Doorgaan naar hoofdcontent

Kerstrecept: Varkenshaasje met druivensaus

Koken in een andere keuken dan de mijne, ik doe dat niet zo graag. Je weet niets staan. Je kan je eigen vertrouwde gerief niet gebruiken. En het ergst van al: je moet koken op een vreemd vuur. Soms heb je echter geen keuze. Op kerstavond bij de familie van je lief bijvoorbeeld.

Normaal ben ik zen in de keuken, maar het kerstmaal – nu ja, het kersthoofdgerecht – voor zeven man bereiden op een vreemd vuur, dat bezorgt mij toch een beetje zenuwen. Zeker als het zo’n vuur is zonder vuur, een inductiekookplaat. *insert evil music*

Ik zie graag een vlam. Ik heb voeling met een vlam. Ik weet precies hoe groot mijn vlam moet zijn om witloof te stoven. Bijvoorbeeld. Wat ik echter niet weet, is welke nummer ik daarvoor moet kiezen. Het witloof dat mijn kerstgerecht vergezelde, was dan ook niet hoe ik het wilde hebben. Ik hou van stronkjes die intact blijven, mooi gekarameliseerd zijn en hier en daar een bruin kleurtje hebben. Zeker op kerstavond.

Maar Merlot zegt dat ik moet stoppen met mij witloofgewijs in te dekken, want iedereen vond het heel lekker. En hij kan gelijk hebben, ik ben tenslotte een perfectionist. Zo eentje die je af en toe eens door elkaar wil schudden, zelfs ikzelf. En de diva van het bord was hoe dan ook de druifjessaus. Die maakte enkele witloofstronkjes die geen stronkjes meer waren sowieso wel goed. Denk ik. Hoop ik.

*schudt zichzelf eventjes door elkaar*

Het recept hieronder is uitgeschreven voor twee personen, dat vermenigvuldigt altijd makkelijk, hé.

Kerstrecept: varkenshaasje met druivensaus, gekarameliseerd witloof en kroketten

Wat heb je nodig?

Verrassend weinig.
  • Varkenshaasje, zo’n 200 g per persoon (Maar het kan ook met varkensmignonettes, de bereidingswijze is dan exact hetzelfde.)
  • rode ui
  • 1 grote sjalot
  • 1 blik druiven
  • 3 à 4 el blanke en blauwe rozijntjes
  • 1,5 dl room
  • Peper & zout
  • Boter
Wat moet je doen?

Leg het vlees zo’n uurtje op voorhand uit de ijskast zodat het op kamertemperatuur kan komen. Ondertussen kan je al wat voorbereiden. Snijd de rode ui en de sjalot in halve ringetjes. Giet het blik druiven door een vergiet en vang het sap op in een kommetje.

Oké, dat was uiteindelijk niet zoveel werk, maar ondertussen kan je wel iets anders verzinnen om te doen zeker? Het is tenslotte kerstavond. Ga eens naar de pakjes onder de kerstboom kijken, of zo!

Neem er, wanneer het varkenshaasje op kamertemperatuur is, een pan bij die net groot genoeg is voor het vlees en die hoog genoeg is zodat alle ingrediënten er uiteindelijk in kunnen. En de pan moet ook een deksel hebben. Op kerstavond mag je al eens veeleisend zijn, hé.

Laat de zorgvuldig geselecteerde pan goed heet worden en bak het varkenshaasje aan in de boter zodat het meteen een mooi korstje krijgt. Kruid het vlees met peper en zout. Doe de halve ui- en sjalotringetjes bij in de pan en laat ze mee aankleuren. Deglaceer na enkele minuten de pan met het sap uit het blik druiven en voeg de rozijntjes toe. Zet het deksel op de pan en laat alles zo’n 15 tot 20 minuutjes sudderen.

Ondertussen kan je dan bijvoorbeeld het witloof stoven.

Voeg na 15 à 20 minuutjes de druifjes en de room toe. Laat de saus inkoken (zonder deksel) totdat ze zo dik is als jij graag hebt. Proef en kruid eventueel bij met peper en zout.

Voilà. Feest in zo’n halfuurtje!

Varkensmignonettes met druivensaus

Wat eet je erbij?

Perfect gekarameliseerd witloof. En ovenkroketjes als het geen kerstavond is. Maar op kerstavond mag je wel eens gewone kroketten eten, hé zeg!


Varkensmignonettes met druivensaus, gekarameliseerd witloof en ovenkroketjes

Reacties

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Kalkoenstoofvlees met kriekbier

Dit maakte ik met kerst bij m’n mama, maar ik vergat het simpelweg te bloggen. Aangezien volgende week de Vasten beginnen (wat voor mij betekent: Dagen Zonder Vlees), krijg je het receptje nu nog van mij. Je hebt nog een week de tijd om dit te maken. Ren maar snel naar de winkel, want het is de moeite! Stoofvlees maak je meestal niet voor twee, hé. Dit recept is voor een hele pot, genoeg voor zes personen. Of voor meerdere dagen met minder personen. Wat heb je nodig (6 personen)? 1,2 kg kalkoenstoofvlees 6 rode uien 6 teentjes knoflook 3 el lichte cassonade ( Kinnekessuiker .) 6 el rode wijnazijn 4 el maïzena 2 x 25 cl kriekbier 500 ml kippenbouillon 3 sneetjes peperkoek Mosterd 3 takjes verse tijm 3 blaadjes verse of gedroogde laurier Stoofvleeskruiden Peper & zout Bakboter Wat moet je doen? 1. Smelt een klont bakboter in een stoofpot en bak er het kalkoenstoofvlees in aan. Zorg ervoor dat het vlees niet op elkaar ligt, anders stooft het in

Review kookboek Gino’s Pasta – Gino D’Acampo

Wanneer deze review online komt, zit ik nog onder de zuiderse zon te genieten van het beste wat Italië te bieden heeft. Daarom vond ik het wel toepasselijk om deze keer mijn favoriete Italiaanse kookboek te reviewen. Een boek vol pasta’s, mijn nummer één favoriete gerecht! Ik kocht Gino’s Pasta in 2011 op de Boekenbeurs. Toen ik het toonde aan vrienden en familie dachten ze allemaal dat ik het voor de looks van de schrijver had gekocht. Heel eerlijk? Neen! Hij doet mij zelfs niets eens iets. Ik vermeld dit er maar bij zodat je weet dat mijn lovende woorden helemaal niets met den Gino te maken hebben. Dit is gewoon één van die zeldzame kookboeken waaruit je letterlijk àlles zou willen maken. Indeling & inhoud Zoals wel meer kookboeken, begint ook dit met een korte inleiding van de auteur. Daarna volgen enkele bladzijden geschreven door voedingsdeskundige Juliette Kellow. Zij legt uit waarom pasta best past binnen een evenwichtig eetpatroon. Veel mensen hebben schri