Doorgaan naar hoofdcontent

Sinaas-abrikozenworteltjes
met kip en couscous

Vanaf nu vertrouw ik Sofie Dumont enkel nog als het op desserten aankomt.

Wat je ook doet, geloof nooit een rosse in een onflatteuze keukenschort die je vertelt dat wortelen gaar zijn na 40 minuten in een oven van 170°. De zogezegde gaartijd van de worteltjes komt nog niet in de buurt van de echte gaartijd. Daar kwam ik echter pas achter nadat de rest van de maaltijd ook klaar was. Dus veel tijd om recht te zetten wat Sofie Dumont mij had wijsgemaakt, had ik niet. Ik had de keuze tussen gare worteltjes met koude kip en couscous of ongare worteltjes met warme kip en couscous. Ik koos voor halfgare worteltjes met lauwe kip en couscous.

Maar dit gerecht heeft wél het potentieel om heel lekker te zijn. Dit recept is dus niet exact hoe ik het nu heb gedaan maar wel hoe ik het de volgende keer zou doen.


 Wat heb je nodig?

Voor de worteltjes
1 kleine ui, 1 teentje knoflook en een zestal worteltjes. Verder ook nog een halve sinaasappel, een viertal koffielepeltjes abrikozenconfituur, eventueel wat lopende honing, olijfolie, peper en zout.

Voor de kip
Op de foto staat een kipkotelet, maar de volgende keer kies ik kipfilet. Ik kom liever toch geen beentjes tegen in m’n stukje vlees. Daarnaast ook weer een halve sinaasappel, olijfolie, peper en zout.

Voor de couscous
120 g couscous, zo’n vier eetlepels rozijntjes, al dan niet geweekt, zwarte en/of groene olijven, peper en zout.

Wat moet je doen?

Voor de kip
Neem een ovenschaal waar net twee kipfilets in passen. Kruid de kipfilets aan beide kanten met peper en zout, leg ze in de ovenschaal en giet er wat olijfolie en het sap van een halve sinaasappel over. Zet ongeveer 45 minuutjes in een oven van 180°, maar piep na een halfuurtje al maar eens door het raampje van je oven. De exacte oventijd hangt af van de grootte en dikte van de kippetjes.

Voor de worteltjes
Snipper de ui en snijd de look heel fijn. Snijd de worteltjes in plakjes zo dun als je kan. Stoof de ui en de look aan in wat olijfolie in een kleine pot. Voeg na enkele minuutjes de worteltjes toe, kruid ze met peper en zout, en besprenkel ze met het sap van een halve sinaasappel en wat water. Zet het deksel op de pot en geef de worteltjes voldoende tijd om te garen.

Controleer af en toe of de worteltjes nog voldoende vocht hebben om te kunnen stoven. Voeg als dat niet zo is nog een beetje water toe. Roer wanneer ze net zo zacht zijn als jij graag hebt de abrikozenconfituur onder de worteltjes en eventueel ook wat lopende honing als je daarvan houdt.

In een perfecte wereld zijn de kip en de groentjes tegelijk klaar. Dan moet je enkel nog de couscous klaarmaken voordat je kan gaan smullen van je lekkere, warme en gare gerecht.

Voor de couscous
Doe 120 g couscous in een kom en giet er zo’n 160 ml kokend water over. De couscous moet nét onderstaan. Dek de kom af met een bord of wat huishoudfolie als je geen bord hebt dat groter is dan je kom. Laat de couscous 5 minuutjes wellen en snijd ondertussen de olijfjes in twee. Maak daarna de couscouskorrels los met een vork, lepel er het vocht uit de ovenschotel van de kip in en voeg de (geweekte) rozijntjes en olijven toe. Kruid met peper en zout, roer alles om, serveer en geniet.

