Doorgaan naar hoofdcontent

Christmas Countdown-recept: Marokkaans-mediterrane couscoussalade

Dankzij mijn Christmas Countdown-recepten word ik kerstcalorieloos klaar voor een nieuw jaar!

Eigenlijk weet ik niet of ik deze couscoussalade wel ‘Marokkaans-mediterraan’ mag noemen. Bestaan daar regels voor? Ik vind hem mediterraan omdat er onder andere tomaten, olijfolie en balsamico inzitten. Maar couscous op zich en kikkererwten vind ik dan weer Marokkaans. Of misschien zit de Marokkaanse muziek die terwijl ik dit schrijf op de achtergrond speelt er wel voor iets tussen. Hoe dan ook, dit is – echt waar – de ultieme couscoussalade voor weinig tijd en veel smaak! En telkens wanneer je hem eet, denk je: “man, dit is toch echt wel Marokko meets la Méditerranée!” You’ll see.

Marokkaans-mediterrane couscoussalade

Wat heb je nodig (voor 2)?

De basis
  • Couscous (Ik neem 140 tot 160 g voor twee personen, afhankelijk van hoe groot de honger goesting.)
  • 200 g kikkererwten (Uit blik.)
  • Zo’n 4 el rozijntjes (Blanke en/of blauwe, wat je in huis hebt.)
  • Olijven (Zwarte en/of groene, wat je graag hebt.)
  • 1 verse tomaat
  • Enkele zongedroogde tomaatjes

De dressing
  • Olijfolie
  • Balsamicocrème(*)
  • Peper & zout

De extraatjes
  • Een stuk komkommer(**) (In kleine blokjes gesneden.)
  • En/of een avocado (Ook in kleine blokjes gesneden.)
  • Als je niet aan Christmas Countdown doet, mag mozzarella – ook in kleine blokjes gesneden – ook.
  • En verse munt (Yum!) en/of verse basilicum (Double yum!) mogen in het seizoen van de verse kruiden wat mij betreft altijd.

Wat moet je doen?

Dit is een koude couscoussalade. Begin dus zeker met de couscous, zodat die de tijd heeft om af te koelen. Doe de couscous in een kom, en giet er net zoveel kokend water over tot alle couscouskorreltjes juist onderstaan. Dek de kom niet af, want denk eraan: we willen koude couscous! Ook de rozijntjes mogen in een kommetje met water. Zo kunnen ze een beetje wellen.

Treuzel nu maar een beetje. Ga eens kijken wat je vriendje zoal aan het doen is in de woonkamer. En nu je daar toch bent: vraag ineens om een zoen!

Keer zo’n vijf tot tien minuutjes later terug naar je keuken en begin aan de rest van de ingrediënten: de tomaat ontvellen en in stukjes snijden, de olijfjes halveren en de kikkererwten in een vergiet kieperen. Eventueel ook de komkommer en/of avocado en/of mozzarella in stukjes snijden en de munt- en/of basilicumblaadjes sprokkelen.

Maak de dressing: giet olijfolie en balsamicocrème bij elkaar, kruid met peper en zout en roer. Hoeveel olijfolie en balsamico? Net zoveel om een sappige couscoussalade te krijgen! Ah ja!

Doe alle ingrediënten en de dressing in de kom bij de couscous, roer en proef. Dit is toch echt wel Marokko meets la Méditerranée! Niet?

Variatie voor de niet-zo-veggies!

Deze Marokkaans-mediterrane couscoussalade is lekker met rundbrochettes en ook met gehaktballetjes(***) gekruid met komijn, munt, paprikapoeder, oregano, peper en zout. Dat weet ik al zeker. Maar hij is ongetwijfeld lekker met nog veel meer!



