfs een uitschieter (…) Groene bladgroente en broccoli verminderen het risico op hart- en vaatziektes met meer dan 30 procent. – Kris Verburgh in zijn boek ‘De Voedselzandloper’
Broccoli, spruitjes, kool en andere groenten zitten vol calcium, en de absorptiefractie – het percentage dat het lichaam kan gebruiken – ligt hoger dan bij melk. (…) Naast de gewone voordelen zijn deze groenten ook goede kankerbestrijders. (…) [Ze] stimuleren uw lever om enzymen aan te maken die uw lever ontgiften en vervuilende stoffen te verwijderen. Dit is belangrijk, omdat we worden blootgesteld aan gifstoffen in de lucht, het water en in de voeding. Sommige stoffen kunnen uw DNA beschadigen, wat tot kanker leidt. Als u broccoli (…) eet, maakt uw lever binnen achtenveertig uur meer enzymen aan die de kankerverwekkende stoffen uit uw lichaam verwijderen. – Dr. Neal Barnard in zijn boek ‘21 Dagen Vegan!’

Bon, broccoli dus. Ik ga niet zeggen dat je elke dag broccoli moet eten – variatie is volgens mij nog steeds het belangrijkste – maar de groente vaak op het menu zetten, is duidelijk een goed idee. Ik ging op zoek naar boeiende broccolirecepten.

Broccoli is super- (en ik bedoel echt súper-) lekker in de vorm van broccolipuree: met patatjes, knoflook, peper, zout, eventueel een beetje citroensap en veel olijfolie. Goed voor af en toe, maar dagelijks zoveel olijfolie gebruiken, mag alleen Jeroen Meus. Een andere altijd-lekker-combinatie is pasta (gewone pasta of lasagne) met broccoli, vis en… roomsaus. Hoera tot en met de vis, ja lap vanaf de roomsaus. Om maar te zeggen: ook al niet bepaald geschikt voor elke dag. Er is natuurlijk ook steeds mijn brestolipasta, maar elke dag Parmezaanse kaas lijkt mij ook niet het beste idee sinds gesneden brood.

Ik moest het over een andere boeg gooien. Het internet leerde mij dat broccoli en tomaat een voedingspaar is dat ‘gezonder is dan de som van de delen’. Mijn wiskundekennis reikt nog net zover dat ik daaruit begrijp dat de al gigantisch gezonde groene groente nóg gezonder wordt in combinatie met tomaten. De kiem van een nieuw recept was geplant. Ik bedacht nog enkele ingrediënten die barsten van de vitaminen en – boem! – ik had een vitamientjesbom

Mijn broccoli-recepten

Reacties

Populaire posts van deze blog

Kalkoenstoofvlees met kriekbier

Dit maakte ik met kerst bij m’n mama, maar ik vergat het simpelweg te bloggen. Aangezien volgende week de Vasten beginnen (wat voor mij betekent: Dagen Zonder Vlees), krijg je het receptje nu nog van mij. Je hebt nog een week de tijd om dit te maken. Ren maar snel naar de winkel, want het is de moeite! Stoofvlees maak je meestal niet voor twee, hé. Dit recept is voor een hele pot, genoeg voor zes personen. Of voor meerdere dagen met minder personen. Wat heb je nodig (6 personen)? 1,2 kg kalkoenstoofvlees 6 rode uien 6 teentjes knoflook 3 el lichte cassonade ( Kinnekessuiker .) 6 el rode wijnazijn 4 el maïzena 2 x 25 cl kriekbier 500 ml kippenbouillon 3 sneetjes peperkoek Mosterd 3 takjes verse tijm 3 blaadjes verse of gedroogde laurier Stoofvleeskruiden Peper & zout Bakboter Wat moet je doen? 1. Smelt een klont bakboter in een stoofpot en bak er het kalkoenstoofvlees in aan. Zorg ervoor dat het vlees niet op elkaar ligt, anders stooft het in

Kerstrecept: Varkenshaasje met druivensaus

Koken in een andere keuken dan de mijne, ik doe dat niet zo graag. Je weet niets staan. Je kan je eigen vertrouwde gerief niet gebruiken. En het ergst van al: je moet koken op een vreemd vuur. Soms heb je echter geen keuze. Op kerstavond bij de familie van je lief bijvoorbeeld. Normaal ben ik zen in de keuken, maar het kerstmaal – nu ja, het kersthoofdgerecht – voor zeven man bereiden op een vreemd vuur, dat bezorgt mij toch een beetje zenuwen. Zeker als het zo’n vuur is zonder vuur, een inductiekookplaat. *insert evil music* Ik zie graag een vlam. Ik heb voeling met een vlam. Ik weet precies hoe groot mijn vlam moet zijn om witloof te stoven. Bijvoorbeeld. Wat ik echter niet weet, is welke nummer ik daarvoor moet kiezen. Het witloof dat mijn kerstgerecht vergezelde, was dan ook niet hoe ik het wilde hebben. Ik hou van stronkjes die intact blijven, mooi gekarameliseerd zijn en hier en daar een bruin kleurtje hebben. Zeker op kerstavond. Maar Merlot zegt dat ik moet stoppen

Review kookboek Gino’s Pasta – Gino D’Acampo

Wanneer deze review online komt, zit ik nog onder de zuiderse zon te genieten van het beste wat Italië te bieden heeft. Daarom vond ik het wel toepasselijk om deze keer mijn favoriete Italiaanse kookboek te reviewen. Een boek vol pasta’s, mijn nummer één favoriete gerecht! Ik kocht Gino’s Pasta in 2011 op de Boekenbeurs. Toen ik het toonde aan vrienden en familie dachten ze allemaal dat ik het voor de looks van de schrijver had gekocht. Heel eerlijk? Neen! Hij doet mij zelfs niets eens iets. Ik vermeld dit er maar bij zodat je weet dat mijn lovende woorden helemaal niets met den Gino te maken hebben. Dit is gewoon één van die zeldzame kookboeken waaruit je letterlijk àlles zou willen maken. Indeling & inhoud Zoals wel meer kookboeken, begint ook dit met een korte inleiding van de auteur. Daarna volgen enkele bladzijden geschreven door voedingsdeskundige Juliette Kellow. Zij legt uit waarom pasta best past binnen een evenwichtig eetpatroon. Veel mensen hebben schri