Reacties

  1. Ik ga mij toch eens moeten verdiepen in jouw gerechten. Denk dat ik wel wat kan bijleren van jou. Merci voor je postjes!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank je voor mijn eerste heuse reactie! :-) Het is de bedoeling dat er nog veel meer recepten opkomen hoor, dus kom regelmatig maar eens piepen!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Kalkoenstoofvlees met kriekbier

Dit maakte ik met kerst bij m’n mama, maar ik vergat het simpelweg te bloggen. Aangezien volgende week de Vasten beginnen (wat voor mij betekent: Dagen Zonder Vlees), krijg je het receptje nu nog van mij. Je hebt nog een week de tijd om dit te maken. Ren maar snel naar de winkel, want het is de moeite! Stoofvlees maak je meestal niet voor twee, hé. Dit recept is voor een hele pot, genoeg voor zes personen. Of voor meerdere dagen met minder personen. Wat heb je nodig (6 personen)? 1,2 kg kalkoenstoofvlees 6 rode uien 6 teentjes knoflook 3 el lichte cassonade ( Kinnekessuiker .) 6 el rode wijnazijn 4 el maïzena 2 x 25 cl kriekbier 500 ml kippenbouillon 3 sneetjes peperkoek Mosterd 3 takjes verse tijm 3 blaadjes verse of gedroogde laurier Stoofvleeskruiden Peper & zout Bakboter Wat moet je doen? 1. Smelt een klont bakboter in een stoofpot en bak er het kalkoenstoofvlees in aan. Zorg ervoor dat het vlees niet op elkaar ligt, anders stooft het in

Kerstrecept: Varkenshaasje met druivensaus

Koken in een andere keuken dan de mijne, ik doe dat niet zo graag. Je weet niets staan. Je kan je eigen vertrouwde gerief niet gebruiken. En het ergst van al: je moet koken op een vreemd vuur. Soms heb je echter geen keuze. Op kerstavond bij de familie van je lief bijvoorbeeld. Normaal ben ik zen in de keuken, maar het kerstmaal – nu ja, het kersthoofdgerecht – voor zeven man bereiden op een vreemd vuur, dat bezorgt mij toch een beetje zenuwen. Zeker als het zo’n vuur is zonder vuur, een inductiekookplaat. *insert evil music* Ik zie graag een vlam. Ik heb voeling met een vlam. Ik weet precies hoe groot mijn vlam moet zijn om witloof te stoven. Bijvoorbeeld. Wat ik echter niet weet, is welke nummer ik daarvoor moet kiezen. Het witloof dat mijn kerstgerecht vergezelde, was dan ook niet hoe ik het wilde hebben. Ik hou van stronkjes die intact blijven, mooi gekarameliseerd zijn en hier en daar een bruin kleurtje hebben. Zeker op kerstavond. Maar Merlot zegt dat ik moet stoppen

Review kookboek Gino’s Pasta – Gino D’Acampo

Wanneer deze review online komt, zit ik nog onder de zuiderse zon te genieten van het beste wat Italië te bieden heeft. Daarom vond ik het wel toepasselijk om deze keer mijn favoriete Italiaanse kookboek te reviewen. Een boek vol pasta’s, mijn nummer één favoriete gerecht! Ik kocht Gino’s Pasta in 2011 op de Boekenbeurs. Toen ik het toonde aan vrienden en familie dachten ze allemaal dat ik het voor de looks van de schrijver had gekocht. Heel eerlijk? Neen! Hij doet mij zelfs niets eens iets. Ik vermeld dit er maar bij zodat je weet dat mijn lovende woorden helemaal niets met den Gino te maken hebben. Dit is gewoon één van die zeldzame kookboeken waaruit je letterlijk àlles zou willen maken. Indeling & inhoud Zoals wel meer kookboeken, begint ook dit met een korte inleiding van de auteur. Daarna volgen enkele bladzijden geschreven door voedingsdeskundige Juliette Kellow. Zij legt uit waarom pasta best past binnen een evenwichtig eetpatroon. Veel mensen hebben schri