Doorgaan naar hoofdcontent

This pumpkin pasta is nuts!

Wat kan je allemaal doen met een pompoen? Pasta maken in ruil voor een zoen!

Terwijl ik aan deze pasta begon, wist ik eigenlijk nog niet helemaal wat ik juist ging doen. Ik had immers nog nooit iets anders dan soep gemaakt met pompoen. Maar ik moest en zou iets doen met de groente van het seizoen. Ik zocht op waarmee de herfstgroente zoal werd gecombineerd in de woordenwereld van m’n kookboeken en maakte een mentale lijst van mogelijke ingrediënten: knoflook, noten, paddenstoelen, Parmezaan, room, rozijnen, salie, spek, tijm, tomaten en witte wijn. Ik verzamelde van mijn lijst dat wat ik bezat en voegde nog wat dingen toe, zomaar omdat ik er zin in had. Een perfecte herfstpasta werd geboren op een oktoberdag die dacht dat hij midden in de zomer lag.

Pompoenpasta
Wat heb je nodig?

Groentjes
1 rode ui, 2 teentjes knoflook en uiteraard pompoenblokjes, ongeveer één achtste van zo’n grote Halloweenpompoen.

Vlees
Een bakje kleine spekblokjes natuur.

Kruiden
Peper, zout, nootmuskaat en veel verse tijm.

En ook nog
Rozijntjes (zo’n 4 eetlepels, een mengeling van blanke en blauwe rozijnen), enkele walnoten(*) (grof gehakt), sherry, 1,5 dl (light)room, een runderbouillonketeltje en Parmezaanse kaas.

(*) Dit is de eerste keer dat ik noten in een gerecht gebruik. Just saying.

Wat moet je doen?

Neem er een wok of een diepe kleefpan (met deksel!) bij en bak de spekjes. Spekjes bakken doe ik zonder extra olie of boter, ze geven van zichzelf genoeg vet af. Snijd ondertussen de rode ui in halve ringetjes en plet of snijd de 2 teentjes knoflook heel fijn.

Voeg wanneer de spekjes (krokant) zijn gebakken de rode uiringetjes en teentjes knoflook toe. Als de uien glazig zijn geworden, mogen ook de pompoenblokjes en de rozijntjes bij in de pan. Kruid alles met peper, zout, nootmuskaat en verse tijm (de blaadjes van de steeltjes geritst) en laat het zo’n 5 minuutjes stoven.

Blus dan de pan met een scheut sherry. Voeg wanneer de sherry is verdampt 3 dl runderbouillon (als in: 3 dl water met een runderbouillonketeltje) toe. Laat alles 15 minuutjes pruttelen met het deksel op de pan.

Voeg daarna de walnoten toe en ongeveer anderhalve deciliter (light)room. Laat de room nog eventjes inkoken en serveer! Yummy met (volkoren) spaghetti en vers geraspte Parmezaanse kaas.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Kalkoenstoofvlees met kriekbier

Dit maakte ik met kerst bij m’n mama, maar ik vergat het simpelweg te bloggen. Aangezien volgende week de Vasten beginnen (wat voor mij betekent: Dagen Zonder Vlees), krijg je het receptje nu nog van mij. Je hebt nog een week de tijd om dit te maken. Ren maar snel naar de winkel, want het is de moeite! Stoofvlees maak je meestal niet voor twee, hé. Dit recept is voor een hele pot, genoeg voor zes personen. Of voor meerdere dagen met minder personen. Wat heb je nodig (6 personen)? 1,2 kg kalkoenstoofvlees 6 rode uien 6 teentjes knoflook 3 el lichte cassonade ( Kinnekessuiker .) 6 el rode wijnazijn 4 el maïzena 2 x 25 cl kriekbier 500 ml kippenbouillon 3 sneetjes peperkoek Mosterd 3 takjes verse tijm 3 blaadjes verse of gedroogde laurier Stoofvleeskruiden Peper & zout Bakboter Wat moet je doen? 1. Smelt een klont bakboter in een stoofpot en bak er het kalkoenstoofvlees in aan. Zorg ervoor dat het vlees niet op elkaar ligt, anders stooft het in

Kerstrecept: Varkenshaasje met druivensaus

Koken in een andere keuken dan de mijne, ik doe dat niet zo graag. Je weet niets staan. Je kan je eigen vertrouwde gerief niet gebruiken. En het ergst van al: je moet koken op een vreemd vuur. Soms heb je echter geen keuze. Op kerstavond bij de familie van je lief bijvoorbeeld. Normaal ben ik zen in de keuken, maar het kerstmaal – nu ja, het kersthoofdgerecht – voor zeven man bereiden op een vreemd vuur, dat bezorgt mij toch een beetje zenuwen. Zeker als het zo’n vuur is zonder vuur, een inductiekookplaat. *insert evil music* Ik zie graag een vlam. Ik heb voeling met een vlam. Ik weet precies hoe groot mijn vlam moet zijn om witloof te stoven. Bijvoorbeeld. Wat ik echter niet weet, is welke nummer ik daarvoor moet kiezen. Het witloof dat mijn kerstgerecht vergezelde, was dan ook niet hoe ik het wilde hebben. Ik hou van stronkjes die intact blijven, mooi gekarameliseerd zijn en hier en daar een bruin kleurtje hebben. Zeker op kerstavond. Maar Merlot zegt dat ik moet stoppen

Review kookboek Gino’s Pasta – Gino D’Acampo

Wanneer deze review online komt, zit ik nog onder de zuiderse zon te genieten van het beste wat Italië te bieden heeft. Daarom vond ik het wel toepasselijk om deze keer mijn favoriete Italiaanse kookboek te reviewen. Een boek vol pasta’s, mijn nummer één favoriete gerecht! Ik kocht Gino’s Pasta in 2011 op de Boekenbeurs. Toen ik het toonde aan vrienden en familie dachten ze allemaal dat ik het voor de looks van de schrijver had gekocht. Heel eerlijk? Neen! Hij doet mij zelfs niets eens iets. Ik vermeld dit er maar bij zodat je weet dat mijn lovende woorden helemaal niets met den Gino te maken hebben. Dit is gewoon één van die zeldzame kookboeken waaruit je letterlijk àlles zou willen maken. Indeling & inhoud Zoals wel meer kookboeken, begint ook dit met een korte inleiding van de auteur. Daarna volgen enkele bladzijden geschreven door voedingsdeskundige Juliette Kellow. Zij legt uit waarom pasta best past binnen een evenwichtig eetpatroon. Veel mensen hebben schri