Doorgaan naar hoofdcontent

Christmas Countdown-recept:
Pasta met scampi, tomaat en basilicum

Dankzij mijn Christmas Countdown-recepten word ik kerstcalorieloosklaar voor een nieuw jaar!

Voor als je in geen tijd en zonder schuldgevoel wil genieten van de meest zalige zomerse pasta op een winterse herfstdag. Roep je lief er al maar bij, deze pasta is klaar voor je het weet.

Pasta met scampi, tomaat en basilicum

Wat heb je nodig?
  • 2 tomaten
  • 1 groot teentje knoflook
  • Scampi’s(*) (Ik nam er uit de diepvries (al ontschaald en ontdarmd, dat bestaat blijkbaar) en rekende 24 exemplaren voor twee personen.)
  • Een halve citroen
  • Verse basilicum
  • Peper & zout
  • Olijfolie

Wat moet je doen?

Een beetje voorbereiding
Leg de scampi’s in een kom koud water om ze te ontdooien. Dat gaat verbazend snel. Zet het water voor de pasta op, ontvel de twee tomaten en snijd ze in kleine blokjes. Hierna ga je daar geen tijd meer voor hebben. Zoek ook naar je kleinste kleefpannetje. Dat van mij heeft een diameter van 20 cm.

…en start!
Snipper de knoflook fijn en stoof hem heel eventjes aan in olijfolie in het kleine kleefpannetje. Zorg ervoor dat de olijfolie niet te heet is, anders wordt de knoflook meteen bruin en bitter.

Voeg na enkele seconden de scampi’s toe en kruid ze met voldoende peper en zout. Pers wanneer de scampi’s gebakken zijn er wat vers citroensap over en voeg de helft van de verse tomatenblokjes toe.

Zet na 2 minuutjes het vuur uit en voeg in fijne reepjes gesneden verse basilicumblaadjes toe. Ik nam ongeveer een derde van een bosje, maar gebruik maar zoveel als je wil. Werk af met de andere helft van de verse tomatenblokjes en eventueel nog wat lekkere olijfolie.

Dat is alles. Sublimely simple. Simply sublime. En lekker met linguine!

Voor de variatie

1. Iets minder licht, maar ook heel lekker. Al verkies ik toch de originele versie.

Pasta met scampi en zure room

Gebruik in de plaats van 2 tomaten er maar eentje. Vervang dan de tomatenblokjes voor de afwerking door 6 zongedroogde tomaatjes in stukjes. En werk het gerecht af door er een royale lepel zure room op te scheppen.

2. Ik heb ertegen proberen te vechten, maar het was gewoon onvermijdelijk dat ik hier ook eens een variant met balsamico van zou maken. Vreemd genoeg blijft mijn favoriet het originele recept. Hoe minder ingrediënten hoe beter, geldt blijkbaar in dit geval. Maar mocht je toch eens de versie met balsamicotomaatjes willen maken, ik deed het zo…

Pasta met scampi en balsamicotomaatjes

Gebruik in de plaats van 2 tomaten er maar eentje. Doe de tomatenblokjes niet bij in de pan, maar leg ze vooraleer je de scampi’s bakt in een marinade van olijfolie, balsamicocrème, stukjes zongedroogde tomaat, peper en zout. (Normaal zou ik hier ook nog verse basilicum bij hebben gedaan, maar ons plantje had geen blaadjes meer.) Bak de scampi’s zoals in het originele recept. Schep de tomatenblokjes en de marinade als afwerking over de pasta met de scampi’s.

(*) Ik weet dat het enkelvoud eigenlijk ‘scampo’ en het meervoud ‘scampi’ is, maar het is niet mijn schuld dat dat gewoon te raar klinkt.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Kalkoenstoofvlees met kriekbier

Dit maakte ik met kerst bij m’n mama, maar ik vergat het simpelweg te bloggen. Aangezien volgende week de Vasten beginnen (wat voor mij betekent: Dagen Zonder Vlees), krijg je het receptje nu nog van mij. Je hebt nog een week de tijd om dit te maken. Ren maar snel naar de winkel, want het is de moeite! Stoofvlees maak je meestal niet voor twee, hé. Dit recept is voor een hele pot, genoeg voor zes personen. Of voor meerdere dagen met minder personen. Wat heb je nodig (6 personen)? 1,2 kg kalkoenstoofvlees 6 rode uien 6 teentjes knoflook 3 el lichte cassonade ( Kinnekessuiker .) 6 el rode wijnazijn 4 el maïzena 2 x 25 cl kriekbier 500 ml kippenbouillon 3 sneetjes peperkoek Mosterd 3 takjes verse tijm 3 blaadjes verse of gedroogde laurier Stoofvleeskruiden Peper & zout Bakboter Wat moet je doen? 1. Smelt een klont bakboter in een stoofpot en bak er het kalkoenstoofvlees in aan. Zorg ervoor dat het vlees niet op elkaar ligt, anders stooft het in

Kerstrecept: Varkenshaasje met druivensaus

Koken in een andere keuken dan de mijne, ik doe dat niet zo graag. Je weet niets staan. Je kan je eigen vertrouwde gerief niet gebruiken. En het ergst van al: je moet koken op een vreemd vuur. Soms heb je echter geen keuze. Op kerstavond bij de familie van je lief bijvoorbeeld. Normaal ben ik zen in de keuken, maar het kerstmaal – nu ja, het kersthoofdgerecht – voor zeven man bereiden op een vreemd vuur, dat bezorgt mij toch een beetje zenuwen. Zeker als het zo’n vuur is zonder vuur, een inductiekookplaat. *insert evil music* Ik zie graag een vlam. Ik heb voeling met een vlam. Ik weet precies hoe groot mijn vlam moet zijn om witloof te stoven. Bijvoorbeeld. Wat ik echter niet weet, is welke nummer ik daarvoor moet kiezen. Het witloof dat mijn kerstgerecht vergezelde, was dan ook niet hoe ik het wilde hebben. Ik hou van stronkjes die intact blijven, mooi gekarameliseerd zijn en hier en daar een bruin kleurtje hebben. Zeker op kerstavond. Maar Merlot zegt dat ik moet stoppen

Review kookboek Gino’s Pasta – Gino D’Acampo

Wanneer deze review online komt, zit ik nog onder de zuiderse zon te genieten van het beste wat Italië te bieden heeft. Daarom vond ik het wel toepasselijk om deze keer mijn favoriete Italiaanse kookboek te reviewen. Een boek vol pasta’s, mijn nummer één favoriete gerecht! Ik kocht Gino’s Pasta in 2011 op de Boekenbeurs. Toen ik het toonde aan vrienden en familie dachten ze allemaal dat ik het voor de looks van de schrijver had gekocht. Heel eerlijk? Neen! Hij doet mij zelfs niets eens iets. Ik vermeld dit er maar bij zodat je weet dat mijn lovende woorden helemaal niets met den Gino te maken hebben. Dit is gewoon één van die zeldzame kookboeken waaruit je letterlijk àlles zou willen maken. Indeling & inhoud Zoals wel meer kookboeken, begint ook dit met een korte inleiding van de auteur. Daarna volgen enkele bladzijden geschreven door voedingsdeskundige Juliette Kellow. Zij legt uit waarom pasta best past binnen een evenwichtig eetpatroon. Veel mensen hebben schri