(*) Als je geen balsamicocrème hebt, kan je ook balsamicoazijn en een schepje suiker gebruiken.
(**) Zeker niet slecht, maar ik geef toe: ik doe er enkel komkommer in als er nog zo’n stuk komkommer rondhangt waar ik geen blijf mee weet.
(***) Dat van die balletjes zal je op mijn woord moeten geloven, want daar heb ik geen foto van.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Kalkoenstoofvlees met kriekbier

Dit maakte ik met kerst bij m’n mama, maar ik vergat het simpelweg te bloggen. Aangezien volgende week de Vasten beginnen (wat voor mij betekent: Dagen Zonder Vlees), krijg je het receptje nu nog van mij. Je hebt nog een week de tijd om dit te maken. Ren maar snel naar de winkel, want het is de moeite! Stoofvlees maak je meestal niet voor twee, hé. Dit recept is voor een hele pot, genoeg voor zes personen. Of voor meerdere dagen met minder personen. Wat heb je nodig (6 personen)? 1,2 kg kalkoenstoofvlees 6 rode uien 6 teentjes knoflook 3 el lichte cassonade ( Kinnekessuiker .) 6 el rode wijnazijn 4 el maïzena 2 x 25 cl kriekbier 500 ml kippenbouillon 3 sneetjes peperkoek Mosterd 3 takjes verse tijm 3 blaadjes verse of gedroogde laurier Stoofvleeskruiden Peper & zout Bakboter Wat moet je doen? 1. Smelt een klont bakboter in een stoofpot en bak er het kalkoenstoofvlees in aan. Zorg ervoor dat het vlees niet op elkaar ligt, anders stooft het in

Kerstrecept: Varkenshaasje met druivensaus

Koken in een andere keuken dan de mijne, ik doe dat niet zo graag. Je weet niets staan. Je kan je eigen vertrouwde gerief niet gebruiken. En het ergst van al: je moet koken op een vreemd vuur. Soms heb je echter geen keuze. Op kerstavond bij de familie van je lief bijvoorbeeld. Normaal ben ik zen in de keuken, maar het kerstmaal – nu ja, het kersthoofdgerecht – voor zeven man bereiden op een vreemd vuur, dat bezorgt mij toch een beetje zenuwen. Zeker als het zo’n vuur is zonder vuur, een inductiekookplaat. *insert evil music* Ik zie graag een vlam. Ik heb voeling met een vlam. Ik weet precies hoe groot mijn vlam moet zijn om witloof te stoven. Bijvoorbeeld. Wat ik echter niet weet, is welke nummer ik daarvoor moet kiezen. Het witloof dat mijn kerstgerecht vergezelde, was dan ook niet hoe ik het wilde hebben. Ik hou van stronkjes die intact blijven, mooi gekarameliseerd zijn en hier en daar een bruin kleurtje hebben. Zeker op kerstavond. Maar Merlot zegt dat ik moet stoppen

Review kookboek Gino’s Pasta – Gino D’Acampo

Wanneer deze review online komt, zit ik nog onder de zuiderse zon te genieten van het beste wat Italië te bieden heeft. Daarom vond ik het wel toepasselijk om deze keer mijn favoriete Italiaanse kookboek te reviewen. Een boek vol pasta’s, mijn nummer één favoriete gerecht! Ik kocht Gino’s Pasta in 2011 op de Boekenbeurs. Toen ik het toonde aan vrienden en familie dachten ze allemaal dat ik het voor de looks van de schrijver had gekocht. Heel eerlijk? Neen! Hij doet mij zelfs niets eens iets. Ik vermeld dit er maar bij zodat je weet dat mijn lovende woorden helemaal niets met den Gino te maken hebben. Dit is gewoon één van die zeldzame kookboeken waaruit je letterlijk àlles zou willen maken. Indeling & inhoud Zoals wel meer kookboeken, begint ook dit met een korte inleiding van de auteur. Daarna volgen enkele bladzijden geschreven door voedingsdeskundige Juliette Kellow. Zij legt uit waarom pasta best past binnen een evenwichtig eetpatroon. Veel mensen hebben schri